Sós karamellöntet alaprecept

Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam.

sós karamellöntet

Mai napig imádom a karamellt minden formában és sós változatban is. Még hangulatjavítónak is jó. Percek alatt megpirul a cukor, aztán mehet hozzá a tej és pikk-pakk kész is finom vigasztaló édesség.

A cukor karamellizálása egyébként is jó módszer. Gyakran alkalmazom gyümölcsös öntetek készítésekor, de még párolt vörös káposztához is. Ez utóbbiról azt hittem, már rég megosztottam a receptjét, de most rádöbbentem, hogy nem. Azért majd igyekszem.

Régóta tudom, hogy egy kicsi só minden ételbe kell, még az édes süteményekbe is. A só nagyon jól kiemeli az egyéb ízeket, így módjával alkalmazva kiváló bármilyen édes ételben is. Nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe a sós karamellöntet megalkotása. Hisz annyira nyilvánvaló.

Egy kis sós karamellel sokféle süteményt, pohárkrémet megbolondíthatunk, fagylaltra is kitűnő. Na de ne beszéljünk róla, hanem csináljuk!

Sós karamellöntet hozzávalói

  • 40 dkg cukor,
  • 12 dkg vaj,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 1 kávéskanál só.

Sós karamellöntet elkészítése

  • a cukrot beleöntjük egy magas falú lábosba vagy mély serpenyőbe,
  • kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyom felolvadni,
  • közben, amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat,
  • ha a cukor már teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat,
  • alaposan elkeverem, hogy jól összeálljon,
  • leveszem a tűzről,
  • hozzáöntöm a meleg tejszínt,
  • ismét megkeverem,
  • hozzáadom a sót,
  • újabb keverés és más készen is van.

Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.

Míg írtam a receptet eszembe jutott, hogy ezt az öntetet akár tejszínes krémlikőr formában is el tudom képzelni. Hamarosan ki is próbálom.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 17 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás