Gardénia (Gardenia jasminoides) gondozás

Gardénia (Gardenia jasminoides) a romantika újra divatba jött virága. Nagyanyáink korában a gavellérok a gombkólyukukba tűzve indultak a női szívek meghódítására. A fényes sötétzöld levelű és bódító illatú, nagy fehér virágú szobanövény napjainkban a reneszánszát éli. A gardénia gondozása nem egyszerű feladat, hisz igen kényes növény. Ha megismerjük igényeit, betartjuk az öntözési, tápozási és hőmérsékleti előírásokat, akkor virágzás után megmarad és több éven át örömet szerez gyönyörű virágaival és jázminhoz hasonló illatával.

Gardénia (Gardenia jasminoides)

Gardénia (Gardenia jasminoides) származása, jellemzése

A gardénia a gomblyuk virágok királynője volt, romantikus lányregényekben is olvashatunk a gomblyukukban gardéniával hódító férfiakról.

A gardénia eredileg Kínából, Tajvanról és Japánból származnak, ahol a szabadban jelentős magasságot érnek el.

A gardéniát Angliában „opera flower”-nek (opera virágnak) nevezik, mert kiválóan illik a frakkhoz.

Ismerünk nyári és téli virágzású gardéniát. Mindegyik fajtának hosszú fényes sötétzöld levelei vannak. A szakértő gondoskodást különlegesen szép és illatos virágokkal hálálják meg.

A latin nevében található „jasminoides” is elárulja, hogy a viaszfehér virágoknak csodálatos illatuk van. Levele sötétzöld és fényes.

Méret és növekedés

Évente 10-15 cm-t nő. Megfelelő körülmények között a gardénia magassága elérheti akár az egy métert is, azonban többnyire csak fele ekkora.

Virág és illat

Nagy fehér virágai csak napig élnek. Először viaszfehér színűek, mielőtt elhervadnak, elefántcsont színűre változnak. Illata a jázminéra emlékeztet.

Gardénia gondozása

20 – 25 cm magas dús, zöld és fényes levelű bimbós növényt vásároljunk. A legmegfelelőbb időpont a gardénia vásárlásra a tavasz.

Fény és hőmérséklet

A virágzási idő alatt a gardéniát napos helyre kell állítani, ahol a hőmérséklet kb. 20 oC, a déli melegtől tartsuk távol. A nyáron virágzó fajták 12-15 oC-os, míg a télen virágzók 16-18 oC-os hőmérsékleten telelnek át.

A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18 oC fölé, különben a növény elhullajtja bimbóit. Szép nyári időben kitehetjük a szabadba.

Öntözés és tápoldatozás

A talaja soha ne legyen száraz. Gyakran öntözzük mészmentes vízzel. A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért gyakran kell permetezni vízzel. A virágzás alatt bőségesen, a nuygalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. Nyáron hetente kell trágyázni.

Föld és átültetés

Átültetni tavasszal kell minden második évben. Ügyeljünk arra, hogy a mésztartalmú földet nem viseli el. Használjunk tőzegkorpa, kavics és homok keverékéből álló talajt.

Metszés, visszavágás

Virágzást követően és átültetéskor a gardéniát vissza lehet vágni, hogy sűrű, bokros mardajon.

Gardénia szaporítása

A gardéniát legegyszerűbben dugványről szaporíthatjuk. Próbálkozhatunk a magvetéssel is, de az nehéz feladat, nem ajánlott házilag próbálkozni vele.

A metszés során levágott kb. 8-10 cm-es hajtásvégekből dugványok lehetnek. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük a dugványokat és legalább 25 oC-os helyre tegyük. Műanyagzacskót ráhúzva segíthetjük a gyökeresedést.

Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett, tegyük át hűvösebb, kb. 18 oC-os helyre. Ha megnő ültessük át nagyobb cserépbe, ugyanilyen talajba.

Gardénia betegségei, kártevői

Ha megfelelő módon kezeljük, akkor a gardénia ellenállóvá válik és ritkán lesz beteg.

Nagy melegben elhullajtja a bimbóit. Ügyeljünk arra, hogy a bimbózás ideje alatt a hőmérséklet ne emelkedjen 18 oC fölé.

A levéltetvek nyáron jelenhetnek meg. Kisebb vagy kezdődő támadsáuk esetén gyakran elégy egy hidegvizes zuhany. Nagyobb baj esetén vessük be a kártvevők elleni házi szert.

A takácsatkák néha megszállják az egész növényt. Minél előbb szabaduljunk meg tőlük vegyszerrel.

A sárga levelek vagy a levélhullás oka a túl kevés vagy mész tartalmú víz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük