Batáta, édesburgonya gondozása

A batáta, azaz az édesburgonya (Ipomoea batatas) az utóbbi évek egyik kedvenc zöldségféléje és dísznövénye. Teraszra, erkélyre ültetve üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes virágait. Nézzük, milyen egyszerű a batáta gondozása!

batáta

Batáta származása, jellemzése

Származása: Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.

Közép-Amerikában őshonos, de már Dél-Amerika szerte betelepítették. Európába Kolumbusz Kristóf hozta be.

Ismertető jegyei: egynyári növényként neveljük

Virágok: apró virágai jelentéktelenek, inkább élénk zöld vagy sötét bordó levelei és termése miatt tartjuk.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak

Magasság: 20 – 60 cm

Habitus: bokros

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: júniustól október

Batáta gondozása

Gondozása: A batáta nagyon jól tűri a tűzőnapot is, ezért napos helyre is jó választás. A gumót egy pohár vízbe tesszük. Hamar megjelennek a tetejéén a hajtások. Amikor elérik a 15 centimétert, akkor vágjuk le a hajtásokat és tegyük azokat gyökereztetni. Hamar gyökeret ereszt, ha megerősödtek a gyökerek ültethetjük a cserépbe vagy a kertbe. Innentől nem igényel különösebb pátyolgatást. Rendszeresen öntözzük és két hetente tápoldatozzuk.

A batáta gondozásáról még többet megtudhatsz olvasónk képes beszámolójából.

Szaporítása: a gumók gyökereztetésével

Batáta felhasználása

A batáta nemcsak gumója miatt kedvelt növény, dísznövényként beültetések szép összetevője lehet.

Hazánkban is egyre gyakoribb táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Batáta püré vagy akár édesburgonyafánk is készülhet belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Joóné Virág Katalin szerint:

    Kellemes napot kívánok! Nagyon hasznos információkat olvashatok az Önöktől. Szeretnék feliratkozni hírlevelükre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük