Petúnia gondozása, virágoztatása, szaporítása

A balkonnövények toplistáján a muskátli mögött a második helyen a petúnia áll. Népszerűsége a széles skálájú színpalettájának és forma gazdagságának köszönhető. Nagy, közepes vagy kis virágú futópetúnia fajták közül választhatunk. A lecsüngő változatai függőkosárban vagy magasra szerelt balkonládában is jól mutatnak. A kerti petúniák ellenálló képességük és finom illatuk miatt népszerűek. Már is mondom, miből áll a petúnia gondozása.
petúnia gondozása

Petúnia gondozása

A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó petúniák (Petunia) hazánkban egynyári növényként ismert. A kedves virággal a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővíthetjük.
A petúniák színvilága az egyik legváltozatosabb. Élénk és finom árnyalatúak mellett többszínű fajtákat is találunk. Kis vagy nagy harangalakú virágai általában egyszerűek, de vannak telt fajtái is. Az utóbbi évek egyik kedvence a színváltós változat, ami minden napszakban más színben pompázik.
A futópetúnia fajták kevésbé illatosak, mint kerti társaik. A félfutó és futó fajták 25 – 150 cm-re is lecsünghetnek. Leginkább a napos helyet kedveli, fényárnyékban is megél, de kevesebb virágot hoz.
Vízigénye nagy, de nem tűri, ha áll alatta a víz. Lehetőleg lágy vizet (esővíz vagy szűrt víz) adjunk neki, amibe hetente tápoldatot keverünk. Meszes öntöző víz, vagy vashiány esetén speciális tápoldatra van szükségeVashiányra kell gyanakodni, ha a fiatal levelek kivilágosodnak, sárgulnak.
Az elnyílt virágokat és a megnyúlt hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Az elnyúlt hajtásukat is bátran vágjuk le, hogy megtartsa szép gömbölyded formáját.
Bár nálunk főleg egynyári növényként tartjuk, egyes fajtái, mint pl. a Surfinia átteleltethetők. Ennél a fajtánál augusztusban hagyjuk abba a tápoldatozást, a fagyok előtt vágjuk vissza 20 cm-re és 5-10 fokos, világos helyen teleltessük. Márciusban kezdjük el az öntözést és tápoldatozást. A fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba.
Az átteleltetett példányokról február-márciusban dugványoztathatunkMagvetésre csak a kerti petúnia ajánlott, a futó hibridek nem igazán alkalmasak erre.

Nagyon jól mutat más balkonnövényekkel összeültetve, mint pl. muskátli, cserjés margitvirág, büdöske, farkasfog, kakassarkantyú vagy cseppecskevirág.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + hét =