Flamingóvirág (Anthurium) gondozása, virágoztatása

Az egzotikus flamingóvirág (Anthurium) több színben is elérhető, tartóssága és szépsége miatt méltán népszerű szobanövény a lakásokban. A színes, mutatós virágok vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Az újravirágoztatása nem egyszerű, de szakértő gondoskodással nem lehetetlen. Máris mutatom, hogy lesz hosszútávon sikeres a flamingóvirág gondozása.

Flamingóvirág

Flamingóvirág származása és jellemzése

A Dél-Amerikából származó, a kontyvirágfélék családjába tartozó flamingóvirág (Anthuriumsötét zöld levelei ívelten kihajlók. Csavarodó torzsavirágzatát nagy, fényes fellevelek teszik látványossá. A fellevelek fehér, rózsaszín, lila, lazac, világoszöld és élénkpiros színben pompázhatnak. Szív alakú fellevelei és torzsa virágzata miatt a szerelmesek virágának is tartják és férfiak részére is bátran ajándékozható.

A 19. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt, hosszas és fáradságos munkának köszönhető, hogy ma már a lakásban is sikerrel nevelhetjük.

A flamingó igényei

Lakótelepi lakásokba is ideális, hisz télen is minimum 18-20 fok meleget igényel. A páratartalom biztosításához azonban érdemes kavics ágyra rakni, időnként permetezni. Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük. Mérsékelten, lágy vízzel öntözzük, hagyjuk a földjét kiszáradni.

  • Hőigény: az ideális hőmérséklet 18-20 °C egész évben
  • Fényigény: napos, félárnyékos, meleg helyet kedvel, védjük a közvetlen napsütéstől, kevés fény esetén elmarad a virágzása
  • Vízigény: Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött vízzel öntözzük, a földje mindig legyen nedves, de a pangó víztől is óvni kell, mert az a gyökerek rothadásához vezet, tavasztól őszig hetente tápoldatozzuk. Nincs ugyan kimondott pihenési időszaka, de télen csökkentsük a víz mennyiségét.
  • Páratartalom: párás környezetet igényel, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre

Flamingóvirág gondozása

Februártól júliusig nyíló virágai hetekig díszítenek. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, az elöregedett leveleket is rendszeresen vágjuk le.

 A virágzáshoz rengeteg tápanyagra van szüksége, ezért rendszeresen adjunk neki tápoldatot. Az újabb virágzáshoz friss földre és tápoldatozásra van szüksége.

Két évente ültessük át laza, tőzeges földbeTavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Ha már elég nagy a cserepe, elég csak a felső talajréteget lecserélni.

Meghálálja, ha nyáron az erkélyen vagy a kertben nyaral kavicsos tálcán, a nagyobb növények takarásában.

Szaporítása

A flamingóvirágot tőosztással, a kis sarjak leválasztásával egyszerűen szaporíthatjuk az elvirágzás után.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük