Mesevirág (Achimenes × hybrida) gondozása, szaporítása

A mesevirág Mexikóban és a trópusi vidékeken őshonos évelő növény, hazánkban szobanövényként nevelhetjük. Olvasónk elárulja, neki milyen módszerrel lesz sikeres a mesevirág gondozása.

mesevirág

Mesevirág gondozása

Visky Katitól kaptunk egy levelet:

“A mesevirágról írtam egy kis összefoglalót, nem tudom, hogy mikor kellene feltenni, amikor aktuális, rád bízom. Októberben feltettem egy fotót a még mindig szép mesevirágomról (achimenes). Sokan kérdeztek a tartásáról,
igaz ebben nincs több éves tapasztalatom, de amit tudok, azt leírom, hátha segítek a kezdőknek.

Nekem fotón tettszett meg ez a trópusokról származó, csuporkafélék családjába tartozó,meseszép virág. Az is sarkalt a rizómák beszerzésére, hogy sok fajtája van és a virágzási ideje hosszú.

Amikor márciusban megkaptam a picinyke rizómákat, nem igazán hittem, hogy ezekből lesz az a szép, leomló virágzuhatag.

Palántanevelő poharakba, nem túl mélyre 2/3-ad virágföld 1/3 -ad perlit keverékbe tettem. Állandóan nedvesen tartom, alulról felszívatva, felforralt vízzel locsolom. Világos, keleti fekvésű szoba ablakpárkányára tettem, zacskóval takartam.

Minden locsolásnál kíváncsian lestem, hátha látok levélkezdeményt. Úgy másfél, két hónap után bújtak ki az első levélkék nagy örömömre.

Tíz -tizenöt cm-esek voltak, amikor végleges helyükre, virágládába és nagyobb cserépbe ültettem át, és a májusi fagyok után tettem ki a szabadba. Északra néző külső ablakba tettem a ládákat, ahol nem éri közvetlen napfény. Amikor bizonyos nagyságot elértek elhajoltak és kezdtek lefelé futni és virágba borulni, ekkor adtam
virágzó növénytápot.

Locsolásnál vigyáztam, hogy a levelekre ne kerüljön víz, mert barnulást okozna, később is vigyáztam, hogy tűző nap se érje.

Előfordult,hogy az erős szél letört egy ágat, a megmaradt részből három új hatás tört elő. A nyár második felében
egyszer káliumsúlyos tápot kaptak. Ahogy hűvösebb lett az idő, kevesebb vizet igényeltek, október végén leszáradnak a szárak. Ezeket leszedem és a ládákkal együtt fagymentes, 10 fok körüli helyen teleltetem, pihentetem.

Remélem segítettem a leendő mesevirág szerelmeseinek, ezzel a kis írással.”

Nagyon köszönjük Katinak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük