Így védekezz a pajzstetű ellen a szobában

A növénygondozás során időnként meg kell küzdenünk a kellemetlen betolakodókkal is. Az egyik leggyakoribb kártevő a pajzstetű, aminek több fajtája is létezik. Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktor elárulja, hogy mi a leghatékonyabb megoldás a pajzstetű ellen a szobanövények esetén.

pajzstetű ellen

Mi az a pajzstetű?

„Szobai virágokon sokféle pajzstetű faj fordulhat elő, lehetnek szabadban élő, ezért fagytűrő pajzstetvek is, ezek a nyáron szabadban tartott növényeknél gyakoriak. Többségük azonban szobai pajzstetű faj.

Alakjukat, méretüket, színüket tekintve sokfélék. Abban azonosak, hogy egy viszonylag kemény pajzs védi az alatta élő puhatestű pajzstetvet, és megakadályozza, hogy a kontakt hatású rovarölő szer az állathoz jusson, hatni tudjon. Ez az oka annak, hogy a kontakt hatású szerek (szappanos lé, olajos szerek stb.) nem hatnak ellenük kellően.

Lakásban a pajzstetvek számos nemzedéke fejlődik ki, minél melegebb a hőmérséklet, annál rövidebb idő alatt jelennek meg az új pajzstetű generációk.

Ősszel a lakásba visszakerülő növényeknél december hónapra szoktak látható, érzékelhető egyedszámra felszaporodni.

Gyapjas tetvek

Vannak olyan tetvek, melyeknek hátát nem pajzs, hanem fehér színű, különböző sűrűségű viasz-váladék borítja. Ez a helyenként gyapjas bevonat védi puha testüket, és megakadályozza, hogy a rovarölő szer testét elérje, kifejthesse hatását. Gyapjas tetvek a szár tövénél a talajba is húzódnak, ellenük permetlével a talajt javasolt beöntözni.

Ezt tedd a pajzstetű ellen

Mi a pajzstetvek elleni védekezés nehézsége?

Mivel a pajzs védi az állatot a közvetlen érintkezést igénylő szerek ölő hatásától, a pajzsok elmozgatásával tudjuk az ölő hatást fokozni: nedves, rövid sertéjű kefével (praktikusan elhasznált fogkefe) a pajzsok elmozgatása után szabaddá válnak a tetvek, amik már kezelhetők a kontakt, érintő hatású szerekkel is. De csak abban az esetben, ha valóban minden tetvet elérünk, és nincsenek résekben, zugokban meghúzódó egyedek, amik a kezelés után újból felszaporodnak. Sajnos ilyen eset a valóságban nem fordul elő. A megbúvó egyedek miatt szükséges a kezelést heti gyakorisággal többször megismételni. Pajzsok elmozgatása, ledörzsölése nem minden virágnál valósítható meg, a puha és sok apró levelű növényeknél nem kivitelezhető.

Hogyan terjed a pajzstetű?

A nőstény pajzstetvek a pajzs alatt hozzák létre apró, sokszor szabad szemmel alig vagy nem látható lárváikat, melyek a pajzs alól kimászva a növényen szétmásznak, és letelepednek. Ebben az állapotban permetező szerre érzékenyek, ebben az állapotban hatékony a kezelésük. A fiatal lárvák a növényekhez érve kézzel, öntöző kannára tapadva könnyen terjeszthetők, a lakásban a légáram is segítheti más növényre jutásukat. A szomszédos virágok összeérő levelein is tovább terjednek.

Van-e megbízható segítség a pajzstetű ellen?

A pajzstetvek szívó kártevők, mind a kifejlett pajzstetvek, mind a lárváik szipókájukkal szívják a növény nedvét. Ha a fertőzött növényt felszívódó rovarölő szerrel kezeljük, elsősorban permetezzük, az a teljes növényben szétoszlik, és bárhol is szívogatják a pajzstetvek, mindenhol mérgezett nedvet szívnak, tehát elpusztulnak a zugokban megbújó egyedek is.

A kezelést a felszívódó szerekkel is heti gyakorisággal meg kell ismételni több alkalommal. Jelenleg az acetamiprid hatóanyagú Mopilan, Spilanés a Careo rovarölő permet használható, engedélyezett dísznövényeknél, de ezek lakótérben, lakott szobákban nem alkalmazhatók.

Felhasználhatók talajba öntözéssel is, a növények gyökéren keresztül is felszívják, de sokkal lassabban hat ily módon, mint a levélre permetezéssel. Hasonlóan lassabban szívódik fel a Careo rovarölő táprúd acetamiprid hatóanyaga is, mint a permetezés, hiszen a talajban fel kell oldódnia, majd úgy felszívódnia a gyökereken keresztül.

Ezért már fertőzött növénynél ettől csodát nem várhatunk, de megelőzésképpen ajánlott a megvédendő növények cserepeibe helyezni azokat a javasolt mennyiségben.

A pajzstetvek nagyon nehezen kiirtható kártevők, gyakran nem is sikeres a több hetes munka. Tapasztalatom alapján a súlyosan fertőzött növények mentesítésébe nem érdemes belekezdeni, viszont mielőbb javasolt kiemelni a környezetéből, PVC zsákba helyezve a továbbfertőzés megakadályozására.

Akinek sok virága van, és a hozzászólásokból, képekből látható, hogy a csoport tagjai sok-sok virággal rendelkeznek, és ha még nincs, szerezzen be egy legalább 5-6x nagyítású kézi nagyítót. Bevált gyakorlat hetente 1 alkalommal, amikor egy kis idő adódik, nappali világosságnál a virágok alapos átvizsgálása. Ha ezt következetesen végezzük, észrevesszük az esetlegesen megjelenő, de még nem elterjedt kártevőket, és még időben védekezhetünk. Gyakran a pajzstetvek termelte mézharmat jelzi jelenlétüket.”

Dr. Némethy Zsuzsanna
növénydoktor – növénygyógyítás

Nagyon köszönjük a rendkívül hasznos tanácsokat Dr. Némethy Zsuzsannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük