Citromos sajttorta sós karamellöntettel – recept képpel
A citromos sajttorta sós karamellöntettel sütés nélküli édesség nevének kiejtésekor azonnal követelőzni kezdenek az ízlelőbimbóim, hogy mielőbb megdolgoztassam őket. Valljuk be, ez azért nem akkora nagy kihívás egy ilyen fenséges tortánál.
A legtöbb sajttortának a finomságán túl van még egy nagy erénye. Nem kell sütni és mivel ízek összeéréséhez időre van szükség, akár előző nap elkészíthetjük. Tökéletes vendégváró finomság, ami biztos sikert arat.
Citromos sajttorta sós karamellöntettel hozzávalói
- 1 csomag győri édes zabfalatok őrölve,
- 1-2 evőkanál vajjal,
- 50 dkg mascarpone,
- 1-2 evőkanál cukor,
- 2 csomag zselatinfix,
- 1/2 liter Maggi cukrászhab,
- 1 db citrom leve és reszelt héja.
Elkészítése
- a kekszet és a vajat összedolgozzuk,
- a kapcsos tortaforma alját kibéleljük a keksszel,
- hűtőbe tesszük dermedni,
- a mascarponéhoz adjuk a cukrot és habverővel jól kikeverjük,
- 2 csomag zselatinfixet adunk hozzá,
- majd beletesszük a cukrászhabot,
- pár perc alatt az egészből kemény habot verünk,
- a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét is gyorsan hozzákeverjük,
- a már kemény keksz alapra kenjük, elsimítjuk,
- 3-4 órán át hűtjük.
Citromkrémmel, vagy sóskaramell öntettel kínáljuk.
Ha citrom helyett más gyümölccsel készítjük, akkor felezzük a krémet, egyik felébe turmixolt epret-málnát-ribizlit-szedret teszünk, ezt tesszük a kekszalapra, rátesszük a maradék (fehér) krémet, és hűtjük.
Nagyon köszönjük Farkas Ancsának a kitűnő receptet!