Citromos sajttorta sós karamellöntettel – recept képpel

A citromos sajttorta sós karamellöntettel sütés nélküli édesség nevének kiejtésekor azonnal követelőzni kezdenek az ízlelőbimbóim, hogy mielőbb megdolgoztassam őket. Valljuk be, ez azért nem akkora nagy kihívás egy ilyen fenséges tortánál. Már mutatom a szuper receptet!

citromos sajttorta sós karamellöntettel

Citromos sajttorta sós karamellöntettel receptje

A legtöbb sajttortának a finomságán túl van még egy nagy erénye. Nem kell sütni és mivel ízek összeéréséhez időre van szükség, akár előző nap elkészíthetjük. Tökéletes vendégváró finomság, ami biztos sikert arat.

Hozzávalói

  • 1 csomag győri édes zabfalatok őrölve,
  • 1-2 evőkanál vajjal,
  • 50 dkg mascarpone,
  • 1-2 evőkanál cukor,
  • 2 csomag zselatinfix,
  • 1/2 liter Maggi cukrászhab,
  • 1 db citrom leve és reszelt héja.

Citromos sajttorta sós karamellöntettel elkészítése

  • a kekszet és a vajat összedolgozzuk,
  • a kapcsos tortaforma alját kibéleljük a keksszel,
  • hűtőbe tesszük dermedni,
  • a mascarponéhoz adjuk a cukrot és habverővel jól kikeverjük,
  • 2 csomag zselatinfixet adunk hozzá,
  • majd beletesszük a cukrászhabot,
  • pár perc alatt az egészből kemény habot verünk,
  • a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét is gyorsan hozzákeverjük,
  • a már kemény keksz alapra kenjük, elsimítjuk,
  • 3-4 órán át hűtjük.

Citromkrémmel, vagy sóskaramell öntettel kínáljuk.

Ha citrom helyett más gyümölccsel készítjük, akkor felezzük a krémet, egyik felébe turmixolt epret-málnát-ribizlit-szedret teszünk, ezt tesszük a kekszalapra, rátesszük a maradék (fehér) krémet, és hűtjük.

Nagyon köszönjük Farkas Ancsának a kitűnő receptet!

Nagyon meglepődnék, ha lenne olyan az országban, aki nem tudja ki az a Gasztroangyal. Abban pedig teljesen biztos vagyok, aki ezt a bejegyzést olvassa, annak nem ismeretlen a Gasztorangyal név és kapásból rá is vágja, hogy ki más lenne, mint a mindig kedves és kitűnő recepteket közkinccsé tevő Borbás Marcsi. A legjobb receptjei közül most az angolok kedvencét, a citromkrém (lemon curd) receptjét hoztam el.

Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük