Category: Gyógy- és fűszernövények
Gyógy- és fűszernövények, gyógynövények gondozása, gyógynövények felhasználása, gyógynövények begyűjtése, fitoterápia, fűszernövények gondozása, fűszerkert, fűszernövények felhasználása, fűszernövények tartósítása, gyógynövények szárítása, fűszernövények szárítása
A gyömbér (Zingiber officinale) az egyik legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak az egészség megőrzésére és az ételek ízesítésére. Csípős és fűszeres íze számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. De hogyan lehet saját gyömbért...
A kis meténg (Vinca minor) egy közkedvelt talajtakaró évelő növény, amely gyönyörű lila vagy kék virágaival és sötétzöld leveleivel díszíti a kertet. Hazánkban is népszerű, hiszen igénytelen, gyorsan terjedő és évszaktól függetlenül dekoratív megjelenést...
Télen méginkább vagyunk a friss, zöld ízekre. A mi éjhajlatunkon nem sok ilyen alapanyagot találunk. Jó megoldás lehet ilyenkor a petrezselyem hajtatása a konyhában. Az egyszerű módszerrel – nagyanyáink méltánytalanul elfelejtett trükkjével – állandóan...
A menta, vagy tudományos nevén Mentha, egy friss illatú és ízletes növény, amelyet konyhai és gyógyászati célra egyaránt használhatunk. A mentát gyakran termesztik kertekben vagy cserepes növényként, és számos fajtája létezik, mindegyik kicsit más...
A téli hónapokban sem kell lemondani a friss fűszerek zamatáról, mert fűszernövények a lakásban is nevelhetők. A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, látványként sem utolsóak a szürke téli...
Nyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az...
A hagyma (Allium cepa) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb zöldségfélék közé tartozik. Nemcsak ízével, de gyógyhatásaival is elismerést vívott ki magának. A hagyma eredete és jellemzői A hagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába...
A sáfrány, vagy más néven krókusz, nemcsak a konyhákban, de a történelem és a kultúra számos területén is jelentős szerepet tölt be. Ez a fűszer az egyik legdrágább a világon, és nem véletlenül. Lássuk,...
A kökény (Prunus spinosa) egy igazán különleges és sokoldalú növény, amely hazánkban is őshonos. Bár elsőre talán csak egy tövises cserjeként tűnik fel, rengeteg értékes tulajdonsággal rendelkezik. Ebben a blogbejegyzésben megismerheted a kökény származását,...
A sokszínű krizantém a tél beköszönte előtt igazi mesevilágot varázsol a kertekbe. Bár a leginkább a temetőkbe szánt virágként ismert, valóban értékes gyógynövény is, ezért szokták aranyvirágnak is hívni. Különösen az ázsiai kultúrákban, Kínában...
A fokhagyma évezredek óta ismert és kedvelt fűszer, mely nemcsak ízével, de gyógyhatásaival is elismerést vívott ki. A hagyományos orvoslás számos kultúrában alkalmazta, és a modern kutatások is megerősítik számos jótékony hatását. A csípős...
A közönséges babér (Laurus nobilis), más néven nemes babér vagy babérlevél örökzöld cserje, mely nemcsak a mediterrán tájak dísze, de a konyhák elengedhetetlen fűszere is. Levelei aromásak, illatosak, és számos étel ízét gazdagítják. Ebben...
A kövirózsa nemcsak dekoratív megjelenésével, de gyógyhatásaival is elismerést vívott ki magának. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják különböző betegségek kezelésére. De vajon miért olyan népszerű ez a kis, szívós növény? A továbbiakban a...
A nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már csipegethetünk egy kis friss, zamatos fűszert. A fűszernövény tartósítás nem ördöngösség, már is mutatom a legjobb módszereket! Fűszernövény...