Mesevirág (Achimenes × hybrida) gondozása, szaporítása

A mesevirág, latinul Achimenes Mexikóban és a trópusi vidékeken őshonos évelő növény, hazánkban szobanövényként nevelhetjük. A több éven át folytonosan virágzó, különböző színekben elérhető növény nyáron a szabadban érzi jól magát. Tapasztalt olvasónk elárulja, neki milyen módszerrel lesz sikeres a mesevirág gondozása.

mesevirág

Mesevirág (Achimenes × hybrida) származás, jellemzése

A mesevirág (Achimenes × hybrida) a Gesneriaceae virágos növények családjábatartozó trópusi és szubtrópusi rizómás évelő gyógynövények mintegy 25 faját magában foglaló nemzetség. Sokféle elnevezésük van, mint például varázsvirágok, özvegykönnye, Ámor lugasa vagy melegvizes növény.

A növény neve a görög cheimanos szóból eredhet, ami „érzékeny” vagy „hidegérzékeny” jelentéssel bír.

A nemzetség Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de egy faja ( A. erecta ) a természetben Nyugat-Indiában is előfordul. Lombos fák és cserjék árnyékában él.

Számos fajt és hibridet széles körben termesztenek és honosítottak az őshonos elterjedési területükön kívül.

A mesevirág kis termetű növény és lassan növekszik. Végleges magassága kb. 30 – 40 cm. Szára szőrös, lecvele ovális, fogazott.

Tavasszal árulják, bimbós növényt válasszunk. Megfelelő gondozás mellett évekig virágzik majd.

Első virágait június közepén hozza, majd egész éven át tele van tányér- vagy trombitaformájú, gyengén édeskés illatú virágokkal. A virágok színe igen változatos lehet, többnyire lilás és vöröses tónusúak, de fehér, sárga, sőt kék virágú fajta is létezik.

Színpompás virágaival növénykompozíciókban is igen dekoratív.

Mesevirág igényei, gondozása

Fény és hőmérséklet

A mesevirág fényigényes, de a közvetlen napsütést nem szereti. Világos, meleg, félárnyékos ablakba tegyük, de óvjuk a közvetlen napfénytől. A nyári hónapokban a 20 – 24 °C a legmegfelelőbb számára. Télen a visszavágott gumókat kb. 14 °C-on tároljuk.

Öntözés, trágyázás

Szereti a párás levegőt. Annak érdekében, hogy a környező levegő állandóan párás legyen, vízzel és kövekkel töltött tálban tarsuk. Hetente egyszer alaposan locsoljuk meg. A nyári növekedési időszakban havonta egyszer tápozzuk.

Föld és átültetetés

Általános virágföld megfelelő számára. Gyökéslabdáit minden tavasszal ültessük át.

Metszés, visszavágás

Ha bokrosnak akarjuk nevelni, a fiatal hajtásokat csípjük le. A száraz és elvirágzott növényrészeket rendszeresen távolítsuk el.

Mesevirág teleltetése

A mesevirágnak télen pihenőre van szüksége. Ősszel hagyjuk elszáradni és tavaszig ne öntözzük.

lila színű mesevirág  cserépben

Mesevirág egy éve

Március-április

A mesevirág gondozási munkája tavasszal kezdődik. A gyökérlabdákat ültessük szét tiszta cserepekbe, tőzeges földbe, majd a cserepeket tegük meleg, párás helyre.

Május-június

Ha az első fiatal hajtások kb. 10-15 cm-re megnőnek, vágjuk le a csúcsokat, így az oldalhajtások gyorsabban nőnek

Július-augusztus

A szép bokros, virágos növény a párás környzetet kedveli. Ne zuhanyoztassuk, nehogy a virágok lehulljanak vagy összetörjenek.

Szeptember-október

A mesevirág ebben az időszakban hozza a legtöbb virágot. A száraz és elvirágzott növényrészeket távolítsuk el. Készítsük fel a növényt a télre, öntözzük kevesebbet és ne tápozzuk.

November-december

A növényt ne öltözzük tovább, hagyjuk, hogy elszáradjon. A gumókat száraz tőzegben, száraz helyen pihentessük.

Január-február

Tartsuk szárazon a növényt. Ha a rizómák nedves helyen telelnek, gombás megbetegedés fordulhat elő. Az enyhe fertőzés gombaölő szerrel kezelhető, az erősen fertőzött növénytől azonban meg kell válnunk.

Mesevirág szaporítása

A mesevirág a föld alatti gyökérlabdák (rizómák) szétválasztásával szaporítható. A gyökérlabda biztosítja a növény fennmaradását.

A száraz gyökérlabdákat könnyű széposztani és egyenként cserpekbe ültetni. Már a következő nyáron virágot hoznak. Ha erős szárú virágot szeretnénk, az első évben ne válasszuk szét a gumókat.

Mesevirág kártevői, betegségei

A virágok lehullásána, levelek lelankadásának oka a nem megfelelő környezeti viszonyokban keresendő. Napos helyen tartva a levelei elszáradnak, a virágai pedig lehullanak. Érzékeny a páratartalom változásra is. Virágzás közben ne mozgassuk.

A fehér legyek elszívják a növénytől a nedvességet, aminek következtében a levelek elsárgulnak, elszáradnak.

A fehér legyek támadása után gyakran fellépő lisztharmatos fertőzés nehezen gyógyítható. A fertőzött növényt különítsük le a többitől, és tegyük hűvös helyre.

Ha az egész növény lankad annak ellenére, hogy elég vizet kap, valószínűleg sok a fény és kevés a levegő páratartalma.

A molytetvek kiírtása nehéz, ezért a fertőzött növényt dodjuk el vagy erőteljesen vágjuk vissza. A továbbiakban a növényt ne öntözzük. A gyökeret a következő tavaszig őrizzük meg, teleltessük.

mesevirág

Mesevirág ápolása olvasói tapasztalotokkal

Visky Katitól kaptunk egy levelet:

„A mesevirágról írtam egy kis összefoglalót, nem tudom, hogy mikor kellene feltenni, amikor aktuális, rád bízom. Októberben feltettem egy fotót a még mindig szép mesevirágomról (achimenes). Sokan kérdeztek a tartásáról,
igaz ebben nincs több éves tapasztalatom, de amit tudok, azt leírom, hátha segítek a kezdőknek.

Nekem fotón tetszett meg ez a trópusokról származó, csuporkafélék családjába tartozó, meseszép virág. Az is sarkalt a rizómák beszerzésére, hogy sok fajtája van és a virágzási ideje hosszú.

Amikor márciusban megkaptam a picinyke rizómákat, nem igazán hittem, hogy ezekből lesz az a szép, leomló virágzuhatag.

Palántanevelő poharakba, nem túl mélyre 2/3-ad virágföld 1/3 -ad perlit keverékbe tettem. Állandóan nedvesen tartom, alulról felszívatva, felforralt vízzel locsolom. Világos, keleti fekvésű szoba ablakpárkányára tettem, zacskóval takartam.

Minden locsolásnál kíváncsian lestem, hátha látok levélkezdeményt. Úgy másfél, két hónap után bújtak ki az első levélkék nagy örömömre.

Tíz -tizenöt centiméteresek voltak, amikor végleges helyükre, virágládába és nagyobb cserépbe ültettem át, és a májusi fagyok után tettem ki a szabadba. Északra néző külső ablakba tettem a ládákat, ahol nem éri közvetlen napfény. Amikor bizonyos nagyságot elértek elhajoltak és kezdtek lefelé futni és virágba borulni, ekkor adtam virágzó növénytápot.

Locsolásnál vigyáztam, hogy a levelekre ne kerüljön víz, mert barnulást okozna, később is vigyáztam, hogy tűző nap se érje.

Előfordult, hogy az erős szél letört egy ágat, a megmaradt részből három új hatás tört elő. A nyár második felében egyszer káliumsúlyos tápot kaptak. Ahogy hűvösebb lett az idő, kevesebb vizet igényeltek, október végén leszáradnak a szárak. Ezeket leszedem és a ládákkal együtt fagymentes, 10 fok körüli helyen teleltetem, pihentetem.

Remélem segítettem a leendő mesevirág szerelmeseinek, ezzel a kis írással.”

Nagyon köszönjük Katinak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük