Téli jázmin gondozása, szaporítása

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) igazi tavaszköszöntő növény, az egyik legkorábban virágzó díszcserje. Sok légies sárga virága akár már decemberben üde színfoltot visz a még kopár kertbe. Szépsége mellett egyszerű gondozása is növeli a népszerűségét. Jól tűri a metszést, akár sövénynek, akár formára nyírva is igen mutatós. Nézzük, milyen egyszerű a téli jázmin gondozása és szaporítása!

téli jázmin

Téli jázmin származása, jellemzése

A téli jázmin az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozik, Észak-Kínából került Európába az 1800-as években. Napjainkra egész Európában elterjedt dísznövényként.

Találkozhatunk vele városok parkjaiban, arborétumokban és kertekben is.

Ismertetőjegyei: lombhullató, hosszú hajtású cserje, korai virágzással, ágrendszere ívesen meghajló, ráfekvő, zöld színű vesszőkkel és keresztben átellenes, hármasan összetett levelekkel. A levélkék 12-32 mm hosszúak. Zöld vesszői jellegzetesen négyszögletűek, körülbelül két milliméter szélesek, földig hajolva meggyökeresednek, majd ívesen továbbnőnek.

Rugalmas ágai kusza rendszert alkotnak, amely révén könnyen alakítható, lehet belőle akár sövény is. Leggyakrabban tömör cserjeként találkozhatunk vele, ám megfelelő támasztékkal akár két-három méter magasra is felfuttatható.

Május-június hónapban érő termése ikerbogyó.

A téli jázmint gyakran összekeverik a helytelenül aranyesőnek hívott aranycserjével, amely csak később, a tavasz közepén nyílik, ám avatott szemek felfedezik a különbséget.

Aranyeső, aranyvessző, aranycserje, aranyág, aranyfa. Öt megnevezés, amit sárga virágú növényekre használunk. Többnyire helytelenül. Az öt kifejezés valójában három teljesen különböző származású és habitusú növényt takar. Tegyük rendbe, hogy melyik kifejezés melyik növényt takarja!

Virágzási idő: december-március/április

Virágok: Lombfakadás előtt nyíló virágai sárgák, 4-5 centiméter hosszúak, a rövidhajtásokon magányosan nyílnak. Sárgák, csillagalakúak, 3 cm átmérőjűek, lombfakadás előtt nyílnak, Az apró, magányosan álló, hatszirmű, élénk sárga virágok már decembertől nyílnak a levelek előtt, az előző évi hajtásokon.

Az elvirágzás után erednek meg hosszúkás, élénkzöld leveleiés az új hajtásai.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 1 – 3 méter

Habitus: támaszkodva kapaszkodó növény, ha van mire támaszkodnia, magasra felkúszik,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, erkélyen is tarthatjuk.

téli jázmin sárga virágai

Téli jázmin igényei és gondozása

A téli jázmin gondozása egyszerű, csak a megfelelő helyet kell megtalálni számára. Igazán igénytelen növény, sovány talajon is jól fejlődik. Világos, napos, illetve félárnyékos helyet szeret jó vízáteresztő talajjal. Habár napfényben jobban mutatnak aránysárga virágai, mégis inkább félárnyékos helyre ültessük.

Mérsékelten öntözzük. A fiatal növények több vizet igényelnek, és a nyári kámikulában is bőséges öntözést. Az egy-kétéves növények viszont már rendelkeznek olyan gyökérrendszerrel, amely segít nekik átvészelni a szárazabb időszakokat, például, ha kimarad egy-két locsolás.

Virágzás után adagoljunk tartós hatású trágyát. 2-3 évente a virágzás után ritkítsuk ki és vágjuk le az idősebb hajtásokat.

Téli jázmin ültetése

A bokorokat kb. egy-másfél méter távolságra ültessük egymástól, hogy legyen helyük növekedni. Sövényként vagy kifejezetten talajtakaróként ennél sűrűbbre is lehet ültetni.

Teleltetése

Fagytűrő nüvény, így teleltetni nem kell. A szabadban áttelel, erősebb fagyoktól takarással érdemes védeni a gyökereket.

Téli jázmin metszése

A téli jázmin nagyon jól tűri a metszést, formázást. Akár sövénykerítésnek, akár formára nyírva is igen mutatós. Kertekben gömb formára nyírva mutat a legszebben.

Mivel az előző évi szárakon hozza virágait, érdemes az elvirágzás után rögtön, legkésőbb május elején visszavágni. Így rengeteg új hajtása fejlődik, aminek következtében sok virága lesz a következő évben.

Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok - téli jázminnal befuttatott kerítés

Téli jázmin szaporítása

A gyorsan és könnyen szaporodik hajtás dugvánnyal, legjobb időszak erre a nyár. Ha a lelógó ágai leérnek a földre, ott könnyen meggyökeresednek. Ezeket a hajtásokat akár szét is ültethetjük.

Földje legyen jó vízáteresztő, hogy elkerüljük a gyökérrothadást. Ha túl tömör a talaj, keverjünk hozzá egy kevés homokot.

Kártevők, betegségek

Kártevőkkel szemben ellenálló faj, betegségei nem ismertek. A gombás fertőzések megelőzhetőek, ha odafigyelük az öntözésére, és csak akkor locsoljuk, ha kiszáradt a talaj.

Felhasználása

Fagytűrő téli virágként igazi ritkaság, vázában tartva is igen tartós. Már a bimbók megjelenése után levághatjuk az ágakat, a meleg szobában pár nap alatt teljesen kinyílik. Kora tavaszi hagymásokat, sáfrányt, hóvirágot, kékcsillagot érdemes a közelébe ültetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük