Petúnia gondozása, virágoztatása, szaporítása

A balkonnövények toplistáján a muskátli mögött a második helyen a kerti petúnia (Petunia x hibrida) áll. Népszerűsége a széles skálájú színpalettájának és formagazdagságának köszönhető. Nagy, közepes vagy kis virágú futópetúnia fajták közül választhatunk. A lecsüngő változatai függőkosárban vagy magasra szerelt balkonládában is jól mutatnak. A kerti petúniák ellenálló képességük és finom illatuk miatt népszerűek. Az elmúlt években egyre színpompásabb és különlegesebb virágformájú petúnia fajtákat nemesítettek.

petúnia gondozása

Kerti petúnia származása, jellemzése

A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó petúnia hazánkban egynyári növényként ismert. A kedves virággal a napos és félárnyékos balkonokszínpalettáját bővíthetjük.

Neve a portugál ‘petun’ szóból ered, melynek jelentése dohány, ami egyben a dohánnyal közeli rokonságára utal. Mindketten a burgonyafélék népes családjába tartoznak.

A kerti petúniák színvilága az egyik legváltozatosabb. Élénk és finom árnyalatúak mellett többszínű fajtákat is találunk. Kis vagy nagy harangalakú virágai általában egyszerűek, de vannak telt fajtái is. Az utóbbi évek egyik kedvence a színváltós változat, ami minden napszakban más színben pompázik. Sok esetben a virágon eltérő színű folt, sáv vagy erezet látható.

Kertbe a P. Multiflora és a Superbissima fajtacsoportba tartozó magasabb, gazdagabban elágazó fajtákat ültessük. 

A kisvirágú petúnia változatos színvilágával és dús virágzásával érdemel figyelmet.

A futópetúnia fajták kevésbé illatosak, mint kerti társaik. A félfutó és futó fajták 25 – 150 cm-re is lecsünghetnek. Leginkább a napos helyet kedveli, fényárnyékban is megél, de kevesebb virágot hoz. A kerti petúnia magassága 20 – 60 cm között változik. Vanank felfelé növő és csüngő fajtái is.

A kerti petúniával erkélyeket, tereszokat díszíthetünk, de kertbe is ültethetjük őket. Különböző virágszínű és színkombinációjú fajtái léteznek. Nagyméretű, bódító illatú, tölcséres virágai a fagyokig folyamatosan nyílnak. A fajták virágai rendkívül forma- és színgazdagok.

Ha májusban a kertészetekben virágrügyekkel teli, kész növényeket vásárolunk, pontosan megválaszthatjuk az általunk kívánt színt és formát.

A legtöbb ma ültetett kerti petúnia szülőfaja a rózsaszín-lilás virágszínű P. violaces és a P. axillaris, amelynek fehér virágai vanank. Mindkét faj Argentínában őshonos. A P. axillaris viárgai – főként éjjel – erősen illatosak. A belőle nemesített hibridek közül jó néhány örökölte ezt a tulajdonságot.

Petúnia igényei és gondozása

Fény és hőmérséklet

A mérsékelten meleg, napos helyet kedveli. Esőtől, széltől védett helyre tegyük.

Öntözés, trágyázás

Az erkélyládában és dézsában tartott növények sok vizet igényelnek. Száraz időszakban naponta öntözzük, lehetőleg este. Kiültetés után és a növekedési időszakban kéthetente tegyünk tápoldatot az öntözővízbe. 

A petúnia vízigénye nagy, de nem tűri, ha áll alatta a víz. Lehetőleg lágy vizet (esővíz vagy szűrt víz) adjunk neki, amibe hetente tápoldatot keverünk. Meszes öntöző víz, vagy vashiány esetén speciális tápoldatra van szükségeVashiányra kell gyanakodni, ha a fiatal levelek kivilágosodnak, sárgulnak.

Föld és átültetés

Ha a kertben neveljük, kiültetés előtt keverjünk a talajba nagyobb mennyiségű szerves tápanyagot.

Vetéshez és ültetéshez általános virágföldet használjunk. A magról kelt palántákatelőször cserepekbe ültessük, majd a fagyok elmúltával a szabadba: erkélyládába, dézsába vagy kerti virágágyásba.

Metszés, visszavágás

Az elnyílt virágokat és a megnyúlt hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Az elnyúlt hajtásukat is bátran vágjuk le, hogy megtartsa szép gömbölyded formáját. Amikor a növény már hosszabb hajtásokat növeszt és kezd megnyúlni, vágjuk vissza a felére. Két héten belül regenerálódik.

Ajánlom figyelmedbe az olvasók bevált gondozási tippjeit is.

 

Petúnia gondozás bevált trükkjei az olvasóktól

Így lesz szép a petúnia – olvasói tanácsok

Petúnia teleltetése

Bár Magyarországon főleg egynyári növényként tartjuka petúniát, egyes fajtái, mint pl. a Surfinia átteleltethetők. Ennél a fajtánál augusztusban hagyjuk abba a tápoldatozást, a fagyok előtt vágjuk vissza 20 cm-re és 5-10 fokos, világos helyen teleltessük. Márciusban kezdjük el az öntözést és tápoldatozást. A fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba. Az átteleltetett példányokról február-márciusban dugványoztathatunk.

Petúnia szaporítása

Magvetésre csak a kerti petúnia ajánlott, a futó hibridek nem igazán alkalmasak erre. Fejlődése és a magok csírázási ideje a fény mennyiségétől és a hőmérséklettől függ.
A rövidebb, hűvösebb nappalok az oldalhajtások növekedését segítik, míg a hosszabb, melegebb nappalok a korábbi virágzást serkentik, az oldalhajtások képződését viszont gátolják.
 
Ha dús, sok oldalhajtással rendelkező növény szeretnénk, akkor a magokat már márciusban vessük el szaporítóládába vagy az ablakpárkányon elhelyezett cserepekbe. A rendkívül apró magok 18- 20 °C-on rövid időn belül kicsírázank. 
 
Négy hét után a palántákat ültessük kis cserepekbe és a gyökeresedésig árnyékoljuk, majd állítsuk őket hűvösebb helyre. Az éjszakai fagyok elmúltával kiültethetük a növényeket a szabadba.
 
Ha korábbi virágzást szeretnénk elérni, akkor üveglappal fedjük le a palántákat, hogy több fényt és nagyobb meleget kaphassank. Ezzel a módszerrel ugyan korábbi virágzású, de kevesebb oldalhajtást nevelő petúniákat kapunk. 

Petúnia betegségei, kártevői

Betegségek és kártevők ritkán támadják meg. Ha nyáron sok a levéltetű, akkor a petúniát is megtámadhatják, ezt megelőzendő rendszeresen tusoljuk le a növényt.

Vashiány jele lehet, ha a fiatal levelek kivilágosodnak, sárgulnak. Vaspórláshoz gazdaboltban kaphatunk megfelelő szert.

Petúnia felhasználása

A nagyvirágú, élénk színű kerti petúnia nyáron egyetlen erkélyről sem hiányozhat. A ládákat beületethetjük egyszínű vagy különböző színű petúniákkal, esetleg más nyári virágokkal is társíthajuk. Nagyon jól mutat más balkonnövényekkel összeültetve, mint pl. muskátli, cserjés margitvirág, büdöske, farkasfog, kakassarkantyú vagy cseppecskevirág.

További petúnia fajták gondozása

Kisvirágú változat gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor nagyon hálás növény. Bőven hozza apró, színpompás tölcséralakú virágait.

Kisvirágú petúnia gondozása

A sűrű virágfüggönnyel díszítő futó vagy más néven csüngő petúnia gondozása jórészt megegyezik a nagyvirágú, más néven kerti és kisvirágú petúnia ápolásával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük