Borsmustár, azaz rukkola (Eruca vesicaria) gondozása, felhasználása

A borsmustár (Eruca vesicaria) vagy ahogy jobban ismerjük, a rukkola gondozása hasonló a szintén a Földközi-tenger vidékéről származó saláta- és fűszernövények ápolásához, például a bazsalikomhoz. Fogyasztása főleg mediterrán vidékek ételeivel elterjedt. 

rukkola gondozása

Származása: borsmustár (Eruca vesicaria) vagy más néven a rukkola Földközi-tenger környékéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett salátanövény és fűszer, leveleinek fűszeres, diószerű ízük van

Betakarítási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, elsősorban ezért termesztjük

Magasság: 10 – 20 cm

Habitus: élénkzöld karéjos vagy mélyen csipkézett, lándzsás levelekből tőlevélrózsát

Cserépben nevelhető-e: igen

Rukkola gondozása

Gondozása: Napos, félárnyékos helyet kíván. Tavasztól őszig folyamatosan vethető 15-20 cm tőtávolságra vagy szórva, vékonyan takarva. Cserépben, illetve balkonládában is kiválóan megmarad.

Rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Vetés után 1-2 héttel alacsony tápanyagtartalmú, illetve alacsony nitrogéntartalmú trágyát alkalmazzunk.

Betakarítása: vetés után 3-4 héttel egyesével szedjük le a leveleket. 

Felhasználása: Gyermekláncfűre hasonlító levelei borsos-diós-mustáros ízűek. Nemcsak finom, hanem egészséges is. A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.

Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető a zsenge levele, de csírája is ízletes, érdemes fogyasztani. A fiatal leveleket használjuk, mert az öreg levelek nyáron nagyon csípős ízűek.

Általában nyersen, vegyes salátákban fogyasztjuk. Olaszországban pizzára, rizottókba szórják és levesekben is használják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük