Rózsák őszi metszése – olvasói tapasztalatok

Rózsák metszésének ideje örök dilemma. A többség a tavaszi metszést preferálja, míg vannak, akik az őszi metszés mellett teszik le a voksukat. Olvasóink elárulják, náluk milyen módszerrel és mikor történik a rózsák őszi metszése.

rózsák őszi metszése

Rózsák őszi metszése

Nézzük, mit mondanak az olvasók!

Etus Krisztinné: Egy rózsa kertész azt mondta nekem, hogy ősszel metszem meg a rózsákat, egy másik, meg a tavaszi metszést ajánlotta…hmmm, hát ettől aztán nem lettem okos!!! Azóta teszem a dolgomat és metszek, amikor jónak látom, de az őszi metszés mellett döntöttem. Permetezést viszont érdemes ősszel a lombhullás után és tavasszal rügypattanás előtt el végezni. Én káliszappanos vízzel permetezek nyáron, ami nagyon bevált még a szürke penész ellen is és keverhető minden permetszerrel a rézgálic kivételével.

Rózsa Fekete: A rózsákat október végén-november elején a felére szokták visszavágni, mert nem lehet tudni, milyen hideg lesz a tél,mennyire fog visszafagyni…végleges metszés tavasszal 2-4 szemre a töve felől számolva…erősebb veszőket lehet 4-5 szemre is,a gyengéket inkább 1-2-re.

Judit Gerényi: Én valószínűleg szembe megyek a szokásos gyakorlattal – nem előszőr, de nekem bevált. Ősszel metszek és minden régi elszáradt ágat, valamint a gyengécskéket is eltávolítom. Trágyával körberakom és felkupacolom takarásnak. Májusban az első virágzás után az elvirágzott ágakat is teljesen visszametszem. Így nyár közepétől folyamatosan virágzik és 1 méter körüli magasságban. Ezt szeretem. Ősszel és tavasszal is kap lemosót. Ja és közé foghagymát ültetek levéltetű ellen. Idén nem kellett permeteznem. Mályvacserjénél is bevált a fokhagyma, pedig minden évben eddig megtámadták a levéltetvek.

Nagyon köszönöm a hasznos olvasói tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük