Szobanövények jellemzése, igénye, gondozása

A szobanövények igen hálás képviselői a természetnek, de csak akkor, ha figyelembe vesszük és teljesítjük kívánságaikat. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy alapvetően az élő természet részei. Azzal, hogy a lakás bezárt terébe kényszerítjük őket, sok mindent elvonunk tőlük, amit így vagy úgy pótolni kell. Nézzük, mit takar a szobanövények igénye.  

szobanövények igényei

Szobanövények igénye

Ha a szobanövények a lakásban nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges megfelelő környezeti tényezőket, a fejlődésük lelassul, szélsőséges esetben pedig maradandó károsodást szenvednek vagy elpusztulnak. A legfontosabb környezeti tényezők: hőmérséklet, víz, fény, tápanyag.

Hőmérséklet

A növények életfolyamataik néhány alapvető hozzávalóját (oxigén, széndioxid, vízpára) a levegőből nyerik. Az oxigén és a széndioxid egy tiszta levegőjű lakásban biztosított, a páratartalmat viszont pótolni kell az arra igényes növényeknél.

A szobanövényeink többsége trópusi, szubtrópusi eredetű, ezért felel meg számukra a lakások 18-26 fokos hőmérséklete. Ezek a növények nehezen viselik a hőingadozást, ezért a szellőztetésnél legyünk óvatosak, az érzékeny növényeket ne tegyük ki a huzat hatásának. A szellőztetésre a növényeknek is szükségük van, csak ne közvetlenül érje őket a levegő.

A központi fűtéses lakásokban az ablakpárkány környékén gyorsan felmelegszik a levegő és a földlabda is hamar kiszárad. A fűtött lakás nem alkalmas hűvöset igénylő (pl. leander, muskátli) és a telet nyugalomban töltő (pl. murvafürt) fajok átteleltetésére.

A modern lakásokban gyakran száraz a levegő, ami levélcsúcsok, levélszélek barnulásához, száradásához vezet. A szobanövények többsége 60-70%-os relatív páratartalmat kíván, a lakásokban azonban sokszor csak 40%-os értéket mérhetünk. A száraz levegő kedvez a kártevők elszaporodásának és teret ad a levél- és bimbóhullásnak. Érdemes elektromos vízpárologtatóval beállítani a helyiség optimális páratartalmát. A páraigényes növényeknek gyakori permetezéssel, valamint vízzel és agyaggranulátummal töltött lapos tálra állítással kedveskedhetünk.

Vízigény, öntözés, locsolás

A növények a vizet a tápanyagok felvételére, szállítására, testük felépítésére és hőszabályozásra használják. A legnagyobb hiba, ha minden növényünket egyszerre és ugyanúgy öntözzük. Az egyes növények vízigénye a származásuktól függően változik, egyesekben a 2-3 napos vízhiány is végzetes lehet pl. vízipálma, míg mások, pl. a kaktuszok és pozsgások hónapokig el vannak a tartalékaikkal.

A szobanövények locsolása egyszerű feladatnak tűnik, de nagy odafigyelést igényel, ha csodaszép növényeket szeretnénk. Nem mindegy, hogy mennyi vizet és mikor adunk növényeinknek. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy minden szobanövényt ugyanakkor öntözünk. Érdemes figyelembe venni a származásukat, a környezeti tényezőket és ez alapján meghatározni a víz mennyiséget és a locsolás gyakoriságát.

Általánosságban elmondható, hogy minél húsosabb egy növény levele, annál több vizet képes tárolni és annál inkább elviseli a hosszabb locsolásmentes időszakot.

A locsoláshoz szükséges víz mennyiség függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is. Meleg szobában a fűtőtest közelében és nyáron sokkal gyakrabban kell öntözni. Legjobb, ha minden egyes növény talaját külön megvizsgáljuk és ez alapján öntözünk. A legtöbb növény  halálát a túlöntözés következtében kialakuló gyökérrothadás okozza.

Magyarországon a vizek általában nagy víztartalmúak, amit sok növény nem tolerál. A savanyú talajt kedvelő növényeket (pl. orchideák, broméliák) esővízzel vagy felforralt és szűrt vízzel öntözzük.

Fény

A növényeknek fényre van szükségük a fotoszintézishez, vagyis ahhoz, hogy tápanyagot állítsanak elő az életben maradásukhoz és növekedésükhöz. A fény mennyiséget gyakran rosszul mérjük fel. Jó, ha tudjuk, az ablak közelében is csupán a kinti fény 30-40 %-át kapják meg a növények. Különösen igaz ez az északi fekvésű ablakokra. A déli fekvésnél sokkal jobb a helyzet, de az ablaktól két méter távolságra már olyan kicsi a fényintenzitás, hogy fényigényes növényeknek nem elegendő. A tűző nap a nyári hónapokban azonban még a fényigényes növényekben is kárt tehet.

Tápanyag

A tápanyagot a növények a gyökereiken keresztül a földből nyerik. A megfelelő és jó minőségű virágföld kellő mennyiségben tartalmazza a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Csak akkor érdemes tápoldatoznunk a szobanövényeinket, ha úgy látjuk, hogy nagyon gyorsan növekednek vagy hiánybetegség jeleit fedezzük fel rajtuk. Egy árnyékos sarokban minimális anyagcserét folytató növénynek nincs szüksége plusz tápoldatra. Télen a növényeink lassított üzemmódra kapcsolnak, így kevés kivételtől eltekintve a tápanyag utánpótlásra nincs szükségük. A túlzott tápoldatozással a sók kiégethetik a földet.

Természetes körülmények között a talajban élő és mozgó apró élőlények pl. kukacok, apró járatokat túrnak, amelytől a talaj levegősebb, könnyebb lesz. A szobanövények cserepében nincs mozgás és lazítás, ezért összetömörödik. A rögös földben nehezebben találnak utat maguknak a gyökerek és víz sem tud egyenletesen áramolni, lefolyik a cserép szélénél. Egy-két havonként érdemes óvatosan fellazítani a talajt egy hurkapálcikával.

Szobanövények téli ápolása

A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni azokat, mint a nyári napokban.

Szobanövények választása

A szobanövények választása nem egyszerű feladat, csak megfelelő választással lesz sokáig szép a növények. Törekedjünk arra, hogy a lakás és a növények méretei harmonizáljanak. A hatalmas növényekkel túlzsúfolt lakás nem esztétikusm míg a hatalmas terekben nem érvényesülnek igazán az apró virágok. Vegyük figyelembe, hogy a növények fejlődni, növekedni fognak, évek múlva akár kinőhetik a lakást. 

Összefoglalva

Adjuk meg minden növénynek azt, amit igényel. Ne várjuk azonban, hogy a növényünk olyan legyen, mint a katalógusban fotózottak vagy amit épp frissen vásároltunk. Az üvegházban ideális körülmények között (fentről áramló fény, tökéletes hőmérséklet és páratartalom, talajszellőztetés, stb) gondozták őket, hogy aztán a csúcsformájukban új gazdára találjanak. Az üvegházi körülményekhez képest a lakás viszonyai szegényesebbek, nem csoda, hogy átmeneti visszaesést tapasztalhatunk náluk.

A természet azonban tudja a dolgát, a virág élni akar és hamar alkalmazkodik az új körülményekhez. Az első hanyatlásnál ne csüggedjünk, a gondos ápolásnak meg lesz majd az eredménye. Fogadjuk el az is, hogy a teljesen egészséges növénynek is vannak időnként sárguló és lehulló levelei, hisz ez a természet rendje.

Szobanövények gondozása részletesen

 • Banán gondozása és szaporítása
  A kertészkedő ember számára izgalmas növény a banán. Nem csak azért, mert esetleg termés is várható tőle, hanem azért is, mert a kis cserepes növényként vásárolt banáncserje idővel a lakás tekintélyes „bútordarabja” lesz. Hatalmas...
 • Fokföldi ibolya kisokos – gondozástól a szaporításig
  Az egyik legkedveltebb kisméretű és virágzó szobanövény, a fokföldi ibolya (Saintpaulia) neve duplán is megtévesztő. Egyrészt nem a dél-afrikai Fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, másrészt pedig nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé...
 • Köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) gondozása és szaporítása
  Madgaszkár ékszere, a köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) a többi kutyatej fajhoz hasonlóan igen igénytelen, kevés gondozással és vízzel beérő szobanövény. Ha jól érzi magát apró fehér virágokat hoz, a belőlük létrejövő magokat pedig a...
 • Zebralevél gondozása, szaporítása
  A csodálatos csíkos levelekkel díszítő zebralevél (Calathea) egy gyönyörű és igénytelen szobanövény, amely kevés gondozással is beéri. A legszebb színes levelű növények egyike ideális választás azoknak, akik szeretnének egy kis trópusi hangulatot varázsolni otthonukba....
 • Kék golgotavirág (Passiflora caerulea) gondozása – olvasói tanácsok
  A kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a legismertebb és legszebbnek tartott golgotavirág. Jézus szenvedéseinek szimbólumaként ismert. Nevét spanyol misszionáriusoknak köszönheti, akiket a virágok formája Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztetett. A sok golgota fajta közül...
 • Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása – olvasói tanácsok
  Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. Az élénk színű virágok, például a rózsaszín, a piros vagy a fehér, szép kontrasztot...
 • Pénzlevelű pilea gondozása, szaporítása
  A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) más néven kínai pénznövény vagy egyszerűen csak pilea kerekded, zöld levelei miatt kapta a pénzlevelű jelzőt. Az egyszerűen tartható, kevés gondozást igénylő szobanövényt pénzteremtő, gazdagságvarázsló növénynek tartják, amely behívja...
 • A növények fejlődése és életük kulcsfontosságú folyamatai
  A természetben számos csoda rejtőzik, és a növények fejlődése egyike ezeknek. Növényeink általában egyszerű magokból vagy csemetékből növekednek, de ez a folyamat meglepően bonyolult és csodálatos mechanizmusokon alapul. Ha igazán pompás példányokat szeretnénk nevelni,...
 • Szobai azálea ápolás bevált módszerei a lakásban tartáshoz
  A szobai azálea vagy cserepes azálea (Rhododendron simsii) nagyon szép, de kissé kényes szobanövény. Ápolása, gondozása elméletben egyszerű, de a gyakorlatban sokaknak kudarccal végződik. Olvasók árulták el, nekik milyen módszerrel sikerül hosszan életben tartani...
 • Szobanövények átültetése: a tavaszi megújulás titka
  Szobanövényeink ápolásának két fontos teendőjéről a portalanításról és az átültetésről viszonylag ritkán ejtünk szót. Tavasszal mindkettő aktuális, nézzük hát a legfontosabb tudnivalókat. A tavasz beköszöntével nemcsak a természet ébred, de szobanövényeink is újult erőre...
 • Ciklámen gondozása, újravirágoztatása – ciklámen kisokos
  A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Az ára nem túl vészes, és nagyon mutatós, ezért Valentin-napra és Nőnapra is gyakran ajándékozzák. A ciklámen tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert...
 • Élet a sötétben: szobanövények, amelyek napfény nélkül is megélnek
  A lakásunk nem minden pontja úszik fényárban. Lehet, hogy a nappaliba besüt a nap, de a hálószobába már kevésbé jut fény. Vagy a folyosó ablakai kicsik, és nem engedik be a napsugarakat. De ez...
 • Japán kamélia (Camellia japonica) gondozása, szaporítása
  A japán rózsának is hívott japán kamélia (Camellia japonica), vagy egyszerűen csak kamélia igen szép, ugyanakkor kényes növény. A rózsának nem rokona, hosszútávú megtartása sem olyan egyszerű. A kamélia gondozása elég nagy kihívás még...
 • Rúzsvirág (Aeschynanthus radicans) vagy szégyenlősvirág gondozása
  A rúzsvirág, vagy csüngő szégyenlősvirág (Aeschynanthus radicans) eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, tavasszal viszont nálunk is sok helyen árulják. A gondozása egy kis odafigyelést igényel, a virágai hőingadozásra vagy nem megfelelő öntözés hatására hamar lehullhatnak. Rúzsvirág...
 • Orchidea virágoztatása – bevált olvasói tippek
  Amennyire kedvelt, annyira kényes növény a lepkeorchidea. Származásából adódóan elég speciális körülményeket igényel. Jó hír, hogy ezeket otthon is megteremthetjük. Olvasónk árulta el, milyen praktikákat igényel az orchidea virágoztatása. Orchidea virágoztatása – bevált olvasói...
 • Depresszió ellen is legyen téli virágözön a lakásban!
  Nyakig benne vagyunk a télben. A hideg, borongós napok sok ember kedvét szegik. A legszürkébb napokat is feldobhatjuk azonban néhány cserép télen nyíló, szépséges szobanövénnyel. A legmutatósabbak közül válogattam, hogy nálad is legyen téli...
 • Afrika ibolya szaporítása – olvasó tippek, trükkök
  Afrika ibolya vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb szobanövény. Apró termete ellenére igen kedvelt, amit elsősorban a megfelelő gondozás mellett szinte folyamatosan nyíló színes virágainak köszönhet. Az afrika ibolya szaporítása sem túl...
 • Húsvéti kaktusz gondozása, virágoztatása
  A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri vagy Hatiora gaertneri) nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény sokban hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó. A...
 • A szemérmes mimóza: A szobanövény, ami mozog!
  A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy Dél-Amerikából származó, rendkívül érzékeny és érdekes szobanövény. Nevét onnan kapta, hogy levelei a legkisebb érintésre, fényre, sőt, még a hangra is összezáródnak. Ez a különleges mozgás a növény...
 • Legjobb légtisztító növények a lakásba
  A szobanövények fontos szerepet játszanak az életünkben. Nemcsak szépségükkel bűvölnek el bennünket, de élettani hatásaik sem elhanyagolhatóak. A fűtési időszakban különösen fontos, hogy a lakásban megfelelő legyen a páratartalom és friss a levegő. Nem...
 • Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása
  A narancsszínű sárma (Ornithogalum dubium), a sárma, a csillagvirág, a narancsszínű madártej és a betlehem csillaga nevekkel ugyanazt a szobanövényt szokták illetni. A narancssárga sárma gondozása a szakirodalom szerint nem túl bonyolult, ennek ellenére...
 • Téli szobanövény gondozás: fontos tippek és a hibák elkerülése
  A hideg téli hónapok gyakran kihívást jelentenek a szobanövények gondozásában. A csökkent fényerő és a száraz levegő kedvezőtlen körülményeket teremthetnek a növények számára. Azonban néhány egyszerű lépéssel és odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesek és...
 • Elvirágzott mikulásvirág gondozása, újravirágoztatása
  A hiedelemmel ellentétben a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) nem egyszezonos növény, némi praktikával és szakszerű gondozással újravirágoztatható. Elárulom, mit tegyél, hogy az elvirágzott mikulásvirág újra erőre kapjon és karácsonykor ismét a szoba éke legyen. Elvirágzott...
 • Csuporka, Gloxínia (Sinningia speciosa) gondozása, szaporítása
  A Gloxínia (Sinningia speciosa) vagy széleslevelű csuporka napjaink kedvelt virágos szobanövénye. Levelei és hatalmas tölcsérvirágai bársonyos tapintásúak. A legtöbb növényt az első virágzás után kidobják, pedig ha adunk nekik egy újabb esélyt, a gumók...
 • Csodálatos olvasói télikert többszáz virággal
  Szeretem megmutatni az olvasói jó példákat. Most egy csodálatos olvasói télikert bemutatását hoztam, remélve, hogy sokan kedvet kapna újabb növények beszerzéséhez. Mert ahogy olvasónk mondja: „Minden reggel felüdülés itt kezdeni a napot. A virágokra...
 • Banán termesztése télikertben – olvasói tanácsok
  A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak télikertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani a banáncserjét....
 • Ez lett 2024 virága és szobanövénye
  Az amerikai 1-800-Flowers.com virágkereskedő cég immár hetedik alkalommal választotta meg az év virágát és szobanövényét. 2024 virága a csodálatos virágú paeonia, azaz a bazsarózsa lett, míg az év szobanövényének az igen változatos megjelenésű filodendront...
 • Sinningia fajok gondozása, szaporítása
  A sinningia fajok vagy másnéven csuporkák egyre kedveltebb szobanövények. Legismertebb fajtája, a széleslevelű csoportka, a régen gloxíniának hívott Sinningia speciosa mellett egyre több és változatosabb hibrid jelenik meg, amelyek apró, dúsan növő virágaikkal folyamatos...
 • Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása
  A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Remek új évi ajándék lehet a szerencsehozó és pénzteremtő tulajdonságokkal felruházott négylevelű. Gondozása igen egyszerű. Sokan nem...
 • Karácsonyi kaktusz kisokos – gondozási összefoglaló
  A tél egyik kedvenc szobanövénye, a karácsonyi kaktusz többnyire az évvégi ünnepekre borul virágba, innen kapta a karácsonyi jelzőt. Nem megfelelő gondozás mellett azonban a bimbók lehullanak és búcsút mondhatunk a színes virágpompának. A...
 • Ezeket a piros virágokat válaszd a karácsonyi dekorációhoz
  A téli időszakban – amikor kevesebbet vagyunk a természetben -, felértékelődnek a szobanövények. Az adventi időszakban és karácsonykor is érdemes számolni velük, mert nagyon jó hangulatot adnak a lakás különböző pontjaira elhelyezett cserepes növények...
 • Pompás fehér virágok karácsonyra
  Az utóbbi években igen ritkán örvendhetünk hólepte fehér karácsonynak. Egy kis trükkel azonban a szobában is lehet havas hangulat. A dekorációként használt fehér virágok karácsonyra is az otthonunkba varázsolhatják a fehér karácsony illúzióját. Pompás...
 • Az egészséges mikulásvirág titka + dekorációs ötletek
  Ahogy beköszönt a tél, már mindenki ünnepi lázban kezd égni. A város lassan hangulatos fénybe öltözik minden, és mi magunk egyre több időt töltünk a lakásban. Mindez végtelen kreativitásnak engednek utat, melynek különleges eleme...
 • Egyedi DIY ünnepi dekorációs ötletek mikulásvirággal
  Az ünnepi időszakban nagyobb kedvvel állunk neki kézműveskedni és díszíteni, ezekben a tevékenységekben pedig nagyszerű partner a mikulásvirág. A Stars for Europe (SfE) szakértői most olyan DIY ünnepi dekorációs ötletek sorát osztják meg, amelyek...
 • A karácsonyi dekorációk sztárnövényei
  A karácsonyi hangulat fontos kiegészítői a növények. Akár zöldben, a remény színében, akár a Krisztus vérét szimbolizáló pirosban pompáznak, nagyon jól emelik az ünnep fényét. A fehér növények pedig a havas táj egyszerű szépségét...
 • Szobanövények a lakásban – mit, hova tegyünk?
  Az első emberek természetes környezetben, fák, virágok közt, állatok közelségében éltek. A mai épített környezetünk sokkal távolabb van a természettől, pedig az egészséges,  harmonikus emberi élet egyik feltétele a növények közelsége. A szobanövények jelenléte...
 • Kalamondin (Citrofortunella microcarpa) gondozása, teleltetése
  A citrusfélék közül a calamondin vagy kalamondin (Citrofortunella microcarpa) az egyik legkedveltebb szobanövény, ami nyaranta az erkély éke lehet. Fehér virágai egy nagyobb szobát is képesek betölteni csodálatos illatukkal. Apró, fanyar ízű gyömölcseit szokták...
 • Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) gondozása
  A fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) könnyen gondozható szobanövény. Apró, illatos virágain túl díszesen erezett levelei is kedvelté teszik. A szakértő gondozást hosszan tartó virágzással hálálja meg. A folytatásban elmondom, hogy lesz sikeres az ékszerorchidea gondozása...
 • Orchidea gyökereztetése – olvasói tanácsok
  Ha nem megfelelően kezeltük az orchideát, akkor hamar elhalnak vagy sérülnek a gyökerei. Ilyenkor nem marad más, mint az orchidea gyökereztetése. Vadady Mária elmondja, milyen módszerrel lehet elérni, hogy az orchidea újra életképes gyökerekkel...
 • Csipkeharaszt (Selaginella martensii) gondozása
  A csipkeharaszt (Selaginella martensii) vagy más néven mohafű az utóbbi évek egyik kedvenc karácsonyi slágernövénye. A trópusi vidékek őshonos évelő növényét szobanövényként tarthatjuk. Csipkézett, színátmenetes levelei megfelelő gondozás mellett szépen és hosszan díszítenek. Csipkeharaszt...
 • Orchidea gondozási tippek kezdőknek – olvasói tanácsok
  Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Mert bizony az orchidea gondozásba is bele kell tanulni. Az orchidea gondozási tippek, amelyeket egy kérdésre válaszolva olvasók megosztott nemcsak...
 • Legjobb házi szerek kártevők ellen
  A mind gyakoribb enyhe telek igencsak kedveznek a kártevőknek. Kemény fagyok hiányában a kártevők nem pusztulnak el, és továbbélve, jelentős károkat okozva garázdálkodnak a kert növényein. Jól jönnek ilyenkor az egyszerűen elkészíthető házi szerek...
 • Pénzt hozó pozsgafa (Crassula ovata) virágoztatása
  Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafáról (Crassula ovata) nem köztudott, hogy megfelelő gondozás mellett télre virágba borul. Az életfának és majomfának is hívott dekoratív növény jól tűri a száraz levegőt is, így...
 • Ciklámen virágoztatása – olvasói tanácsokkal
  Nincs tél ciklámen nélkül. A csodálatos színekben pompázó szobanövény virágai a fiatalabb és az idősebb korosztály körében egyaránt népszerűek. Megfelelő gondozással akár hónapig virágzik és szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Olvasónk...
 • Karácsonyi kaktusz betegségei és kártevői
  Karácsonyi kaktusz betegségei leginkább gondozási hibából adódnak, amelyeket egyszerűen orvosolhatunk a gondozási tanácsok betartásával. Karácsonyi kaktusz betegségei A karácsonyi kaktusz gondozása nem túl bonyolult. Ha valami rendellenességet látunk a kis kedvencünkön, akkor először is...
 • Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása
  A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta...
 • Beteg orchidea megmentése újragyökereztetéssel
  A beteg orchidea megmentése nem egy egszerű feladat. Nincs könnyű dolgunk, ha túlságosan kiszárítottuk vagy épp túllocsoltuk az orchideát. Nem kell azonban rögtön kidobni a sárga vagy ráncos levelű lepkeorchideát. Vadady Mária hosszú ideje...
 • Klívia (Clivia miniata) gondozása – olvasói tanácsok
  A klívia gondozása nagy türelmet igényel, akár a kitartóak virágának is nevezhetjük. A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett, tavasszal virágzó szobanövény megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. Az olvasók meséltek arról, nekik...
 • Legjobb alvást segítő szobanövények a hálószobába
  Időszakos vagy tartós álmatlanság esetén sem érdemes azonnal a gyógyszeres fioláért nyúlni. Több gyógynövényről is ismert, hogy jó hatással van az elaludni képtelen emberekre. Legismertebb talán a levendula illóolajának nyugtató, altató hatása. Alvást segítő...
 • Hogyan marad életben a mikulásvirág mikulásig?
  A mikulásvirág meghálálja a megfelelő gondoskodást és képes hosszú hónapokon át egészséges maradni, feldobva a lakás bármely pontját. A Stars for Europe (SfE) szakértői tudják, hogyan érjük el, hogy a mikulásvirágunk ragyogó maradjon, átvészelve...
 • Flamingóvirág (Anthurium), ahogy az olvasók gondozzák
  Az egzotikus szépségű flamingóvirág (Anthurium) méltán az egyik legnépszerűbb szobanövény. A színes, mutatós virágai vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Szakszerű gondozással évekig a lakás dísze lehet és évente többször új virágainak...
 • Bókoló billbergia (Billbergia nutans) gondozása, virágoztatása
  A bókoló vagy bólogató billbergia (Billbergia nutans) igénytelensége és egyszerű gondozása miatt a mindent tűrő növények közé sorolható. A broméliafélék közé tartozó szobanövény a lakás minden helyiségében mutatós, kedvezőtlen körülmények között is eredményesen nevelhetjük....
 • Amarillisz virágoztatása, ahogy olvasónknál bevált
  Az amarillisz virágoztatása sokaknak megoldhatatlan feladatnak tűnik. Pedig megfelelő gondozással és néhány alapvető szabály betartásával évről évre örvendhetünk virágainak. A kertbe kiültetett amarillisz hagymákat érdemes már szeptemberben felszedni, és akkor karácsonyra már virágzó növébyeink...
 • Így lesz eredményes a szobanövények öntözése
  A szobanövények öntözése a növény gondozás sarkalatos pontja. Csodálatos szobanövényeink nem attól lesznek, hogy agyon öntözzük őket, sokkal fontosabb a szakértő és figyelmes gondoskodás. Minden növény más ápolást kíván. Minél tökéletesebben elégítjük ki a...
 • Flamingóvirág (Anthurium) gondozása, virágoztatása
  Az egzotikus flamingóvirág (Anthurium) több színben is elérhető, tartóssága és szépsége miatt méltán népszerű szobanövény a lakásokban. A színes, mutatós virágok vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Az újravirágoztatása nem egyszerű,...
 • Mikulásvirág gondozása, újravirágoztatása
  A december egyik slágernövénye a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezés...
 • Milyen virágföldet válasszunk? – virágföld választás tudnivalói
  Tévedés azt hinni, hogy bármilyen virágföldet használhatunk növényeinkhez. Minden növénynek más az igénye, és csak a megfelelő virágföld biztosítja az egészséges fejlődést. Régóta adós vagyok már a helyes virágföld választás tudnivalóival. Most elárulom a...
 • Afrikai ibolya (fokföldi ibolya) gondozása, szaporítása
  Az afrikai- vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és...
 • Így használd a kávézaccot a kertben
  A lefőtt kávé maradéka, a kávézacc – több más konyha hulladékkal mellett – értékes tápanyag lehet a kerti és szobai növényeinknek. Persze csak megfelelő módon használva, helytelen használattal még kárt is tehetünk a növényeinkben....
 • Talajjavítás alapanyagai – házi praktikák
  A talaj a növények éltető közege. Egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes növényeknek milyen talajt biztosítunk. Egy rossz talajválasztás a talajra különösen érzékeny növényeknél akár végzetes is lehet. A talajjavításra több módszer is létezik,...
 • Házi csodaszer növényekhez a kártevők ellen
  A leggondosabb ápolás mellett is előfordul időnként, hogy a féltve őrzött, dédelgetett növényeinket megtámadják a betegségek és kártevők. Ilyenkor nem kell pánikba esni, legtöbb esetben van megoldás, jöhet például az egyszerűen elkészíthető házi csodaszer...
 • Fehér kála gondozása, szaporítása, teleltetése
  A fehér kála kecses formája és széles skálájú színvilága miatt napjainkban is igen kedvelt virág, nem véletlen, hogy gyakran kerül  modern esküvői csokrokba más virágokkal együtt. Egyre többször lesz a csokor fő virága, a...
 • Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása, szaporítása
  A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása...
 • Vérvirág (Scadoxus) fajták, gondozásuk, szaporításuk
  A piros vérvirág (Scadoxus) fajták egyre kedveltebbek hazánkban is. Mutatós virágai tették népszerűvé a trópusi  növényt, amit afrikai vörös liliom vagy piros liliom néven is szoktak hívni. Azontúl, hogy teleltetni kell, igazán hálás növény,...
 • Élesztős lötyi: élesztős locsolás csodát tesz a növényeiddel
  Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted...
 • Sárkányfa (Dracaena) gondozása, szaporítása
  A sárkányfa vagy dracéna (Dracaena) napajainkban nagy népszerűségnek örvend. Ez nem is csoda, hisz gondozása egyszerű, dús zöldje mégis üde színfoltot varázsol az otthonunkba. A virágüzletekben különböző változataival találkozhatunk. A sárkányfa épp úgy jól...
 • Pompás kutyatej (Euphorbia milii) gondozása
  A pompás kutyatej vagy töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) az egyik leghosszabb időn át virágzó szobanövény. Tüskés szára folyamatosan tele van apró, színes fellevelű virágokkal. Viszonylag könnyen gondozható. A Krisztustövisnek is hívott virág más növényekkel ellentétben télen sem igényel...
 • Legkedveltebb orchidea fajták gondozása fotókkal
  A kosborok, azaz az orchideák igen változatosak és népszerűek. Ezen nincs mit csodálkozni, hisz az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja, közel 22 000-30 000 természetes módon kialakult fajjal. A virágos növények 6–11%-a ide tartozik. Máris mutatom fotókkal is,...
 • Cattleya (bugakosbor), az orchideák királynője
  Az orchideák legszebbikének, a királynőjének a Cattleya orchideát (bugakosbor) tartják. Hatalmas virágai mindenféle színben megtalálhatók, találunk köztük illatos fajtákat is. A nagy és díszes virágú bugakosbor hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és egyszerű...
 • Gardénia (Gardenia jasminoides) gondozás
  Gardénia (Gardenia jasminoides) a romantika újra divatba jött virága. Nagyanyáink korában a gavellérok a gombkólyukukba tűzve indultak a női szívek meghódítására. A fényes sötétzöld levelű és bódító illatú, nagy fehér virágú szobanövény napjainkban a...
 • Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok
  A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A szágópálmának is hívott növény Magyarországon is népszerű, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk...
 • Kankalin (Primula) gondozása, virágoztatása
  A kankalin, vagy más néven primula az egyik legszínesebb és legkedvesebb tavaszköszöntő virág. A hideg évszakban való korai megjelenése, olcsósága és igénytelensége igen népszerűvé teszi. Sokan nem tudják, hogy a szobanövényként árult fajtája elvirágzás...
 • Cinerária (Pericallis × hybrida), csodaszem gondozása, szaporítása
  A cinerária vagy szépséges csodaszem (Pericallis × hybrida) a Kanári-szigetek nyirkos hegyvidékeiről származó, kimondottan idényjellegű virágzó szobanövény. Öt-hat hétig gyönyörködhetünk pompás színeiben. Rövid élettartama miatt gondozása könnyű. Ha már egyszer elvirágzott, nagyon nehéz tovább...
 • Leander szaporítása magról – meglepetésekkel
  A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszántabb kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis leandereink. Ráadásul a leanderág gyökereztetésével garantáltan az anyanövénnyel azonos színű és formájú virágaink...
 • Csüngő harangvirág (Campanula isophyla) gondozása
  A szép és dús, egész nyáron át virágzó csüngő haranvirág (Campanula isophyla) a nevét a formájáról kapta. Bár egyenes törzsűre is szokták nevelni, csüngő formában a legszebb. Több más harangvirág fajtától eltérően nem fagytűrő,...
 • Nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) gondozása
  A nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) vagy nemes muskátli hatalmas virágairól kapta a nevét. Virágai sokkal nagyobbak, mint a kertben, erkélyen tartott, „geránia” néven ismert muskátli fajtáké. Az angol muskátlinak is hívott virágot a szépsége...
 • Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) gondozása
  A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) vagy szivárványos sárkányfa az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű...
 • Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése
  A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A különböző díszcitrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos...
 • Bíborlilás szakállbromélia (Tillandsia cyanea) gondozása
  A broméliák családjában a több mint négyszáz fajt számláló szakállbromélia nemzetség a legnépesebb. Ennek a nemzetségnek a legismertebb faja a Bíborlilás szakállbromélia, latinul Tillandsia cyanea). Az év bármely időszakában kapható szobanövényt a levélrózsákból kinövő,...
 • Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása, szaporítása
  A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a fürdőszobák és sötét lépcsőháaz legkedveltebb szobanövénye. Elegánsan lehajló és erősen szárnyalt páfrányleveleivel úgy ememelkedik ki cserépből, mint valami tollbokréta. Gondozása egyszerű, megfelelő hőmérsékletű félárnyékos, árnyékos helyen, és magas páratatartalom...
 • Sudár begónia (Begonia elatior-hibridek) gondozása, szaporítása
  A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a sudár begónia (begonia elatior-hibridek) a legkedveltebb. A szobai begónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. A tetszetős külsejű szobanövény megfelelő...
 • Buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása, szaporítása
  A buzogányvirág (Dieffenbachia) a kevés gondozást igénylő szobanövények közé tartozik, de magas páratartalmú levegőt igényel. A diffenbachia ovális levelei a fajtától függően lehetnek fehér foltosak, zöld szegélyűek vagy melírozottak, melyek tökéletes hátteret biztosítanak az...
 • Amerikai kövirózsa (Echeveria sp.) gondozása, szaporítása
  Az amerikai kövirózsa (Echeveria sp.), vagy más néven fáskövirózsa a rózsát alkotó, lilás vagy szürkészöld húsos leveleivel önmagában is nagyon látványos. A levelek közül magasra kiemelkedő harangszerű virágai koronázzák meg a látványt. A kedvelt...
 • Növények átültetése, a növekedési időszak első feladata
  A növények átültetése friss földbe és nagyobb cserépbe a tavasz egyik első feladata. Ilyenkorra a növények pihenő időszaka végetér, és új földet, esetleg nagyobb cserepet igényelnek. Az átültetéssel készítjük fel őket a növekedési időszakra....
 • Mesevirág (Achimenes × hybrida) gondozása, szaporítása
  A mesevirág, latinul Achimenes Mexikóban és a trópusi vidékeken őshonos évelő növény, hazánkban szobanövényként nevelhetjük. A több éven át folytonosan virágzó, különböző színekben elérhető növény nyáron a szabadban érzi jól magát. Tapasztalt olvasónk elárulja,...
 • Papucsvirág (Calceolaria) gondozása, szaporítása
  A különböző színekben pompázó papucsvirág (Calceolaria) papucs alakú virágjának köszönheti magyar nevét. Felfújt, léggömbszerű virágai lehetnek pirosak, barnák vagy sárgák, gyakran többszínűek. A papucsvirág kora tavasszal olyan üde benyomást kelt, hogy szinte lehetetlen ellenállni...
 • Hibiszkusz (kínai mályvacserje) gondozása
  A kínai hibiszkusz, latinul Hibiscus rosa-sinensis vagy más néven kínai mályvacserje igen kedvelt szobanövény. Csodálatos, hatalmas tölcsér alakú egyszerű vagy teltvirágú virágai fajtától függően pirosak, lazacszínűek, sárgák, fehérek, narancs- vagy rózsaszínűek, sőt tarkák is lehetnek....
 • Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása
  A japán cikász pálma (Cycas revoluta), egyszerűen csak cikász vagy más néven szágópálma nem épp a legegyszerűbben tartható szobanövények közé tartozik. Nyáron a szabadban érzi jól magát, de nem fagytűrő, ezért teleltetni kell. Nem...
 • Szoba jukka, pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondozása
  Az óriás pálmaliliom (Yucca elephantipes), másnéven jukka pálma, törzses jukka, vagy latin nevű írással egyszerűen csak yucca az egyik legmutatósabb és legigénytelenebb szobanövény. A felkopaszodott törzsön növő zöld levelek a fiatal növényen is jól...
 • Lepkeorchidea kisokos – gondozása, virágoztatása
  A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét...
 • Ezek voltak a kedvenc növények 2022-ben
  Ahogy minden év elején, úgy most is megnéztem, melyek voltak a kedvenc növények 2022-ben a Balkonada blogon. A tíz legolvasottabb bejegyzések között nemcsak egy kerti, szoba-, vagy balkonnövények leírását és gondozási tanácsait tartalmazó cikkek...
 • Színes kála (Zantedeschia sp.) gondozása
  A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a...
 • Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése, szaporítása
  A trópusokról származó, hazánkban is egyre népszerűbb golgotavirág (Passiflora) színes virágaival a nyári kertek éke. A mi éghajlatunkon a legtöbb fajtája nem télálló, így teleltetést igényel ugyan, de magasra futó ágakkal és csodálatos virágokkal...
 • Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása
  Napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye a könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa, latinul (Monstera deliciosa). A kontyvirágfélék családjának kedvelt képviselőjét sokáig filodendron névvel illeték, de ez téves elnevezés volt. A könnyezőpálma név sem igazán...
 • Legyen virágpompa télen is – télen virágzó szobanövények
  Egy sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyik akkor kel életre, amikor a többi téli nyugalmi időszakát éli. A télen virágzó szobanövények a hideg időszakban is megkövetelik a babusgatást, csak megfelelő gondozás mellett tartják meg bimbóikat...
 • A legszebb színes levelű szobanövények
  A színes levelű szobanövények egyre nagyobb divatjukat élik. Van is miből válogatni: sárga, piros, lila, rózsaszín vagy bordó színnel díszített levél egyáránt előfordulhat. A tarka színek és ezek árnyalatainak váltakozása valamint a foltos, pöttyös,...
 • Viaszvirág (Hoya) gondozása, szaporítása
  A viaszvirág (Hoya) egyre kedveltebb kúszó szobanövény Igazi szépségét különleges, viaszra emlékeztető illatos virágai adják, amelyek könnyre emlékezető édeskés nedvet eresztenek. Ezen jellemzői alapján kapta továvvi neveit: porcelánvirág, viaszszőlő, Mária könnye. A viaszvirág gondozása...
 • Pénzteremtő növények az új évre
  Pénzteremtő növények sorával kívánok boldog új évet! De mégis mi köze van a növényeknek az ember pénztárcájához és vagyonához? Van valami alapja őseink hiedelmeinek és tényleg léteznek növények, amelyek gyarapíthatják a pénztárcádat? Mutatok pár...
 • Szilveszteri szerencsehozó növények
  Szerencsehozó növények mindig jól jönnek a lakásban. Szilveszter és újév napján hajlamosak vagyunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani a babonáknak, hiedelmeknek. A mágikuserejűnek tartott növények közül most azokat válogattam egy csokorba, amelyek segítenek Fortuna kegyeibe férkőzni,...
 • Jerikó rózsája: száraz gumóból zöld csoda órák alatt
  Jerikó rózsája (Selaginella lepidophylla) vagy mexikói csipkeharaszt több sivatagi növény neve, melyeknek sajátossága, hogy összegömbölyödött száraz állapotukból víz hatására szétnyílnak. A jericoi rózsa gondozása egyszerű, hónapokig teljesen szárazon, fény nélkül tartható. Az ápolási tanácsokat...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük