Illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása

Az illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása roppant egyszerű. Egynyári növény lévén, gyakorlatilag csak öntözni kell. Tarka leveleivel szépen díszít és jól kiemeli a mellé taársított virágok színeit. 

szunyogűző gondozása

Származása: az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) indiából származik, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

Kesernyés, tömjénszerű illatát szugony riasztónak tartják, innen jön a szunyogűző neve. Szokták még indiai kakassarkantyúként vagy hárfacserjeként emlegetni.

Ismertetőjegyei: egynáyriként termesztett évelő, kesernyés, tömjénszerű illattal.

Virágok: fehérszínűek, jelentéktelenek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság:  15 – 30 cm, a hajtások hossza akár 2 méter hosszúra is nőhet

Habitus: csüngő, hosszan lenyúló (akár 2 méteres) hajtásokkal, gykran ültetett fajtája a “Margintus” fehér levélszélekkel rendelkezik.

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben vagy balkonládában neveljük

Virágzási idő: augusztustól szeptemberig

Illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet kíván, de az árnyékot is elviseli. Rendszeresen öntözzük, augusztus közepétől két hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. Ez első fagyokig bírja. Olcsó virág, így szerintem érdemesebb évente új töveket vásárolni, mint a teleltetésével bajlódni.

Teleltetése: világos helyen, 10 – 15 ceksius fokon próbálkozhatunk vele, előtte vágjuk vissza a hosszú hajtásokat.

Szaporítása: dugványról március-áprilisban, a fiatal növényeket csípjük vissza. Május közepétől 20 – 30 cmes tőtávolságra ültethetjük.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, nyáron és ősszel virágzó növények mellett jól mutat, társíthatjuk például állómuskátlival vagy kerti krizantémmal. Balkonládába, ámpolnába vagy cserépbe is ültethetjük. Illata több növény kártevőit is távoltartja.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.1K
  • 4
  •  
  •  
  • 1.1K
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük