Mikor kell megkezdeni a balkonnövények teleltetését?

Ahogy hűvösödik az idő, egyre gyakrabban előtérbe kerül a balkonnövények teleltetése. A balkonnövények teleltetésének kezdete azonban nem köthető egy fix dátumhoz. Azon túl, hogy az egyes növényfajták hidegtűrő képessége is eltérő, az időjárás is nagyban különbözhet két egymás utáni évben. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, túl sokáig kint tartva pedig a hideg károsíthatja az érzékeny szépségeket. Elmondom, mi a tapasztalatom, mikor érdemes teleltető helyre menekíteni a balkonnövényeiket.

Mikor van a balkonnövények teleltetésének kezdete?

Az ősz egyik legmacerásabb feladata a teleltetés. Nem érdemes azonban elkapkodni a növények telelő helyre cipelését. Az utóbbi években nem ritkaság, hogy egyes mediterrán növények november végéig a szabadban maradhatnak.

A hidegre érzényebb növényeket, mint például a hibiszkusz, már a plusz tíz fok alá eső hőmérséklet is károsíthatja. A növények többsége – így például a leander is – azonban elviseli az enyhe, a mínusz 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket.

A városokban és a balkonokon mindig 2-3 fokkal enyhébb a levegő, mint az átlagos, ezért érdemes minél tovább a szabadban hagyni a növényeket. Hosszú évek tapasztalata segíthet bennünket abban, hogy tudjuk, mikor menekítsük be az utolsó növényeket is melegebb helyre.

A balkonnövények teleltetése témában írtam már egy másik bejegyzést is, amit a képre kattintva olvashatsz.

Mikor vigyük be a kertből a trópusi növényeket?

A trópusi származású növényeket viszonylag korán be kell menekíteni a szabdból. 10 fok alatt nem igazán szeret kint lenni a citrusok jelentős része, a cikászok, a hibiszkuszok és a trópusi gyümölcstermők közül például a mangó, banán, csillaggyümölcs. Ha a hőmérséklet elég magas is, az esővel együtt már fáznak, stresszhatás éri őket, és ha kint maradnak eldobálhatják a lombjukat, terméseiket.

Érdemes időben lépni és bevinni őket a téli szállásukra. Fontos, hogy előtte még a szabadban permetezzük le őket, nehogy valamilyen hivatlan vendég is bejusson a lombbal együtt a teleltetőbe vagy a lakásba.

Néhány saját tapasztalatom a balkonnövények teleltetéséről

A problémamentes teleltetés egyik feltétele a jól megválasztott időzítés, a másik pedig, hogy a tápanyag utánpótlást idejében abbahagyjuk. Erre már az augusztusi balkon teendők között felhívtam a figyelmet, remélem ezzel az olvasók többségének nem mondtam újat. Télen hagyjunk pihenő időt a virágoknak, ne tápoldatozzunk.

Mindenkinek csak azt tanácsoltam, hogy a hűvösebb idő közeledtévelcsupán egy kicsit védettebb helyre menekítse a növényeket, de amíg lehet maradjanak még a balkonon. Számítva a nagyobb szélre és viharokra, a csüngő, a korláton kifelé forduló virágokat ilyenkor célszerű befelé fordítani, a szélnek kitett nagyobb növényeket, mint pl. a leander ágait kicsit összekötni.

Minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak.

A trópusi növények, mint pl. a hibiszkusz, az orchidea kevésbé hidegtűrőek, azokat már akkor be kellett vinni a szobába, amikor plusz 10 fok alá esett a hőmérséklet.

A mediterrán növények részére a télikert a legideálsiabb. Ha ez nincs, jó szolgálatot tehet a pince, a garázs vagy a folyosó. A legtöbb növénynek a világos, fagymentes, 10-15 fok körüli hőmérséklet az ideális. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege, de ablak közelébe, világos helyre kerüljenek.

Beköltözés előtt az elszáradt virágokat, leveleket el kell távolítani, metszeni azonban ilyenkor nem kell a virágokat. Érdemes a virágokat lezuhanyoztatni, ezzel a növényeket a portól és az esetleges kártevőktől is letisztítjuk.

Csak a teljesen egészséges növények teleltethetők át. A gombafertőzéses, kártevőktől hemzsegő növényektől szabaduljunk meg. A melegben a kártevők még jobban elszaporodnak és a többi növényt is veszélyeztetik. Ha csak kevés kártevő van egy növényen, akkor az érintett növényrészeket érdemes levágni, esetleg letörölni, vagy egysezrűen lemosni a kártevőket.

Figyelem!: Rovarirtó szert mindenképp csak a szabadban használj, a növényeket csak a permetezés után 24 órával vidd be a lakásba.

Teendők a teleltetés során

Az egyik leggyakoribb teleltetési hiba a túlöntözés. Tartsuk szem előtt, hogy a fény és a hőmennyiség egyenes arányban áll a vízzel. Minél sötétebb, és hidegebb helyen teleltetünk, annál kevesebb öntözésre van szükség. Csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük