Ultra finom kakaós-meggyes sütemény Márta módra

Ultra finom kakaós-meggyes süteményt hoztam Wolf Márta olvasóm konyhájából.  Az egyszerű, könnyű kakaós és meggyes süti, amilyen hamar elkészül, olyan hamar el is fogy. Friss meggyből az igazi, készíts addig, amíg van. Isteni, vetekszik a piskótával.

kakaós-meggyes süti recept

A meggy az egyik legkedveltebb csonthéjas magvú gyümölcs. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ami azt jelzi, hogy már a honfoglalás előtt is ismerték eleink. Sok magyar helységnév (pl. Medgyes, Megyaszó, Medgyesegyháza), földrajzi név (Meggyes-havas, 1445 m, Meggyes-patak, a Hagymás hegységben) és családnév jelzi korai ismertségét és elterjedtségét.

Magyarországon és Erdélyben termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van, ennek köszönhetően hazánk világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak számít.

A meggy nagyon sokféleképpen használható. A legjobb meggyes receptek között nem csak desszerteket, süteményeket találunk, hanem például levest, likőrt és szószt is.

Kakaós-meggyes süti hozzávalói – közepes méretű tepsihez

  • 2 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kávés kanál szódabikarbona
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 kg meggy

Elkészítése

  • a meggy kivételével a hozzávalókat kikeverjük,
  • elég folyékony állagú tésztát kapunk, ne ijedjünk meg,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
  • a kimagozott meggyet elosztjuk a tetején,
  • 180 fokra melegített sütőben tűpróbáig, kb. 20-25 percig sütjük.

Nagyon köszönöm Mártának a szuper receptet!

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

A meggyet megbolondíthatod egy kis fahéjjal is. Fagyasztott meggyel is készíthető.

Jó étvágyat!

Legjobb meggyes receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Rauscher Mária szerint:

    Rossz a recept. Ennyi alapanyaghoz fél kg meggy is bőven elég. 180 fokon 40 perc után is lötyög még a közepe.

    • Nagy Jucó szerint:

      Az, hogy neked nem tetszik így a recept, nem jelenti azt, hogy rossz lenne. Vannak, akik sok meggyel szeretik, példéul én is.
      Többen megsütötték már és mindenkinek ízlet/tetszett.
      Minden sütő másként süt, az sem mindegy, hogy légkeveréses vagy hagyományos sütőről beszélünk. A 40 perc egy átlagos idő, támpontnak írtam.
      Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük