Így lesz szép a liziantusz (préritárnics) – olvasói tanácsok

A liziantusz, más nevein préritárnics, lisianthus, lizike vagy eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származó növény. A cserepes szobanövényként árult virág szinte egész évben elérhető az üzletekben. Gondozása nem túl egyszerű igen gyakori, hogy a vásárlás után pár héttel tönkre megy. Vágott virágként is nagyon jól megállja a helyét, sokáig díszsít. Könnyed, kecses formája miatt sokan szellőrózsának gondolják. 

liziantusz

Vadady Mária olvasónk kitapasztalta, milyen módszerrel tudja hosszú távon életben tartani és újbóli virágzásra bírni a liziantus és most el is árulja nekünk.

Liziantusz gondozás bevállt módszere

A lisianthus gondozása tehát nem egy egyszerű feladat. Nézzük a mi vált be olvasónknál!

„Anyák napjára kaptam 3 virágszárral. Azonnal belenéztem a cserepébe és mivel nem szőtték azt át a gyökerek, nem tettem nagyobba.
A neten talált tanácsok szerint kezdtem gondozni: a napra raktam és állandóan nyirkosan tartottam a földjét.

Kisvártatva az egyik szára kirohadt, a levelei lisztharmatossá kezdtek válni és kókadozni, én meg magamat szégyellni, hogy ilyen béna vagyok.

Aztán megnéztem honnan származik: ha füves pusztákról akkor nem biztos hogy szereti a bepunnyadó darált mohát amibe a kertészek ültették, tehát átültettem homokkal kevert virágföldbe (Garri-t használok), körben másfél ujjnyival nagyobb cserépbe, miután kicsit lerázogattam a gyökérzetről a darált mohát.

Eredeti élőhelyén bár akadálytalan a napsütés, a többi növény nyilván ad némi árnyékot is a közte növő préritárnicsnak, így olyan helyre raktam más növény mögé, ahol a vándorló árnyék érte kicsit.

A lenyílt, megcsúnyult virágszárait visszavágtam és nitrogén túlsúlyos táppal kezdtem locsolni, hogy visszanyerje a lombját. Amikor az megnőtt, kapott virágzást segítő tápot.

Most kezdett újra nyílni. Gondolom ha az elején nem bénázok, hanem rögtön mindent így csinálok, akkor már korábban újra virított volna.

Azért ilyen féloldalas, mert először csak a kirohadó szárát vágtam le, majd amikor láttam hogy azzal jót tettem, mertem levágni a többit.

Tanulság: virágzás után az egész növényt vissza kell vágni. Sorra jönnek az új, bimbós szárak.”

liziantusz

Lizianthus, mint vágott virág

A lizianthus, vagy lizike nagyon kedvelt vágott virágként is. amit a szépségén túl a tartósságának is köszönhet. Elegáns, kedves megjelenése miatt gyakran kötik menyasszonyi csokrokba is.

Tölcsérszerű virága rózsaszín, lila, lila-fehér, krém, fehér, zöld, és púder színekben található meg. Egy száron több elágazás, több virág is található. Nemesítőknek hála már duplaszirmú változatban is létezik. Bár szára érzékeny, könnyen elpattan, megfelelő gondozás mellett 7-10 napig szép lesz a vázában.

Nagyon köszönöm Marikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük