Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok

A legkorábban nyíló tavaszi virágok szépségükkel, kedvességükkel a közelgő tavasz reményét hozzák el. Némelyik olyan korai, hogy már télen virágba borul. Február közepétől napról nagyra egyre több színes kis szépség dugja ki fejét a földből és mutatja meg a tavasz szépségét. Azokat a növényeket gyűjtöttem össze fotókkal, amelyekkel a leggyakrabban találkozhattunk kora tavaszi sétáinkon.

Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok - téli jázminnal befuttatott keírtés kerítés

Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok

A kora tavaszi virágok alatt én most azokat értem, amelyek március közepe előtt már nyílnak. Nem gondolok itt olyan nagy klasszikusokra mint a jácint, a nárcisz vagy a tulipán. Az sem csoda, hogy ezek közül néhányat a télen virágzó növények közé is besorolhatunk.

Téli jázmin

A sárga virágaival a napsugarai emlékeztető téli jázmin igen igénytelen cserje. Első virágai már akár decemberben megjelenhetnek. Jól bokrosodik, nagyon gyorsan nő, így sövényként is használható, kerítés befuttatására is alkalmas. Nagyon egyszerűen szaporítható, ágait a földbe dugva gyorsan gyökeret ereszt.

Téltemető

A téltemető (Eranthis hyemalis) szintén a nevében hordozza a leghidegebb évszakunk nevét. Nevének második tagja pedig már jelzi a búcsúját is. Gyakran már január végén áttör az avaron és kibújnak a földből a sárga virágok. Csodálatos téltemető virágzást nézhetünk meg például a Pannonhalmi Bencés Apátság Arborétumában.

Kikeleti bangita

A kikeleti bangita időjárástól függően, már novembertől virágozhat, és egészen áprilisig nyílik. Fehéres rózsaszín színe nagyon kellemes látvány a hideg napokon.

Télen virágzó növények - bangita

Varázsmogyoró 

A varázsmogyoró (Hamamelis) nem hoz ehető gyümölcsöt, de olyan korán virágzik és olyan különleges, hogy ezt el lehet nézni neki.

varázsmogyoró (Hamamelis) különlges sárga virágai

Hóvirág

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág (Galanthus). A gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta a hazai vadontermő állományt, ezért védetté nyilvánították. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kertekben nem lehetne tartani. Sőt mindenkinek ajánlom is.

Az Alcsúti Arborétumban február középétől tekinthető meg a hazánkban egyedi méretű, 2 és fél hektáros hóvirágmező.

Tőzike

A tőzikét (Leucojum vernum) gyakran összetévesztik a szintén kora tavasszal nyíló hóvirággal, és van aki a jóval később nyíló gyöngyvirággal.

A kedves kis hagymás növény hazánkban több helyen is megtalálható, árnyas erdőkben, ártéri erdők aljnövényzetében. Zalában, Somogyban és Győr-Sopron megyében, főleg Csáfordjánosfa határában vannak a legnagyobb egybefüggő területek. Nagyon szép tőzike mezőt találunk például a Zala megyei Tormaföldén.

Krókusz

Krókusz vagy más néven kerti sáfrány a tavasz egyik első hírnöke. Fehér, sárga, lila és cirmos színeivel vidámságot varázsol a kertekbe. Igénytelen kis szépség, bár csak pár hétig örülhetünk tölcsér formájú apró virágainak, érdemes beszerezni pár hagymát.

Hunyor

hunyor, a tél hűvös szépsége fajtától függően akár már novemberben is megmutathatja szépségét és tavaszig díszít virágaival. Igen változatos színekben elérhető a fehértől a zöldön és a lilán át egészen a sötét bordóig.

Különösen népszerű hunyor fajtája a karácsony rózsájának hívott, gyönyörű fehér virágokkal díszítő fekete hunyor.

Törpe nőszirom

A törpe nőszirom (Iris pumila) alacsony termetű, gyöktörzses évelő növény. Nagyobb csoportba ültetve, valamint sziklakertben is nagyon szépen mutat.

törpe nőszirom

Ernyős sárma

A tavaszi kertekben gyakorta feltűnik egy fehér kis szépség, az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum). A kígyóvirág vagy ernyős madártej néven is ismert növény apró, csillag alakú virágai áprilisban, májusban jelennek meg. Az igénytelen hagymás szépség különösebb gondozást nem igényel, sziklakerteknek is kedves lakója lehet.

Magyar kikerics

A magyar kikerics (Colchicum hungaricum) igazi különlegesség. Amellett, hogy az egyik legkorábban virágzó tavaszi virág, nagyon ritkán találkozhatunk vele. Csak a Villányi-hegység a legmagasabb tömbjén, a Szársomlyón fordul elő. Ezen kívül Horvátországban ismertek kisebb állományai. Nem csoda hát, hogy fokozottan védett növény, eszmei értéke 100 000 Ft.

Nemes májvirág

A március elején kék virágaival díszítő nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) erdők, kertek vadvirága, sziklakertek kedves dísze. Jótékony hatásai miatt a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák, többek között máj és vese problémákat kezelnek főzetével. 1988 óta védett növény, 2020-ban az Év vadvirágának választották. A rizómás évelő májvirág gondozása egyszerű, érdemes beszerezni, idővel talajtakaró növényként is funkcionálhat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük