Állómuskátli gondozása, jellemzése, teleltetése

Az állómuskátli gondozása egyszerű, talán ennek is köszönhető, hogy az egyik legkedveltebb muskátli fajta. Az igénytelen növényt szokás parasztmuskátlinak vagy kerti muskátlinak is hívni. Azt azonban tudni kell, hogy kertbe kiültetni csak nyáron lehet, a teleltetéséről mindenképp gondoskodni kell.

állómuskátli gondozása

Állómuskátli származása, jellemzése

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Régen és az angol nyelvben ma is geraniumként (gólyaorr) hívják és ide sorolták, de a modern botanika már a Pelargonium nemzetségbe sorolja. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg.  Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-150 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, többnyire cserépben vagy balkonládában tartjuk

Habitus: van bokros, felálló

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, narancs, kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajtának illatosak a virágai

Virágzási idő: májustól október

Állómuskátli igényei, gondozása

Hely

Napos, félárnyékos helyet kívá,

Öntözés, tápoldatozás

Mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük. A virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk.

Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Állómuskátli ültetése

Az állómuskátlit májusban ültessük 20-30 cm tőtávolságra. Más napfénykedvelő virágokkal összeültetve csodálatos színkavalkádot alakíthatunk ki. A szúnyogűző növény hosszan lefutó ágaival jó kontrasztot mutat.

Teleltetés

Az állómuskátlit az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk, februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza, évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új, tápdús földdel pótoljuk.

Muskátli (Pelargonium) teleltetése, ahogy mindig sikerül

Állómuskátli szaporítása

Az állómuskátli magvetéssel is szaporítható, december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Sokkal gyorsabb eredményt érhetünk el dugványozással. Augusztusban érdemes ledugni a binbó nélküli szárakat. A teleltetés után februárban-márciusban, a lemetszett szárdarabok is meggyökeresednek.

Muskátli szaporítás egyszerűen, eredményesen

Muskátli betegségei, kártevői

Tripszek, üvegházi molylepkék szeretik megtámadni az állómuskátlit, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos muskátli tő beszerzése.

A muskáti levelek sárgulása több okra vezethető vissza, melyekről és kezelésükről az alábbi cikkben részletsen olvashatsz.

Muskátli sárgulás okai és kezelésük

Mint minden növénynél, úgy a muskátlinál is legjobb a betegségek megelőzése, amiről itt tudhatsz meg többet.

Így védekezz a muskátli betegségei ellen

Muskátli felhasználása

Az állómuskátli szárított virágként nem használható. Virágai azonban vázába rakva is tartósak, nagyon jó hangulatot adnak. Kreatív újrahasznosítással dekorálhatunk vele. Szobába is jó választás, akár esküvő vagy húsvéti dekoráció is lehet belőle.

Muskátli a szobába is jó választás

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szilárd szerint:

    Akárki is találta ki hogy ehető és nem mérgező, nagyon éhes lehetett. Nincs mit ennie vagy mi? Eszembe nem jutna virágot enni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük