Kardvirág (Gladiolus) gumók ültetése, gondozása, felszedése

A kardvirág (Gladiolus) nyáron virágzó növény, aminek gumóit (hagymáit) tavasszal ültetjük szabadföldbe vagy cserépbe, ősszel pedig ki kell szedni, mert nem fagytűrőek. Az ősszel felszedett gumókat (tévesen hagymákat) száraz, fagymentes helyen teleltethetjük át a tavaszi újraültetésükig. Olvasónk elárulta, nála milyen praktika vált be a kardvirág gondozása terén. Tanácsot ad a kardvirág gumók felszedéséhez és ültetéséhez is, amivel szép hosszú szárúak lesznek a kardvirágok és még karózni sem kell azokat.

kardvirág hagymák ültetése

Kardvirág származása, jellemzése

A kardvirág (Gladiolus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó nemzetség. A nemzetség a Gladiolus nevet a római gladius= kard szóból kapta. A nemzetségbe közel 250 faj tartozik, közülük 10 él a mediterrán Európában és Ázsiában, a többi Afrikában.

A Kárpát-medencében honos fajok korábbi nevei: mezei dárdácska, fegyverliliom, kedves madárliliom, dákoska, legényvirág.

A magasra növő, kecses kardvirág kerek, barnás, rostos hártyákkal ellátott gumókból nő. Szára általában nem ágazik el, és 1-9 keskeny, kard alakú, vesszőhüvelybe zárt, hosszant barázdált levelet növeszt.

A kardvirág füzérvirágzatai nagyok és egyoldalúak, két bőrszerű, elnyúló, zöld murvalevéllel. A sok féle színben pompázó, gyakran cirmos virágok általában illatosak. Vannak telt virágú, fodros szirmú hibridek is. A vadon élő fajok virágai általában szerényebbek és kisebbek, kivadult kerti rokonaikénál.

A vadon élő fajok virágai általában szerényebbek és kisebbek, kivadult kerti rokonaikénál.

Legismertebb kardvirág faják

Magyarországon őshonos kardvirág fajok:
Mocsári kardvirág (G. palustris) – Fokozottan védett!
Réti kardvirág (G. imbricatus) – Védett.

A sokféle kardvirág fajtát csoportokba oszthatjuk, amelyek azonban nem rendelkeznek egységes névvel a kereskedelemben.

A nagy virágú, nemes, grandiflorus és holland kardvirág 80-150 cm magas, általában sűrű és hosszú kalászokon lévő 10-18 cm-es virágai vannak.

A Butterfly vagy pillangó kardvirág 60- 100 cm magas, a virágok valamivel kisebbek az előző fajtánál, általában több színűek és hullámos szélűek. Ebbe a csoportba sorolják a melehetősen karcsú primulinus kardvirágokat is, amelyeknél a felső viráglevelek csuklyszerűen vananek elrendezve.

A törpe, bébi kis virágú vagy nanus kardvirág 50-60 cm magas, részben több hajtással, ritka kalászokban lévő 4-5 cm-es virágokkal.

Ezek mellett néhány mutatós, 30-80 cm magasra növő, viszonylag téltűrő vadfajtát is kínálnak, mint például a rozsdás kardvirágok (Gladiolus communis).

Kardvirág ültetése ideje

A kardvirág ugyan hagymás növény, de nem tavasszal, hanem nyáron virágzik. Ennek megfelelően nem ősszel ültetjük, mint a tavaszi hagymásokat. A kardvirág gumók fagyérzékenyek, ezért csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba és a gumók télre sem maradhatnak a földben, a fagyok előtt fel kell szedni azokat.

A kardvirág hagymákat érdemes több hullámban elültetni, így júliustól egész szeptemberig örvendhetünk a virágok szépsének. Az ültetéstől számítva kb. 100 nap, tehár kicisvel több mint 3 hónap kell a virágzásig. Az áprilisban ültetett gumókból júliusra lesznek virágzó növényeink. Ha az szeretnénk, hogy még szeptemberben is virágozzon, akkor a hagymák egy részét ráérünk júliusban elültetni.

A kardvirág sok színes nyári virághoz, évelőhöz illik, mint például a szarkaláb, a szegfű, a büdöske, a kúpvirág és a margaréta. Alá törökszegfűt és illatos ternyét is ültethetünk.

Kardvirág ültetés fortélyai

Nézzük, mit mond Gál Csaba, neki milyen bevált módszere van a hagymálk földbe helyezéséhez.

„Két éve vettem ezeket a hagymákat, de akkor még picik voltak. Már elkezdtek hajtani, ezért már március végén elültettem a kardvirág hagymákat, tavaly is így tettem. 20 cm mélyre, kb 8-10 cm távolságra tettem őket, már harmadik alkalommal ültettem ugyan oda. Nem fagyott ki, nem kellett karózni, és szépen megnőttek a hagymák is.

Bármikor földbe kerülhetnek, ha már nem fagy. Ha túl korán a talajba kerülnek, akkor sem sokkal hamarabb nyílnak, mert fagy érzékeny, még soká fognak kibújni.

Nagyon jó homokos a talaj, még nem locsoltam be, pár napot várok. Ha már elmúltak a fagyok, iszapolom. Nem túlzottan vízigényes.

Nagyobb hagymákért érdemes a pihent földbe komplex műtrágyát is szórni és iszapolni.

Ősszel először szárastól kiszedem, hagyom száradni. Utána könnyen le lehet választani puszta kézzel a hagymákat. Így nem eshet meg, hogy félbevágom vagy megsértem a hagymákat.”

+1 Tipp: Ha sok kardvirág gumónk van, akkor érdemes néhány hét különbséggel elültetni a hagymákat, így nem egyszerre fognak majd kinyílni és hosszabbít ideig gyönyörködhetünk a virágok szépségében.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Gál Csabának!

rózsaszín Kardvirág (Gladiolus)

Kardvirág gondozása

A kardvirág nagyon igénytelen növény, bármilyen talajban megél, de a kissé homokos talajt jobban kedveli. Teljes napfényt igényel.

Vízigénye nem nagyde, szárazság esetén öntözzük.

Ültetéskor, a virágzás megkezdése után és szükség esetén nyáron is adjunk tápoldatot.

A magasabb fajtákat támasszuk meg karóval.

Hűvös éjjelek esetén takarjuk le a fiatal hajtásokat textilszövettel vagy felfordított cserepekkel.

Bátran ültethetjük cserépbe is, ha napos helyet tudunk biztosítani a számára a fejlődéshez.

Kardvirág felszedése, teleltetése

A gumók nem tűrik a fagyokat, azért ősszel fel kell szedni azokat. Szeptember végén, október elején vegyük ki a gumókat a földből, vágjuk vissza a szármaradványokat 5 cm nagyságúra, tisztítsuk meg, és szárítsuk ki a gumókat.

Száraz, jól szellőző helyen kell hagyni pár hétig, hogy a levelek és a szár teljesen elszáradjanak. Télen fagymentes, száraz, 8-10 fokos hőmérsékleten tároljuk a gumókat. Érdemes a gumók közé újságpapírt rakni, hogy az felszívja az esetleges nedvességet.

A cserépbe ültetett hagymák akár a cserépben is maradhatnak, de védett helyre, 8-10 fokos helyiségbe rakjuk a cserepeket. A teleltetés alatt ezeket nem kell öntözni.

Kardvirág szaporítása

Apró fiókhagymákat növeszt, ezek leválasztásával szaporítható. Az őszi kiásásnál váasszuk a mellékgumókat, hogy tavasszal aztán másik ágyásba ültethessük. A sarjhagymák azonban csak 2–3 év elteltével virágoznak, de gyakran csak mértékkel.

Ezeket is mindenképp ültessük ki a szabadba, hisz így tudnak optimálisan fejlődni, nőni.

Kardvirág nevelésre cserépben

A kardvirág gumókat cserépbe is ültethetjük. Ehhez különösen az alacsonyabb fajták az ideálisak. Figyeljünk az ültetési mélységre, mert egyébként kidőlnek a virágok. Érdemes hosszúkás formájú cserepet választani.

A cserépben a föld hamarabb kiszárad, ezért nyáron rendszeres öntözést igényel.

Télen a cserépbe ültetett gumók akár a cserépben is maradhatnak, de fagymentes, védett helyre, 8-10 °C-os helyiségbe rakjuk a cserepeket. Tavasszal csak a fagyok elmúltával vigyük ki újra a szabadba.

Betegségei, kártevői

Betegségekkel szemben jól ellenáll és kártevők megjelenésétől sem kell tartani. Néha trpiszek, levéltetvek, csigák, szürkepenész, különböző levél-, szár- és gumórodhadások léphetnek fel. Megelőzésképpen évente cserélgessük az ültetés helyét.

Érdekességek a kardvirágról

A kardvirágot sokan férfias virágnak tartják, a jelentés rendszere is többnyire erre utal. Néhány legenda, jóslás is kapcsolódik hozzá,

A kardvirág jelentése a virágnyelv szerint: jellem, erősség, emlékezés, nagyképűsködés, pompás szépség, hagyjál békén, igazán őszinte vagyok, gladiátorok virágai, csodálat, szíven szúr, mint egy kard, neve a gladius latin szóból ered, mely kardot jelent, az augusztusi hónap virága, adj egy kis pihenőt, őszinte vagyok, erő, pompa, gyönyörűség.
Régen úgy tartották, hogy fia születik annak az asszonynak, aki az övére tűzve viseli. A fallikus alakzatú növény, a férfi princípium virága, állítólag esküvői csokorba kötve fiú születését segíti a házasságban, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. liszkai danica szerint:

    Mindig gondosan jártam el a kardvirág hagymák ültetésénél és tárolásánál. Most, amikor elővettem a tárolt hagymákat, jó néhányon apró fekete foltokat fedeztem fel rajtuk, s volt olyan, amit mintha féreg rágott volna meg. Mitől lehetett ez és hogyan vehetném elejét a további károsodásoknak?

  2. Botyánszki Mária szerint:

    Az én kardvirág hagymáim nemhogy nőnének, de évről évre kisebbek lesznek, már nem is virágoznak. Nincs szerencsém hozzá vagy valamit nagyon rosszul csinálok, vagy nem tetszik a földje a hagymáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük