Illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása

Az illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása roppant egyszerű. Egynyári növény lévén, gyakorlatilag csak öntözni kell. Tarka leveleivel szépen díszít és jól kiemeli a mellé taársított virágok színeit. 

szunyogűző gondozása

Származása: az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) indiából származik, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

Kesernyés, tömjénszerű illatát szugony riasztónak tartják, innen jön a szunyogűző neve. Szokták még indiai kakassarkantyúként vagy hárfacserjeként emlegetni.

Ismertetőjegyei: egynáyriként termesztett évelő, kesernyés, tömjénszerű illattal.

Virágok: fehérszínűek, jelentéktelenek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság:  15 – 30 cm, a hajtások hossza akár 2 méter hosszúra is nőhet

Habitus: csüngő, hosszan lenyúló (akár 2 méteres) hajtásokkal, gykran ültetett fajtája a „Margintus” fehér levélszélekkel rendelkezik.

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben vagy balkonládában neveljük

Virágzási idő: augusztustól szeptemberig

Illatos kakassarkantyú, szunyogűző gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet kíván, de az árnyékot is elviseli. Rendszeresen öntözzük, augusztus közepétől két hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. Ez első fagyokig bírja. Olcsó virág, így szerintem érdemesebb évente új töveket vásárolni, mint a teleltetésével bajlódni.

Teleltetése: világos helyen, 10 – 15 ceksius fokon próbálkozhatunk vele, előtte vágjuk vissza a hosszú hajtásokat.

Szaporítása: dugványról március-áprilisban, a fiatal növényeket csípjük vissza. Május közepétől 20 – 30 cmes tőtávolságra ültethetjük.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, nyáron és ősszel virágzó növények mellett jól mutat, társíthatjuk például állómuskátlival vagy kerti krizantémmal. Balkonládába, ámpolnába vagy cserépbe is ültethetjük. Illata több növény kártevőit is távoltartja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük