Muskátli (Pelargonium) gondozása hónapról hónapra

A muskátli (Pelargonium) örök kedvenc a kertekben és az erkélyeken is. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több színnel és fajtával találkozhatunk. Sokan egy nyári növényként tartják, pedig egyszerűen átteleltethető. Hónapról hónapra szóló ápolási tanácsokat hoztam, hogy a muskátli gondozása az év minden időszakában, minden évszakban flottul menjen és a muskátli évekig igazi éke lehessen a kertnek vagy a balkonnak.

muskátli gondozása

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik, fajtól és a tartási körülményektől függően akár 20-150 cm magasra is megnő. Őshazájában, Dél-Afrikában félcserjeként él, Európába a 18. században került.

A nemesítéseknek köszönhetően sok muskátli fajta ismert, melyek gondozása némileg eltér egymástól- A legelterjedetebb az állómuskátli, amit kerti vagy paraszt muskátliként is szoktak hívni. A félfutó és futómuskátli fajták lefelé terjeszkednek, gyakran tiroli muskátliként hívják a futó fajtákat.

Az illatos muskátli a szépsége mellett az illatával is hódít. Az angol muskátliról pedig úgy tartják, hogy szobában is nevelehető, bár tavasztól őszig szerintem inkább a szabadban a helye.

Muskátli gondozása hónapról hónapra

A muskátli gondozása egyáltalán nem bonyolult. A leggyakoribb muskátli gondozási hibák elkerülésével és csupán néhány szabály betartásával hosszan örülhetünk szépségének. A leg

A muskátli betegségek az év bármely időszakában megjelenhetnek, ezért egész évben rendszeresen ellenőrizzük, nem jelentek-e meg kártevők. Ha bármi jelét is észleljük betegségnek vagy kártevőknek, azonnal különítsük el a növényt a többitől és kezdjük meg a muskátli meggyógyítását.

Muskátli tavaszi gondozása

Tavasz az új kezdet, a megújulás a muskátli életében is. Ilyenkor vehetjük elő és kezdehtejük el élesztgetni a muskátlit a teleltetés után. Ilyenkor kerül sor a metszésre és ekkor foglalkozhatunk a szaporítással is.

Az üzletekben gyakran már márciusban is árulnak muskátlit, fontos azonban tudni, hogy a szabadba csak a fagyok elmúltával, május közepétől kerülhetnek ki a teleltetett és a frissen vásárolt tövek is. 

Március: Növeljük az öntözés mennyiségét és kezdjük meg a kéthetenkénti tápoldatozást.

Április: Enyhébb napokon elkezdhetjük a kinti levegőhöz szoktatást. Tavasszal érzékenyebbek a növények, ezért plusz 8 fok alatt semmiképp ne maradjon kint tartósan.

Május: A muskátli töveket kiültethetjük az erkélyládába, cserépbe vagy akár a kerti földbe is. Tápanyag-dús, de jó vízáteresztő legyen a föld és gondosan öntözzük be.

muskáli és leander szaporítása

Muskátli nyári gondozása

A muskátli nyáron mutatja csúcsfromáját. Rendszeres öntözést és tápoldatozást kíván. Két öntözés között jó, ha hagyjuk a földjét kiszáradni. Virágzást segítő tápoldatot használjunk a muskátlihoz, nagyon jó például az élesztős lötyi is. 

Június: Az első hullámban elvirágzott muskátlikat szabadítsuk meg az elnyílt virágoktól. Az angol muskátlikat vágjuk vissza, a levágott részeket dugjuk le tőzeges, lombföldes, nedves talajba a gyökereztetéshez.

Július: Az elnyílt virágokat törjük le, ezzel újabb virágzásra ösztönözzük a növényt. Különösen a tűző napon álló növényt öntözzük gyakran. Mindig adjunk vizet, ha a felső földréteg már kiszáradt. Hetente tápoldatozzuk is.

Augusztus: Ideális időpont a kerti muskátli szaporítására. A levágott félig fás dugványokat nedves homokba dugjuk le.

Muskátli őszi gondozása

Ősszel még szépen pompáznak a muskátlik, de ekkor már nem szabad tápoldatozni.

Szeptember: Kezdjük meg a télre való felkészítést, hagyjuk abba a tápoldatozást és csökkentsük a víz mennyiségét is.

Október: Szükség szerint öntözzük, törjük le az elnyílt virágokat és az elszáradt részeket. Örvendjünk a virágoknak.

November: A fagyok beállta előtt megkezdjük a teleltetést. A muskátli teleltetésre többféle módszert is haszanálahtunk. Alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), kevés öntözéssel tartsuk.

Muskátli téli gondozása

A cserépben teleltetett muskátlikat időnként télen is kell öntözni. A helytakarékosan, szárazon teleltetett muskátlikkal azonban nincs semmi teendő.

December: Vizsgáljuk át a teleltetett töveket, a beteg, száraz részeket távolítsuk el. Csak ritkán locsoljuk, hogy épp ne száradjon ki.

Január: Vizsgáljuk át a teleltetett töveket, a beteg, száraz részeket távolítsuk el. Csak annyira locsoljuk, hogy épp ne száradjon ki.

Február: A hónap második felében megkezdhetjük a tövek ébresztését, azaz a metszést. A levágott hajtásokat nyirkos homokba tűzdelhetjük és 15 fokos, világos helyen várhatjuk a meggyökerezésüket.

Muskátli gondozása hónapról hónapra videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Zsóka Bogdán szerint:

  Kedves Jucó!

  Mindent elolvastam, láttam és gratulálok Neked.
  Csodás dolgokra hívtad fel a figyelmemet.
  Köszönöm szépen.
  Szeretettel üdvözöllek;
  Zsóka

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsóka!
   Nagyon köszönöm kedves szavaid. Igyekszem majd a továbbiakban is rájuk szolgálni.
   Virágos szép napokat kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük