Tőzike (Leucojum vernum), ami nem tévesztendő össze a hóvirággal

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) vagy hóharang 10 – 20 cm magas, fehér harang alakú virágokat nevelő hagymás növény, a hóvirág nagyobb unokatestvére. Hat fehér lepellevélével, amelyek végén zöld vagy sárga folt található egyértelműen felismerhető. A kedves kis növény hazánkban több természetvédelmi területen is megtalálható. A hóvirághoz hasonlóan védett növény.
 
 tavaszi tőzike fehér virágai
 

Tavaszi tőzike származása, jellemzése

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. A nyári tőzikénél (Leucojum aestivum) kisebb termetű.

A mindössze 10-20 cm magasra növő csöppnyi virág már februárban virágzik, a kora tavaszi növények közé tartozik. Egyéb elterjedt nevei közé tartozik a hóharang, a tavaszi hópehely, a harmatcsepp és a Szent Ágnes virága.

Európában, Törökországon keresztül Iránig őshonos. Azonban széles körben honosodott meg szerte a világon. Közép-Európában lombos erdők, nedves rétek lakója.

Arasznyi, szálas, keskeny levelei között a virágszáron egy, esetleg két bókoló virág nyílik. A lepel levelek csúcsám élénk, sárgászöld folt virít. 

A tőzikét (Leucojum vernum) sokan hóvirágnak, vagy épp gyöngyvirágnak nézik, mert mindkettőre nagyon hasonlít ez a kedves hagymás növény. A gyöngyvirággal már azért sem lehet összetéveszteni, mert a tőzike február végén, míg a gyöngyvirág kb. két hónappal később borul virágba.

Tőzike vagy hóvirág?

hóvirággal több a hasonlósága, egy időben nyílnak és mindketten az amarilliszfélék családjába (Amaryllidaceae) tartoznak. Közös bennük az is, hogy védett növények, szedésükért komoly pénzbüntetést kell fizetni.

Mind a hóvirág, mind a tőzike mérgező, különösen a hagymájuk mérgező.

Virágai harang alakúak, a hat fehér lepellevél, a végén zöld vagy sárga folttal, a szirmai egyforma hosszú. A hóvirágnak ezzel szemben hosszabb és rövidebb szirmai is vannak.

Hóvirág (Galanthus) gondozása, a védett tavaszköszöntő szépség

Tavaszi tőzike gondozása

Nemesített hagymáit ősszel ültessük a kert árnyas részére, fák, bokrok alá. Itt elegendő napfényt kap, amíg virágzik, aztán a fák lombja védi az erős napsütéstől.

Különösebb gondozást nem igényel, könnyen termeszthető nyirkos napos vagy félárnyékos helyeken. Arra azonban vigyázni kell, hogy a talaj nyáron ne száradjon ki teljesen. A kiszáradt hagymák vagy nem nőnek, vagy hosszú ideig tart, míg helyre jönnek.

A tőzike hagymákat nem kell felszedni, évek alatt szőnyegszerűen elterülhet.

A február végétől április közepéig nyíló tavaszin kívül létezik nyári és őszi tőzike is.
 

Kártevői, betegségei

Kárzevőknek, betegségeknek jól ellenáll. A kinyílt virágokat szívesen fogyasztják a csigák.

Tavaszi tőzike szaporítása

A tőzike, akárcsak a hóvirág önszaporító, így évről évre egyre több fehér virág tűnik fel élőhelyén, ha azt nem bolygatják. Továbbá szaporíthatjuk magról is és tőosztással is. A magvaknak egy hideg időszakra van szükségük a csírázáshoz, és 4-5 évbe telik, amíg elérik a virágzási méretet.

Tőzike előfordulása a Magyarországon

Árnyas erdőkben, ártéri erdők aljnövényzetében több helyen is találkozhatunk vele. Akárcsak a hóvirág, nagy mennyiségben csodálatos virágszőnyeget képez. Zalában, Somogyban és Győr-Sopron megyében, főleg Csáfordjánosfa határában vannak a legnagyobb egybefüggő területek. A Letenye közelében, a Tormaföldén lévő tőzike mező szintén természetvédelmi területen található.

A Zala megyei Tormafölde erdeje minden év februárjában csodálatos fehér virágszőnyeggé változik. Nem, itt nem a hóvirágok színezik át a tájat, mint az Alcsúti Arborétumban. Itt az apró fehér, kecsesen bókoló virágú tőzikék hódítanak. 

Csodálatos tőzikemező Tormaföldén

Fontos figyelmeztetés: a tőzike minden része erősen mérgező. Védett növény, már egy szál leszedéséért is komoly pénzbüntetést kell fizetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük