Muskátli (Pelargonium) teleltetése, ahogy mindig sikerül

A nyáron és kora ősszel virágpompát nyújtó muskátli (Pelargonium) nem fagyálló növény, ezért sokan egynyári növényként tekintenek rá. Pedig a muskátli teleltetése egyszerűen megoldható, sőt többféle módszer is kínálkozik rá. Ha van egy kis hűvös zugunk, bármelyik muskátli fajtát (álló-, futó-, félfutó, illatos, angol muskátli) érdemes megmenteni a következő évre. Az alábbi tanácsokkal pedig százszázalékos siker várható. Nézzük, milyen egyszerű az egyes muskátli fajták teleltetése!

muskátli teleltetése

Muskátli fajták teleltetése

A muskátli nem túl drága növény, ezért akár minden évben vehetünk új töveket. De miért tennénk, ha át is teleltethetjük kedvencünket? Hisz egy igazi hobbi kertész imádja az ilyen kihívásokat. Az évről évre átteleltetett és megújított muskátli hatalmas sikerélményt jelent, különösen akkor, ha az eredeti növényt ajándékba kaptuk, esetleg még az azóta már eltávozott nagyié volt, vagy egyéb kedves emlék fűződik hozzá.

A hideg idő beköszöntével nem kell megválnunk kedvelt muskátlinktól, egy megfelelő teleltető hellyel és némi odafigyeléssel évekig virágzó növényünk lehet. Egy-egy növény általában 3 évig mutatja csúcsformáját, ezért érdemes minden évben a levágott hajtásokból szaporítással gondoskodni a fiatalításról.

Bár a különböző fajta muskátliknak más-más igényük van, az általánosságban elmondható, hogy az első fagyokig kint maradhatnak és februárban már megkezdhető a „felébresztésük„. 

Csak az egészséges, jó kondícióban lévő növények vészelik át a téli pihenőidőszakot. Augusztus végén már hagyjuk abba a muskátli tápozását, ezzel is jelezve számára, hogy egy új világ kezdődik.

Ahogy minden növénynél, a muskátlinál is teleltetés előtt alaposan vizsgáljuk meg, nincsenek-e rajta kártevők, szabadítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat pedig a felére vágjuk vissza.

A teleltetésnél a növény pihen, ehhez kell az ideális körülményeket megteremteni, erre kell felkészíteni. Nem szabad sajnálni a bimbókat, ágakat levágni, hisz az a lényeg, hogy a gyökerek és tövek túléljék a hideg évszakot. A tavasz beköszöntével úgy is új erőre kap majd és hajtani, burjánozni kezd. A levágott virágok vázában tartva még napokig díszítenek.

dúsan virágzó muskátli erkélyes

Mikor kezdjük meg a muskátli teleltetését?

Minden növénynél máskor jön el a teleltetés ideje. Az egyes muskátli fajták fagyérzékenysége is eltérő. Teleltetésük hasonló módon történhet, de azért némi eltérés mutatkozik az előkészítésben és a télre kívánt hőmérsékletben.

A muskátli elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket.

Mit tegyünk a muskátli teleltetése előtt?

A muskátlit már hónapokkal korábban érdemes felkészíteni a teleltetésre. Augusztus végén már hagyjuk abba a tápoldatozást, az élesztős lötyit is felejtsük el a következő nyárig. Mivel a hőmérséklet is csökken, a növény kevesebb vizet kíván, ezért csökkentsük a víz mennyiségét is.

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat és az esetleges kártevőket. A futómuskátli kivételével a mustátlit a teleltetés előtt nem kell megmetszeni. Metszeni majd tavasszal fogjuk és akkor lehet szaporítani is, ha az augusztusban lemaradtál róla.

Zuhanyoztassuk le a növényeket, hogy lemossuk a kinti szennyeződéseket és kártevőket. Teleltetés alatt csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken. Ha találunk, azonnal el kell távolítnai.

Tirol, futó- és félfutó muskátli teleltetése

A futómuskátlit  telelőhelyre szállítás előtt 10-20 centiméterre vágjuk vissza és 8 – 12 Celsius fokos, világos, fagymentes, száraz, nem túl párás helyiséget keressünk számára. Havonta egyszer-kétszer elegendő öntözni.

Pár hónapos pihenő után, február végén, március elején aztán megkezdődhet a muskátlik ébresztése és felkészítése a tavaszi megújulásra.

Paraszt vagy kerti muskátli teleltetése

Az állómuskátlik (paraszt muskátlik) teleltetésére a legalkalmasabb egy világos, száraz és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Maradhat a saját cserepében is, de ha helyhiányban szenvedünk, akkor érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve földben tárolni a töveket. Sokan a száraz teleltetésre esküsznek és újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények.

Angol muskátli teleltetése

Az angol muskátli is kint maradhat az első fagyokig. Alaposan tisztítsuk meg a kártevőktől, az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól. A hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), páramentes tartsuk, havi 1-2 öntözéssel. Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza és kezdjük el gyakoribb öntözést és tápoldatozást. Nem kell évente átültetni, elég, ha a föld felső részét kicseréljük új, tápdús földre.

Illatos muskátli teleltetése

Az illatos muskátlit  az első fagyokig kint tarthatjuk.  Behordáskor alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk. Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza. Nem igényel évenkénti átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk.

Sok sikert kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük