Milyen virágföldet válasszunk? – virágföld választás tudnivalói

Tévedés azt hinni, hogy bármilyen virágföldet használhatunk növényeinkhez. Az egyes növényeinknek megfelelő virágföld biztosítja az egészséges fejlődésüket. Régóta adós vagyok már a helyes virágföld választás tudnivalóival. Most elárulom a legfontosabb választási szempontokat! 

virágföld választás

A virágföld nemcsak arra szolgál, hogy a növényeket megtartsa. Ezen keresztül jutnak a növények az éltető vízhez és a tápanyagokhoz. A virágföld választék hatalmas, egyes növényekhez speciális virágföldeket is árulnak.

Akár kerti, balkon vagy szobanövényről beszélünk, az ültetés legfontosabb első lépése a megfelelő virágföld kiválasztása. Járjunk utána, hogy az átültetendő növény milyen virágföldben érzi jól magát, milyen közeg szükséges az egészséges fejlődéséhez. A megfelelő föld biztosítja, hogy a növény ellenálló legyen a betegségekkel szemben és búsan virágozzon.

Virágföld típusok pH-érték szerint

A virágföldek humuszból, homokból, tőzegből, kőzettörmelékekből, agyagból és egyéb adalékokból (kéreg, mulcs, perlit, granulátum, kókuszrost stb.) állnak. Összetételük aránya meghatározza a savasságukat (ph-érték) és tömörségüket. Ez utóbbi hat a vízáteresztő-vízmegtartó és levegőztető képességre is.

A virágföldek csomagolásán mindig fel kell tüntetni az összetevőiket és a ph-értéküket.

A ph-érték, vagyis a kémhatás a virágföldek fontos jellemzője. A 7-es érték a semleges, az annál alacsonyabb a savas, a magasabb pedig a lúgos kémhatásra utal. A virágföldeket a pH-értékük alapján három csoportba sorolják és A, B és C betűkkel jelölik:

A = savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld – összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Savanyú virágföldet az alacsony mészigényű növények kedvelik: erdei virágok, szobafenyő, szobapáfrány, bromélia, begónia, ciklámen, hortenzia, rododendron.

B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Ezt a földtípust szokás általános virágföldnek is nevezni. Legáltalánosabban ezt használható: kül- és beltérben, zöld és virágos növényekhez egyaránt jó választás. Laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes termesztő közeg. Tápanyag-ellátottsága és levegőháztartása általában minden növény számára megfelelő.

Az általánosként árult virágföldek minősége sem egyforma. Sajnos vannak olyanok, amelyek szinte csak tőzegből állnak vagy fertőzöttek. A semleges virágföld a közepes mészigényű növények számára kiváló, pl.: mikulásvirág, aloe vera, dracéna, fukszia, jucca.

C = lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkőőrlemény.

Enyhén lúgos virágföldet a mészigényes növényeknek adjunk: leander, muskátli, rozmaring, szegfűfélék.

Speciális virágföldek

A kényesebb, különleges gondozást igénylő növényekhez speciális virágföld kapható. Speciális keveréket gyártanak  pl. az orchideáknak, a kaktuszoknak, a mediterrán balkonnövényeknek, , a tavi növényeknek.

Vannak olyan virágföldek, amelyeket kifejezetten muskátliknak, a rózsáknak, örökzöldeknek vagy gyógy- és fűszernövényeknek ajánlanak. Az ezekben található adalékanyagok (homok, biohumusz, agyag, műtrágya, kókuszrost, perlit, fenyőkéreg, tápanyagok) az adott növény ideális fejlődéséhez nélkülözhetetlenek.

Balkon és muskátli virágföld (pH 6,0 – 6,8):  jó vízháztartás, még több tápanyag a virágzás érdekében

Szobanövény virágföld (pH 5,4 – 5,8): a legtöbb szobanövénynek megfelelő, pl. afrikai ibolya, alokázia, begónia, flamingo, Gardénia, gloxinia, hortenzia, kankalin

Kaktuszföld (pH 6 – 7,0): kaktuszfélék és pozsgások átültetéséhez

Örökzöld virágföld (pH 5,4 – 5,8): savanyú talajt igénylő fenyőfélék, borókák, tuják, szobanövények

Pálma és zöldnövény virágföld (pH: 5,4 – 6,0): pálmafélék és levelükkel díszítő növények átültetéséhez

Rhododendron és azálea virágföld (pH 3,8 – 4,5): rhododendron, azalea, erica, calluna, hortenzia

Palántaföld (pH 6,5 – 7,0): magvetéshez, tűzdeléshez, palántaneveléshez ideális, gyökérképződéshez és a növekedéshez szükséges tápanyagokat tartalmaz

Citrusföld (pH 6 – 6,8): laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes, citrumokhoz ajánlott

A virágföldek minősége elég változó. Ha egy földet túl olcsón árulnak, akkor túl sokat ne várjunk tőle.

További növénygondozási tanácsok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük