Sós karamellöntet alaprecept

Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam.

sós karamellöntet

Mai napig imádom a karamellt minden formában és sós változatban is. Még hangulatjavítónak is jó. Percek alatt megpirul a cukor, aztán mehet hozzá a tej és pikk-pakk kész is finom vigasztaló édesség.

A cukor karamellizálása egyébként is jó módszer. Gyakran alkalmazom gyümölcsös öntetek készítésekor, de még párolt vörös káposztához is. Ez utóbbiról azt hittem, már rég megosztottam a receptjét, de most rádöbbentem, hogy nem. Azért majd igyekszem.

Régóta tudom, hogy egy kicsi só minden ételbe kell, még az édes süteményekbe is. A só nagyon jól kiemeli az egyéb ízeket, így módjával alkalmazva kiváló bármilyen édes ételben is. Nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe a sós karamellöntet megalkotása. Hisz annyira nyilvánvaló.

Egy kis sós karamellel sokféle süteményt, pohárkrémet megbolondíthatunk, fagylaltra is kitűnő. Na de ne beszéljünk róla, hanem csináljuk!

Sós karamellöntet hozzávalói

  • 40 dkg cukor,
  • 12 dkg vaj,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 1 kávéskanál só.

Sós karamellöntet elkészítése

  • a cukrot beleöntjük egy magas falú lábosba vagy mély serpenyőbe,
  • kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyom felolvadni,
  • közben, amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat,
  • ha a cukor már teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat,
  • alaposan elkeverem, hogy jól összeálljon,
  • leveszem a tűzről,
  • hozzáöntöm a meleg tejszínt,
  • ismét megkeverem,
  • hozzáadom a sót,
  • újabb keverés és más készen is van.

Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.

Míg írtam a receptet eszembe jutott, hogy ezt az öntetet akár tejszínes krémlikőr formában is el tudom képzelni. Hamarosan ki is próbálom.

Kedvenc karamelles receptjeim

  • 173
  •  
  • 8
  •  
  •  
  • 173
  •  
  • 8
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 5 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás