Batáta, édesburgonya gondozása

A batáta, azaz az édesburgonya az utóbbi évek egyik kedvenc dísznövénye. Üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes virágait. Nézzük, milyen egyszerű a batáta gondozása!

 

batáta

Származása: Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.

Közép-Amerikában őshonos, de már Dél-Amerika szerte betelepítették. Európába Kolumbusz Kristóf hozta be.

Ismertető jegyei: egynyári növényként neveljük

Virágok: apró virágai jelentéktelenek, inkább élénk zöld vagy sötét bordó levelei és termése miatt tartjuk

Fogyaszthatóság, mérgezőség: főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak

Magasság: 20 – 60 cm

Habitus: bokros

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: júniustól október

Batáta gondozása

Gondozása: nagyon jól tűri a tűzőnapot is, ezért napos helyre is jó választás. A gumót egy pohár vízbe tesszük. Hamar megjelennek a tetejéén a hajtások. Amikor elérik a 15 centimétert, akkor vágjuk le a hajtásokat és tegyük azokat gyökereztetni. Hamar gyökeret ereszt, ha megerősödtek a gyökerek ültethetjük a cserépbe vagy a kertbe. Innentól nem igényel különösebb pátyolgatást. Rendszeresen öntözzük és két hetente tápoldatozzuk.

Szaporítása: a gumók gyökereztetésével

Felhasználása: dísznövényként beültetések szép összetevője lehet. 

Hazánkban is egyre gyakoribb táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Batáta püré vagy akár édesburgonyafánk is készülhet belőle.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 6 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás