Muskátli teleltetése, ahogy mindig sikerül

A muskátli teleltetése egyszerűen megoldható, ha van egy kis hűvös zugunk. Nem túl drága, akár minden évben vehetünk új töveket. De miért tennénk, ha át is teleltethetjük kedvencünket? Hisz egy igazi hobbi kertész imádja az ilyen kihívásokat. Az alábbi tanácsokkal pedig százszázalékos siker várható. Nézzük, milyen egyszerű az egyes muskátli fajták teleltetése!

muskátli teleltetése

Muskátli teleltetése

A hideg idő beköszöntével nem kell megválnunk kedvelt muskátlinktól, egy megfelelő teleltető hellyel és némi odafigyeléssel évekig virágzó növényünk lehet. Egy-egy növény általában 3 évig mutatja csúcsformáját, ezért érdemes minden évben a levágott hajtásokból szaporítással gondoskodni a fiatalításról.

Bár a különböző fajta muskátliknak más-más igényük van, az általánosságban elmondható, hogy az első fagyokig kint maradhatnak és februárban már megkezdhető a “felébresztésük”. 

Teleltetés előtt alaposan vizsgáljuk meg, nincsenek-e rajta kártevők, szabadítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat pedig a felére vágjuk vissza.

A teleltetésnél a növény pihen, ehhez kell az ideális körülményeket megteremteni, erre kell felkészíteni. Nem szabad sajnálni a bimbókat, ágakat levágni, hisz az a lényeg, hogy a gyökerek és tövek túléljék a hideg évszakot. A tavasz beköszöntével úgy is új erőre kap majd és hajtani, burjánozni kezd.

Paraszt vagy kerti muskátli teleltetése

Az állómuskátlik (paraszt muskátlik) teleltetésére a legalkalmasabb egy világos, száraz és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Maradhat a saját cserepében is, de ha helyhiányban szenvedünk, akkor érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve földben tárolni a töveket. Sokan a száraz teleltetésre esküsznek és újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények.

Angol muskátli teleltetése

Az angol muskátli is kint maradhat az első fagyokig. Alaposan tisztítsuk meg a kártevőktől, az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól. A hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), páramentes tartsuk, havi 1-2 öntözéssel. Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza és kezdjük el gyakoribb öntözést és tápoldatozást. Nem kell évente átültetni, elég, ha a föld felső részét kicseréljük új, tápdús földre.

Illatos muskátli teleltetése

Az illatos muskátlit  az első fagyokig kint tarthatjuk.  Behordáskor alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk. Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza. Nem igényel évenkénti átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk.

Futómuskátli teleltetése

A futómuskátlit  telelőhelyre szállítás előtt 10-20 centimétere vágjuk vissza és 8-12 Celsius fokos, világos, fagymentes, száraz, nem túl párás helyiséget keressünk számára. Havonta egyszer-kétszer elegendő öntözni.

Pár hónapos pihenő után, február végén, március elején aztán megkezdődhet a muskátlik ébresztése és felkészítése a tavaszi megújulásra.

Sok sikert kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét − három =