Téli jázmin gondozása, szaporítása

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) igazi tavaszköszöntő növény, az egyik legkorábban virágzó díszcserje. Sok légies sárga virága akár már decemberben üde színfoltot visz a még kopár kertbe. Jól tűri a metszést, akár sövénynek, akár formára nyírva is igen mutatós. Nézzük, milyen egyszerű a téli jázmin gondozása és szaporítása!

téli jázmin

Téli jázmin származása, jellemzése

A téli jázmin az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozik, Észak-Kínából került Európába az 1800-as években. Napjainkra egész Európában elterjedt.

Ismertetőjegyei: lombhullató, hosszú hajtású cserje, korai virágzással, ágrendszere ívesen meghajló, rlfekvő, zöld színű vesszőkkel és keresztben átellenes, hármasan összetett levelekkel. A levélkék 12-32 mm hosszúak. Zöld vesszői jellegzetesen négyszögletűek, körülbelül két milliméter szélesek, földig hajolva meggyökeresednek, majd ívesen továbbnőnek.

Május-június hónapban érő termése ikerbogyó.

Virágok: Lombfakadás előtt nyíló virágai sárgák, 4-5 centiméter hosszúak, a rövidhajtásokon magányosan nyílnak. Sárgák, csillagalakúak, 3 cm átmérőjűek, lombfakadás előtt nyílnak, Az apró, magányosan álló, élénk sárga virágok már decembertől nyílnak a levelek előtt, az előző évi hajtásokon.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 1 – 3 méter

Habitus: támaszkodva kapaszkodó növény, ha van mire támaszkodnia, magasra felkúszik,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, erkélyen is tarthatjuk.

Virágzási idő: december-március/április

téli jázmin sárga virágai

Téli jázmin gondozása

Igazán igénytelen növény, sovány talajon is jól fejlődik. Világos, napos, illetve félárnyékos helyet szeret jó vízáteresztő talajjal. Túl sok gondozást nem igényel és betegségei, kártevői sem ismertek.

Mérsékelten öntözzük. Virágzás után adagoljunk tartós hatású trágyát. 2-3 évente a virágzás után ritkítsuk ki és vágjuk le az idősebb hajtásokat.

Teleltetése

Fagytűrő nüvény, így teleltetni nem kell. A szabadban áttelel, erősebb fagyoktól takarással érdemes védeni a gyökereket.

Téli jázmin metszése

A téli jázmin nagyon jól tűri a metszést, formázást. Akár sövénykerítésnek, akár formára nyírva is igen mutatós. Kertemben gömb formára nyírva mutat a legszebben.

Mivel az előző évi szárakon hozza virágait, érdemes az elvirágzás után rögtön visszavágni. Így rengeteg új hajtása fejlődik, aminek következtében sok virága lesz a következő évben.

Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok - téli jázminnal befuttatott kerítés

Téli jázmin szaporítása

A gyorsan és könnyen szaporodik hajtás dugvánnyal, legjobb időszak erre a nyár.

Kártevők, betegségek

Kártevőkkel szemben ellenálló faj, betegségei nem ismertek

Felhasználása

Fagytűrő téli virágként igazi ritkaság, vázában tartva is igen tartós. Már a bimbók megjelenése után levághatjuk az ágakat, a meleg szobában pár nap alatt teljesen kinyílik. Kora tavaszi hagymásokat, sáfrányt, hóvirágot, kékcsillagot érdemes a közelébe ültetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük