Legkedveltebb muskátli fajták gondozása

A muskátli örök kedvenc az erkélyeken és a kertben egyaránt. Széles színválasztéka, tűrőképessége és alacsony ára is közrejátszik népszerűségében. Ha van megfelelő helyünk a teleltetéshez, akkor ráadásul nem kell minden évben új töveket vásárolnunk. De milyet válasszuk? Álló muskátli, futó vagy félfutó muskátli, angol muskátli vagy netán illatos muskátli kerüljön a virágcserépbe? A legkedveltebb muskátli fajták jellemzőit és gondozási tudnivalóit szedtem össze, hogy kedvet csináljak környezetünk felvirágoztatásához és segítséget nyújtsak a megfelelő muskátli fajta kiválasztásához.

muskátli fajták

Legkedveltebb muskátli fajták és gondozásuk

Állómuskátli

Az állómuskátli a legáltalánosabb, a hagyományos muskátli, amit szokás parasztmuskátlinak vagy kerti muskátlinak is hívni. Cserépben és kertbe ültetve egyaránt jól mutat. A kerti muskátli megnevezés egy kicsit csalóka. Kertbe is csak nyárra ültethetjük, mert nem viseli el a fagyokat.

Májusban, a fagyos szentek után ültessük 20-30 cm tőtávolságra. Mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk. Tápoldatnak nagyon jó a házilag is elkészíthető és olcsó élesztős lötyi. Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkallhatjuk. 

Más napfénykedvelő virágokkal összeültetve csodálatos színkavalkádot alakíthatunk ki. A kakassarkantyú vagy más néven szunyogűző növény hosszan lefutó ágaival jó kontrasztot alkot.

álló muskátli

Futó és félfutó muskátli

A futó muskátlit csüngő levelű muskátli vagy borostyánlevelű muskátli névvel is illetik, de leginkább talán a tiroli muskátli néven ismert. Félfutó és futó, elágazó hajtásai vannak, amelyek hossza akár 150 cm-t is elérheti. Minimális gondozással nyár végére hatalmas muskátli zuhatagunk lehet.

A napos helyet imádja, félárnyékban kevesebb virágot hoz. Szélnek és esőnek is jól ellenáll, de a telt virágú fajtái érzékenyebbek az esőre. 20-30 cm tőtávolságra érdemes ültetni.

Apró trükkel segíthetjük, a lefelé futást: az ültetésnél 45 fokban, ferdén ültessük be a növényeket.

így ápold a futómuskátlit

Angol muskátli

Az angol muskátli habitusában és virágainak egzotikus formájában is különböző, nemesített faj, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit. Ideig-óráig lakásban is tartható, de nem szobanövény, így nyáron a szabadban jobban érzi magát.

Mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Ne ijedjünk meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és dúsan virágzik. 

Teleltetéséhez melegebb hely kell, mint az álló muskátlinak. A szoba hűvösebb részében, kevesebb öntözéssel átvészeli a pihenőidőszakot.

Illatos muskátli

Az illatos muskátli (Pelargonium zonale) gazdagon virágzó klasszikus. Sávoslevelű muskátliként is hívják, mert a leveleken gyakran körbefutó sötét csíkozottság figyelhető meg. Arra ne számítsunk, hogy virágainak illata elbódít majd. Nem a  virágai, hanem a levelei illatosak. Nevét onnan kapta, hogy leveleit megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot áraszt.

Mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Muskátli ültetése – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Natália Balogh szerint:

    Nagyon tetszett a cikked, ahogy a muskátliról írsz. Nekem is az egyik kedvenc növényem és a bejegyzésed olvasva kedvet kaptam, hogy mégtöbbet vegyek. Ahogy a fajokat bemutatod, egyerűen lenyűgöző! Egy másik cikk is nagyon hasznos volt a virágedényekkel kapcsolatban. https://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2013-06-05-greenbo-design-dijas-muanyag-viragcserep/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük