Category: Gyógy- és fűszernövények

kert sarkantyúka

Kerti sarkantyúka gondozása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) igen sok néven ismeretes: hívják sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is. Gyakran sarkantyúvirág névvel illetik, amiből adódóan összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel...

Levendula gyógyhatásai, gyógynövényként való felhasználása

A levendula gyógyhatásai egy fontos kérdés, amit érinteni kell ha az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényünkről beszélünk. Díszítő értéke igen magas, illata kellemes. Húsok, sütemények fűszereként is megállja a helyét, de rengeteg gyógyhatása mellett sem...

Francia levendula (Lavandula angustifolia) gondozása, felhasználása

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit a köznyelvben francia levendulaként ismerünk a legkedveltebb, legegyszerűbben nevelhető levendula fajta. Díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága (gyógy- és fűszernövényként is) miatt is igen kedvelt. A mi éghajlatunkat is...

Medvehagyma, a fokhagyma ízű csodaszer

A medvehagyma napjaink egyik slágernövénye. Lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Származása:  A medvehagyma (Allium irsium) hazánkban is őshonos. Széles,...