Borsmustár, azaz rukkola (Eruca vesicaria) gondozása, felhasználása

A borsmustár (Eruca vesicaria) vagy ahogy jobban ismerjük, a rukkola gondozása hasonló a szintén a Földközi-tenger vidékéről származó saláta- és fűszernövények ápolásához, például a bazsalikomhoz. Fogyasztása főleg mediterrán vidékek ételeivel elterjedt. 

rukkola gondozása

Származása: borsmustár (Eruca vesicaria) vagy más néven a rukkola Földközi-tenger környékéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett salátanövény és fűszer, leveleinek fűszeres, diószerű ízük van

Betakarítási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, elsősorban ezért termesztjük

Magasság: 10 – 20 cm

Habitus: élénkzöld karéjos vagy mélyen csipkézett, lándzsás levelekből tőlevélrózsát

Cserépben nevelhető-e: igen

Rukkola gondozása

Gondozása: Napos, félárnyékos helyet kíván. Tavasztól őszig folyamatosan vethető 15-20 cm tőtávolságra vagy szórva, vékonyan takarva. Cserépben, illetve balkonládában is kiválóan megmarad.

Rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Vetés után 1-2 héttel alacsony tápanyagtartalmú, illetve alacsony nitrogéntartalmú trágyát alkalmazzunk.

Betakarítása: vetés után 3-4 héttel egyesével szedjük le a leveleket. 

Felhasználása: Gyermekláncfűre hasonlító levelei borsos-diós-mustáros ízűek. Nemcsak finom, hanem egészséges is. A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.

Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető a zsenge levele, de csírája is ízletes, érdemes fogyasztani. A fiatal leveleket használjuk, mert az öreg levelek nyáron nagyon csípős ízűek.

Általában nyersen, vegyes salátákban fogyasztjuk. Olaszországban pizzára, rizottókba szórják és levesekben is használják.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük