Ultra finom kakaós-meggyes sütemény Márta módra

Ultra finom kakaós-meggyes süteményt hoztam Wolf Márta olvasóm konyhájából.  Az egyszerű, könnyű kakaós és meggyes süti, amilyen hamar elkészül, olyan hamar el is fogy. Friss meggyből az igazi, de készülhet mirelitből is. A tésztaja nagyon könnyű, vetekszik a piskótával.

kakaós-meggyes süti recept

Kakaós-meggyes süti receptje

A meggy az egyik legkedveltebb csonthéjas magvú gyümölcs. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ami azt jelzi, hogy már a honfoglalás előtt is ismerték eleink. Sok magyar helységnév (pl. Medgyes, Megyaszó, Medgyesegyháza), földrajzi név (Meggyes-havas, 1445 m, Meggyes-patak, a Hagymás hegységben) és családnév jelzi korai ismertségét és elterjedtségét.

Magyarországon és Erdélyben termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van, ennek köszönhetően hazánk világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országnak számít.

A meggy nagyon sokféleképpen használható. A legjobb meggyes receptek között nem csak desszerteket, süteményeket találunk, hanem például levest, likőrt és szószt is.

Hozzávalói – közepes méretű tepsihez

  • 2 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 kávés kanál szódabikarbona
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 kg meggy

Kakaós-meggyes süti elkészítése

  • a meggy kivételével a hozzávalókat kikeverjük,
  • elég folyékony állagú tésztát kapunk, ne ijedjünk meg,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
  • a kimagozott meggyet elosztjuk a tetején,
  • 180 fokra melegített sütőben tűpróbáig, kb. 20-25 percig sütjük.

Nagyon köszönöm Mártának a szuper receptet!

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

A meggyet megbolondíthatod egy kis fahéjjal is. Fagyasztott meggyel is készíthető.

Jó étvágyat!

További meggyes sütemény receptek

A legjobb meggyes receptek sem maradhatnak ki a meggyszezon közepén. Az összes gyümölcs közül a meggy a kedvencem. Szeretem savanykás zamatát frissen, süteményben, levesben vagy épp hús mellé szósz formájában. Persze a fagyit, a jó szörpöt és likőrt sem vetem meg. Most, hogy ezeket a sorokat írom, eszembe jutott, mennyiféle meggyes  receptet nem írtam még le. Azért így is van már egy csomó, van miből szemezgetni. Lássuk a szerintem legjobb meggyes recepteket! 

Meggyes pite variációk sorát hoztam, mert bár azt hinné az ember, hogy egy olyan egyszerű és hagyományos étel, mint a meggyes pite csak egyféleképppen készülhet, a tény az, hogy több különböző receptet is kaptam az olvasóktól. A leginkább közös tulajdonságuk, hogy sok-sok meggyet tartalmaznak és nagyon finom sütemény a végeredmény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Rauscher Mária szerint:

    Rossz a recept. Ennyi alapanyaghoz fél kg meggy is bőven elég. 180 fokon 40 perc után is lötyög még a közepe.

    • Nagy Jucó szerint:

      Az, hogy neked nem tetszik így a recept, nem jelenti azt, hogy rossz lenne. Vannak, akik sok meggyel szeretik, példéul én is.
      Többen megsütötték már és mindenkinek ízlet/tetszett.
      Minden sütő másként süt, az sem mindegy, hogy légkeveréses vagy hagyományos sütőről beszélünk. A 40 perc egy átlagos idő, támpontnak írtam.
      Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük