Batáta (édesburgonya) termesztése a kiskertben

Az édesburgonya, azaz a batáta termesztése hazánkban nem olyan egyszerű, mint a burgonyáé. Nem elég csupán a földbe vetni és várni, hogy pár hónap múlva megkezdhessük a betakarítást. Olvasónk bevált tapasztalataival és hasznos tanácsaival azonban érdemes belevágni az édesburgonya házi nevelésébe.

Batáta termesztése a kiskertben

Az édesburgonya gumói tele vannak vitaminnal, sokkal egészségesebb, mint a burgonya. További előnye, hogy mivel nem burgonyaféle, a burgonyabogarak támadásától sem kell tartani. A gyökereztetése, előhajtatása egy kicsit macerás, de ha már a földbe került, akkor nincs különösebb teendő vele.

Nézzük, mit ajánl Németh Anna olvasónk, aki sikeresen nevelt és termeszett batátát a kertjében.

“Februárban kezdtem a gyökereztetést. Fogvájót megfeleztem, és azzal rögzítettem az édes burgonyát. Így az üveg és a batáta között van annyi hely, hogy tudom pótolni a vizet. Az idén összesen hat felébe vágott fogvájót szúrtam a batátába, mert tavaly több alkalommal kidőlt az üvegből. Egy nylon tasakot kilyuggattam és beborítottam az édes burgonyát, hogy pára dús levegőt biztosítsak neki és előbb beinduljon a hajtatás.

Nagyon sok hajtást hozott. A 15 cm-re nőtt hajtásokat levágtam és üvegbe tettem gyökereztetni. Amikor szép erőteljes gyökeret hajtottak a dugványok, egyesével cserépbe ültettem őket. 

A fagyok elmúltával, május végefelé bakhátat építettem, amit 80 cm széles fekete fóliával befödtem, és 40 cm távolságra beültettem a dugványokat. Minden dugvány tövének földjéhez homokot kevertem, mert a kertem talaja kötött. Meg istálló trágya is került bele. A batáta trópusi növény, ezért csak május végén ültessük ki a dugványokat napos helyre.

Rengeteg indát hajtott. Nem győztem terelgetni, hogy a mellette lévő földi epret ne nője be. Az indák le is gyökeresedtek. Az indákat minden héten fel kell emelni, hogy ne gyökeresedjenek le, mert akkor nem a fészekben fejlődő gumókba megy az energia.

Jövőre, szélesebb fóliát fogfok használni, amit hosszában, két oldalt felsodrok. Kicsi a kertem, zöld hagyma és saláta volt a batáta mellett. Július közepén kezd igazán terjeszkedni. Fokozatosan fogom alatta a fóliát növelni.

Október elején bontottam ki a bakhátat. A fészkek helyét jó mélyen feltúrtam, és még néhány elkószált gumót találtam. Egy bokorban 2 kg 10 deka batáta termett. Szellős helyen pár napig szárítgattam. Hideg helyen nem szabad tárolni, mert megfázik. Olyan helyiségbe tegyük, ahol kb. 15 fok van maximum.”

Batáta (édesburgonya) termesztése

Nagyon köszönjük Németh Annának a hasznos tanácsokat!

 

Édesburgonyás receptek

Köszönöm a megosztásokat!
  • 647
  • 135
  •  
  •  
  • 647
  •  
  • 135
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!