Milyen virágföldet válasszunk? – virágföld választás tudnivalói

Tévedés azt hinni, hogy bármilyen virágföldet használhatunk növényeinkhez. Minden növénynek más az igénye, és csak a megfelelő virágföld biztosítja az egészséges fejlődést. Régóta adós vagyok már a helyes virágföld választás tudnivalóival. Most elárulom a legfontosabb választási szempontokat! 

virágföld választás

Virágföld választás szempontjai

A virágföld nemcsak arra szolgál, hogy a növényeket megtartsa. Ezen keresztül jutnak a növények az éltető vízhez és a tápanyagokhoz. A virágföld választék hatalmas, egyes növényekhez speciális virágföldeket is árulnak.

Akár kerti, balkon vagy szobanövényről beszélünk, az ültetés legfontosabb első lépése a megfelelő virágföld kiválasztása. Járjunk utána, hogy az átültetendő növény milyen virágföldben érzi jól magát, milyen közeg szükséges az egészséges fejlődéséhez. A megfelelő föld biztosítja, hogy a növény ellenálló legyen a betegségekkel szemben és búsan virágozzon.

Virágföld típusok pH-érték szerint

A virágföldek humuszból, homokból, tőzegből, kőzettörmelékekből, agyagból és egyéb adalékokból (kéreg, mulcs, perlit, granulátum, kókuszrost stb.) állnak. Összetételük aránya meghatározza a savasságukat (ph-érték) és tömörségüket. Ez utóbbi hat a vízáteresztő-vízmegtartó és levegőztető képességre is.

A virágföldek csomagolásán mindig fel kell tüntetni az összetevőiket és a ph-értéküket.

A ph-érték, vagyis a kémhatás a virágföldek fontos jellemzője. A 7-es érték a semleges, az annál alacsonyabb a savas, a magasabb pedig a lúgos kémhatásra utal. A virágföldeket a pH-értékük alapján három csoportba sorolják és A, B és C betűkkel jelölik:

A = savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld – összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Savanyú virágföldet az alacsony mészigényű növények kedvelik: erdei virágok, szobafenyő, szobapáfrány, bromélia, begónia, ciklámen, hortenzia, rododendron.

B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Ezt a földtípust szokás általános virágföldnek is nevezni. Legáltalánosabban ezt használható: kül- és beltérben, zöld és virágos növényekhez egyaránt jó választás. Laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes termesztő közeg. Tápanyag-ellátottsága és levegőháztartása általában minden növény számára megfelelő.

Az általánosként árult virágföldek minősége sem egyforma. Sajnos vannak olyanok, amelyek szinte csak tőzegből állnak vagy fertőzöttek. A semleges virágföld a közepes mészigényű növények számára kiváló, pl.: mikulásvirág, aloe vera, dracéna, fukszia, jucca.

C = lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkőőrlemény.

Enyhén lúgos virágföldet a mészigényes növényeknek adjunk: leander, muskátli, rozmaring, szegfűfélék.

Speciális virágföldek

A kényesebb, különleges gondozást igénylő növényekhez speciális virágföld kapható. Speciális keveréket gyártanak  pl. az orchideáknak, a kaktuszoknak, a mediterrán balkonnövényeknek, , a tavi növényeknek.

Vannak olyan virágföldek, amelyeket kifejezetten muskátliknak, a rózsáknak, örökzöldeknek vagy gyógy- és fűszernövényeknek ajánlanak. Az ezekben található adalékanyagok (homok, biohumusz, agyag, műtrágya, kókuszrost, perlit, fenyőkéreg, tápanyagok) az adott növény ideális fejlődéséhez nélkülözhetetlenek.

Balkon és muskátli virágföld (pH 6,0 – 6,8):  jó vízháztartás, még több tápanyag a virágzás érdekében

Szobanövény virágföld (pH 5,4 – 5,8): a legtöbb szobanövénynek megfelelő, pl. afrikai ibolya, alokázia, begónia, flamingo, Gardénia, gloxinia, hortenzia, kankalin

Kaktuszföld (pH 6 – 7,0): kaktuszfélék és pozsgások átültetéséhez

Örökzöld virágföld (pH 5,4 – 5,8): savanyú talajt igénylő fenyőfélék, borókák, tuják, szobanövények

Pálma és zöldnövény virágföld (pH: 5,4 – 6,0): pálmafélék és levelükkel díszítő növények átültetéséhez

Rhododendron és azálea virágföld (pH 3,8 – 4,5): rhododendron, azalea, erica, calluna, hortenzia

Palántaföld (pH 6,5 – 7,0): magvetéshez, tűzdeléshez, palántaneveléshez ideális, gyökérképződéshez és a növekedéshez szükséges tápanyagokat tartalmaz

Citrusföld (pH 6 – 6,8): laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes, citrumokhoz ajánlott

A virágföldek minősége elég változó. Ha egy földet túl olcsón árulnak, akkor túl sokat ne várjunk tőle.

További növénygondozási tanácsok

A talaj a növények éltető közege. Egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes növényeknek milyen talajt biztosítunk. Egy rossz talajválasztás a talajra különösen érzékeny növényeknél akár végzetes is lehet. A talajjavításra több módszer is létezik, most a talajjavítás legfőbb alapanyagait és házi praktikáit gyűjtöttem össze.

Magam is a természetes növényvédő szerek és tápanyagok híve vagyok. Sinka Erika, a Zöld pagony „főkertésze” azonban teljesen tökéletesre fejlesztette ezek alkalmazását. Többszörös díjnyertes kertjében csak is vegyszermentes alapanyagokat használ. A házilag, egyszerű alapanyagokból készülő csodaszerek táplálják a növényeket, segítik a virágzást, elpusztítják a kártevőket és emellett olcsók is. Nézd meg, mire jó az élesztő, a kidobásra ítélt citrom- és banánhéj, a kávézacc és társaik. Alkalmazd a kitűnő recepteket és legyenek neked is egészséges és vegyszermentes zöldségeid és gyümölcseid!

Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted őket. Az élesztős lötyi, vagyis az élesztős tápanyag nem más, mint egy hatásos és olcsó szer, ami csodát tesz a kert és a balkon növényeivel. Máris mutatom, hogy készíthető el és hogy használható locsoláshoz az élesztő alapú tápoldat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük