Így lesz szép a liziantusz (préritárnics) – olvasói tanácsok

A liziantusz, más nevein préritárnics, lisianthus vagy eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származó növény. A cserépben árult szépség szinte egész évben eérhető az üzletekben. Igen kényes növény, gyakran a vásárlás után pár héttel tönkre megy. Vadady Mária kitapasztalta, milyen módszerrel tudja hosszú távon életben tartani és újbóli virágzásra bírni.

liziantusz

Így lesz szép a liziantusz

A lisianthus gondozása tehát nem egy egyszerű feladat. Nézzük a mi vált be olvasónknál!

Anyák napjára kaptam 3 virágszárral. Azonnal belenéztem a cserepébe és mivel nem szőtték azt át a gyökerek, nem tettem nagyobba.
A neten talált tanácsok szerint kezdtem gondozni: a napra raktam és állandóan nyirkosan tartottam a földjét.

Kisvártatva az egyik szára kirohadt, a levelei lisztharmatossá kezdtek válni és kókadozni, én meg magamat szégyellni, hogy ilyen béna vagyok.

Aztán megnéztem honnan származik: ha füves pusztákról akkor nem biztos hogy szereti a bepunnyadó darált mohát amibe a kertészek ültették, tehát átültettem homokkal kevert virágföldbe (Garri-t használok), körben másfél ujjnyival nagyobb cserépbe, miután kicsit lerázogattam a gyökérzetről a darált mohát.

Eredeti élőhelyén bár akadálytalan a napsütés, a többi növény nyilván ad némi árnyékot is a közte növő préritárnicsnak, így olyan helyre raktam más növény mögé, ahol a vándorló árnyék érte kicsit.

A lenyílt, megcsúnyult virágszárait visszavágtam és nitrogén túlsúlyos táppal kezdtem locsolni, hogy visszanyerje a lombját. Amikor az megnőtt, kapott virágzást segítő tápot.

Most kezdett újra nyílni. Gondolom ha az elején nem bénázok, hanem rögtön mindent így csinálok, akkor már korábban újra virított volna.

Azért ilyen féloldalas, mert először csak a kirohadó szárát vágtam le, majd amikor láttam hogy azzal jót tettem, mertem levágni a többit.

Tanulság: virágzás után az egész növényt vissza kell vágni. Sorra jönnek az új, bimbós szárak.”

liziantusz

Nagyon köszönöm a Marikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + 11 =