Savanyú paprika télire ropogósan
A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
Savanyú paprika
Többféle paprika eltevési módról is írtam már itt a blogon. Mutattam, hogy készül a sült paprika télire, ugyanezt sült kápia paprikával is. A káposztával töltött paprika szintén egy kitűnő savanyúság a hideg téli napokra. Kicsit más típusú, de ugyan olyan finom a paradicsompaprikából készülő paprikakrém.
Hozzávalók
- 3 kg almapaprika (használhatunk cseresznye- vagy hegyes erős paprikát is, akár vegyesen, a kicsit érettebb, pirosodó is nagyon jó bele)
- 1 l víz,
- 5 teáskanál só,
- 1 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát,
- 1 teáskanál borkén,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 5,5 dl 10 %-os ecet,
- 30 dkg cukor,
- 20-30 szem fekete bors,
- mustármag ízlés szerint.
Elkészítése
- alaposan kimossuk és csírátlanítjuk az üvegeket és a tetőket,
- a paprikákat több vízben alaposan megmossuk,
- figyeljünk, hogy csak ép, egészséges paprikát legyenek köztük,
- a paprikák szárát levágjuk,
- a hozzávalókból elkészítjük a savanyító felöntő levet,
- a léhez az összes hozzávalót hozzáadjuk a hideg vízhez és alaposan összekeverjük a levet, hogy a cukor is elovadjon,
- a paprikákat elrendezzük az üvegekben,
- majd ráöntjük a levet, hogy ellepje a paprikákat,
- celofánnal és az üvegtetőkkel légmentesre lezárjuk,
- már mehetnek is a spájzba a többi savanyúság mellé.
Egy életem, egy halálom,
Ezt a paprikát most megpróbálom.
Eddig sosem sikerült.
Drukkolok, hogy most sikerüljön!
Csak ügyesen! Jucó
Hány nap után élvezhető?
Minimum egy hónap kell, hogy igazán összeérjenek az ízek.
Sok sikert kívánok: Jucó