Paprikakrém télire csípős és paradicsompaprikából

A házi paprikakrém télire eltevése megéri a minimális időráfordítást. Vegyszermentes, mert tartósítószerként csak sót használunk hozzá. Akár két évig is eláll és mindig kéznél van, ha főzés közben egy kis ízesítésre van szükség. Olvasók árulták el a bevált receptjeiket. Elmondták, hogy készül az évekig elálló pritamin vagy erős pista.

házilag készített erős pista

Házi paprikakrém télire receptje

A paprikakrémet szokás pritamin néven is említeni utalva a paprika fajtájára, amiből készítjük. A paradicsom paprika vagy más néven pritaminpaprika az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú paprikafajta, melynek íze kellemesen édeskés, húsa vastag és zamatos. Frissen is nagyon finom, de túl sok ideig nem áll el, ezért érdemes tartósítani. Legjobb paprikakrémet készíteni belőle.

Pritamin paprika házilag

Sőregi Józsefné így készíti a sokáig elálló ételízesítőt: „1 kg érett pirospaprika, 30 dkg só. Paradicsom paprikát szoktam így tartósítani. Ősz elején szokott beérni, laposkás, kerek, gerezdes kicsit, hasonlít a paradicsomra az alakja. Jól festi, színezi a paprikás ételeket. Semmi tartósítószert nem használok, maga a só – ami nem kevés – tartósít.

A paprikákat megmosom, kicsumázom, a magvakat kiütögetem, feldarabolom és húsdarálón ledarálom. Egy nagy edénybe rakom, ráteszem a sót. Jól összekeverem és lefedem. 2-3 napig hagyom így, közben többször megkeverem. Majd tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe rakom. Ha biztosra akarunk menni, az üveg fedelét belül áttörölhetjük egy kevés Na-benzoáttal.

Két évig is eláll az éléskamrában. Színét sem veszíti, nagyon jól színezi az ételt. A főzésnél óvatosan kell bánni a sóval, figyelembe kell venni a paprikakrém só tartalmát.

Több mint 40 éve ezt használom, csempésztem közé már más érett paprikát is. Tehetünk hozzá csípős paprikát is , de csak a felébe és címkézzük fel, hogy melyik a csípős. 

Télen ételek ízesítésére használjuk. Főzéskor először a paprikát adjuk az ételhez és csak utána sózzunk, ha szükséges, mert nagyon sós.”

paprikakrém télire

Házi erős pista készítése

Dénesdy Mónia bevált receptje az erős pistához: „Mindenféle erős paprika jó hozzá, minél erősebb annál jobb. A paprikát megtisztítottam, ledaráltam, ezt szigorúan dupla kesztyűben! 1 kg paprikához 20 dkg sót adtam, jól összekevertem. Egy éjjelt állni hagytam, utána üvegekbe töltöttem. Már mehet is a polcra, évekig eláll.

Nagyon köszönjük a receptet Sőregi Józsefnének és Dénesdy Mónikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Trubacs Marta szerint:

    Szeretnem megkerdezni ,hogy milyen sot hasznal,durva so vagy jo a a jodos finom so is?Koszonom szepen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük