Álló muskátli gondozása, jellemzése, teleltetése

Az álló muskátli vagy egyszerűen csak kerti muskátli (Pelargonium zonale) gondozása egyszerű, talán ennek is köszönhető, hogy az egyik legkedveltebb muskátli fajta. Az igénytelen növényt szokás parasztmuskátlinak vagy közönséges muskátlinak is hívni. Azt azonban tudni kell, hogy kertbe kiültetni csak nyáron lehet, miven nem fagytűrő növény, a teleltetéséről mindenképp gondoskodni kell. Szaporítása és következő évrea való megtartása is egyszerű. Kezdő kertészkedőknek is bátran ajánlható ablkonládába is. Hálás virág, és ráadásul sok színben elérhető.

állómuskátli gondozása

Álló muskátli (Pelargonium zonale) származása, jellemzése

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Régen és az angol nyelvben ma is geraniumként (gólyaorr) hívják és ide sorolták, de a modern botanika már a Pelargonium nemzetségbe sorolja. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg.  Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a 18. században került.

További népies nevei: kerti muskátli, parasztmuskátli, közönséges muskátli

Fajták: Az álló muskátliknak rengeteg fajtája létezik, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A muskátlik színválasztéka rendkívül széles, a klasszikus piros, rózsaszín és fehér színektől kezdve a sárga, narancssárga, lila és kék árnyalatokig. Léteznek foltos, csíkos és tarka virágú muskátlik is.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-150 cm.Vannak törpe muskátlik, amelyek ideálisak cserépbe ültetéshez, de léteznek magasra növő muskátlik is, amelyek kiválóak kerti ágyásokba ültetéshez.

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, többnyire cserépben vagy balkonládában tartjuk

Habitus: van bokros, felálló

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, narancs, kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajtának illatosak a virágai

Virágzási idő: májustól október

Álló muskátli igényei, gondozása

Az álló muskátli gondozása meglehetősen egyszerű. Ahhoz, hogy egészséges és virágzó álló muskátlit neveljünk, ideális helyet kell választanunk számára és néhány alapvető gondozási lépést érdemes betartani.

Hely

Napos, félárnyékos helyet kíván. A muskátlik kedvelik a napos helyet, de a délutáni tűző napot nem. Ha árnyékosabb helyre ülteted a növényt, akkor kevesebb virágot fog hozni. Emellett fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsuk, mivel nem bírja a fagyos vagy túl hideg időjárást.

Öntözés, tápoldatozás

Mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük. A növénynek rendszeres öntözésre van szüksége, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a talajt. A virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, erre megfelelő az élesztős lötyi is.

Az elvirágzott virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy további virágzásra sarkalljuk. A visszametszés is segíthet a virágzás serkentésében.

Az álló muskátli hónapról hónapra történő gondozását az alábbi videóban is megtekintheted.

Álló muskátli ültetése

Az állómuskátlit májusban ültessük 20-30 cm tőtávolságra. Más napfénykedvelő virágokkal összeültetve csodálatos színkavalkádot alakíthatunk ki. A szúnyogűző növény hosszan lefutó ágaival jó kontrasztot mutat.

Álló muskátli metszése

Az áttelelt muskátlikat február végén, március elején érdemes megmetszeni, a levágott hajtásokat dugjuk el tápdús földbe. Pár hét alatt meggyökeresednek és újabb kis, fiatal növényeink lesznek.

Időnként érdemes visszavágni az elnyílt virágokat és szárakat, hogy serkentsük az új növekedést és virágzást. Emellett a metszés segít fenntartani az álló muskátli alakját és formáját.

Teleltetés

Az állómuskátlit az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk, februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza, évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új, tápdús földdel pótoljuk.

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – jön el az ideje a téli álmukat alvó balkonnövények ébresztésének. Ilyenkor lehet elővenni a téli pihenőre kárhoztatott muskátlikat és felkészíteni azokat a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után arra is adok ötletet, hogy lesz még több muskátlid a nyáris szezonra.

Álló muskátli szaporítása

Az állómuskátli magvetéssel is szaporítható, december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Sokkal gyorsabb eredményt érhetünk el dugványozással. Augusztusban érdemes ledugni a bimbó nélküli szárakat. A teleltetés után februárban-márciusban, a lemetszett szárdarabokat is érdemes földbe dugni, pár hét alatt meggyökeresednek.

Muskátli betegségei, kártevői

Tripszek, üvegházi molylepkék szeretik megtámadni az állómuskátlit, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos muskátli tő beszerzése.

A muskáti levelek sárgulása több okra vezethető vissza, melyekről és kezelésükről az alábbi cikkben részletsen olvashatsz.

Mint minden növénynél, úgy a muskátlinál is legjobb a betegségek megelőzése, amiről itt tudhatsz meg többet.

Muskátli felhasználása

Az álló muskátlikat cserépben, virágládában, függőkosárban vagy akár a kertben is nevelhetjük. Ideális teraszok, erkélyek, kertek és parkok díszítésére. Virágait friss virágcsokrok készítéséhez is felhasználhatjuk.

Az állómuskátli szárított virágként nem használható. Virágai azonban vázába rakva is tartósak, nagyon jó hangulatot adnak. Kreatív újrahasznosítással dekorálhatunk vele. Szobába is jó választás, akár esküvői vagy húsvéti dekoráció is lehet belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szilárd szerint:

    Akárki is találta ki hogy ehető és nem mérgező, nagyon éhes lehetett. Nincs mit ennie vagy mi? Eszembe nem jutna virágot enni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük