Illatos kakassarkantyú, szúnyogűző gondozása

Az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides), vagy ahogy gyakran hívják, a szúnyogűző gondozása roppant egyszerű. Egynyári növény lévén, gyakorlatilag csak öntözni kell. Tarka leveleivel szépen díszít és jól kiemeli a mellé társított virágok színeit. 

szúnyogűző, azaz illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides)

Illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) származása

Az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) Indiából származik, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

Kesernyés, tömjénszerű illatát szúnyogriasztónak tartják, innen jön a szúnyogűző neve. Szokták még indiai kakassarkantyúként vagy hárfacserjeként emlegetni.

Szúnyogűző jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő, kesernyés, tömjénszerű illattal.

Virágok: fehérszínűek, jelentéktelenek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság:  15 – 30 cm, a hajtások hossza akár 2 méter hosszúra is nőhet

Habitus: csüngő, hosszan lenyúló (akár 2 méteres) hajtásokkal, gykran ültetett fajtája a „Margintus” fehér levélszélekkel rendelkezik.

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben vagy balkonládában neveljük

Virágzási idő: augusztustól szeptemberig

Illatos kakassarkantyú, szúnyogűző gondozása

Napos vagy félárnyékos helyet kíván, de az árnyékot is elviseli. Rendszeresen öntözzük, augusztus közepétől két hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Ez első fagyokig bírja. Olcsó virág, így szerintem érdemesebb évente új töveket vásárolni, mint a teleltetésével bajlódni.

Szúnyogűző teleltetése

Ha van helyünk, megpróbálkozhatunk az illatos kakassarkantyú teleltetésével is. Az első fagyok előtt vigyük be fagymentes helyre, mert utána már késő lesz. Világos helyen, 10 – 15 °C-on próbálkozhatunk vele, előtte vágjuk vissza a hosszú hajtásokat.

Szúnyogűző szaporítása

A szúnyogűző dugványról március-áprilisban szaporítható, könnyen meggyökeresedik. A fiatal növényeket csípjük vissza. Május közepétől 20 – 30 cm-es tőtávolságra ültethetjük a szabadba cserépbe vagy a kertbe.

Illatos kakassarkantyú felhasználása

Csak dísznövényként használható. Nyáron és ősszel virágzó növények mellett jól mutat, társíthatjuk például állómuskátlival vagy kerti krizantémmal. Balkonládába, ámpolnába vagy cserépbe is ültethetjük. Illata több növény kártevőit is távol tartja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük