Így lesz a datolyamagból pálma – olvasó tanácsok

A tél egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott aszalt gyümölcsének, a datolyának a magjai többnyire a kukában landolnak, pedig csodaszép pálma is nevelhető belőlük. Olvasóink elárulják, hogy sikerült a főnixpálma magokat csírázásra bírni és milyen bevált módszerrel lett a kidobásra szánt datolyamagból pálma.

elvetett datolyamagból pálma

Így nevelhető a datolyamagból pálma

A datolya- vagy más néven főnixpálma (Phoenix) a Kanári-szigetekről származik. Finom termése miatt az egész mediterráneumban találkozhatunk vele. Frissen a legzamatosabb, de hazánkba már aszaltan érkezik. Az aszalás a tartósítást szolgálja, íze egész más, mert így sokkal koncentráltabb a cukortartalma.

Tévhit, hogy az aszalással a magok elveszítik csírázóképességüket. Az aszalt datolya magjából is egyszerűen nevelhetünk szép növényt. A csírázási idő hosszadalmas, így érdemes türelmesnek lenni. Meggyorsíthatjuk a csírázást, ha a magokat a földbeültetés előtt 1-2 napra vízbe áztatjuk.

Általános virágföldbe ültetés után a földet folyamatosan tartsuk nedvesen. Meleg és világos helyet válasszunk a kikelt növényeknek. Ha bokrosabb növényt szeretnénk, érdemes több magot is ültetni egymás mellé. A kis növényeket rendszeres metszéssel serkenthetjük erősebbé és dúsabbá válni.

Nyáron kirakhatjuk az erkélyre vagy a kertbe, fokozatosan szoktatva a tűzőnaphoz. Nem fagytűrő, így a fagyok előtt be kell menekíteni 16-20 fokos helyre, de a lakás melegét is elviseli.

Nézzük mit tanácsolnak az olvasók!

Szőnyi Tamásné Gyöngyi: „Én csak beledugtam a magot egy virág mellé, aztán mikor kihajtott sajnáltam kidobni. Nyáron kint van tűző napon, télen olyan 15 fokon tartom.”

Tóth Tilda: „Régebben rendszeresen csíráztattam vízben, elültettem, ha kb. 25 cm-t elérte visszavágtam, hogy bokrosodjon.”

Ujhelyi Anita: „Édesanyám nevelt.  Volt ami kinőtte a lakást, ő állítja jó és kell neki havonta egyszer egy tojássárgája, egy csipet cukor jól elkavarva 2 dl vízzel és felülről öntözve. Lehet bizarr, de ténylegesen nőnek tőle.” 

Úry Erzsébet: „Érdemes vetni. Nekem volt egy kb. 20 éves, de költözéskor meg kellett válnom tőle. A magot csak bedugtam a földbe az anyám muskátlis ládájába, meg is feledkeztem róla. Hónapok múlva bújt ki, mert először a gyökere fejlődik lefelé, amíg eléri a cserép alját. Nagyon igénytelen volt, sajnáltam is megválni tőle, hiszen a gyerekeimmel együtt nőtt fel🙂”

Gyántiné Tauzin Tímea: „Az enyém kb. 8-9 éves, kb 180 cm magas. A szomszédasszonyom minden datolyamagot elültet. Földbe nyomja, locsolgatja 4-5 hónap mire kihajtanak. Tőle kaptam én is.”

Forsterné Hermann Mária: „Magonc korban még szépen megy a szétválasztás. Tavasszal, ha kiveszed a cserépből, mosd le a földjét óvatosan. Így könnyen szét tudod választani a töveket egymástól gyökérsérülés nélkül.😊”

Bánovics Józsefné: „Nekem kb 40 éves a datolyám amit még az apu ültetett, nyáron kertben van, télen a pincében. Már többször kellett tarra vágni, mert nem fért el a lakásban.”

Nagyon köszönöm az olvasói tapasztalatokat és fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Nárcisz szerint:

    Az enyém lassan kinövi a lakást. Közel 10 éves. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük