Joghurtos édesburgonyafánk

A joghurtos édesburgonyafánk számomra egy ismeretlen étel volt eddig. Bevallom őszintén, eddig az sem jutott eszembe, hogy a fánkot ne kerek formára szaggassam, hanem pl. szív alakúra. Pedig ebben a formában akár a jövő heti Valentin-napi ajándéknak is kitűnő.

Joghurtos édesburgonyafánk

Persze, hogy ezt a receptet is Illésné Nagy Máriától, a fánkok specialistájától kaptuk.

“Nagyon finom, könnyű fánkot készíthetünk édesburgonyából (batátából). Egy szuper receptet találtam, tökéletesen működik…érdemes kipróbálni! 😉 Egy egész kevés cukor kell csak a fánk tésztájába, önmagában is édes a nevéhez hű édesburgonya (batáta) miatt és az olajat sem szívja magába!

Joghurtos édesburgonyafánk hozzávalói

  • 37 dkg liszt,
  • 20 dkg főtt édesburgonya (batáta),
  • 4,5 dkg olaj,
  • 14 dkg natúr joghurt,
  • 1,5 dkg friss élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor (nád porcukor),
  • 1 tojás,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • olaj a sütéshez.

Joghurtos édesburgonyafánk elkészítése

  • az édesburgonyát megtisztítjuk,
  • kockákra vágjuk,
  • csipetnyi sóval vízbe tesszük,
  • puhára főzzük,
  • leszűrjük,
  • kihűtjük,
  • villával összetörjük,
  • egy tálba (vagy kenyérsütő üstjébe) tesszük sorban a hozzávalókat: a kimért olajat,
  • a joghurtban elkeverjük az élesztőt és a porcukrot,
  • tojást, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, sót, az összetört édesburgonyát, fahéjat,
  • végül a lisztet,
  • alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (gépben addig dagasztatjuk amíg elválik az oldalától, szép hólyagos lesz),
  • konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük,
  • hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk,
  • amíg olajat forrósítunk, kel a tészta,
  • közepesen forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (szépen forognak maguktól is az olajban 🤩 ),
  • papírkéztörlőre kiszedjük,
  • porcukorral megszórhatjuk, lekvárt kínáljunk mellé.

Könnyű, finom, ízletes fánkféle.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 😋”

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Az édesburgonya, azaz batáta neveléséről itt olvashatsz:

További fánk receptek

  • 90
  •  
  • 21
  •  
  •  
  • 90
  •  
  • 21
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 12 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás