Tripszek elleni védekezés hatékonyan és olcsón

A növényeinket károsító rovarok közül a tripszek az egyik legtöbb bosszúságot okozó kártevők. Az apró, csupán 1-2 mm nagyságú, keskeny testű, szúró-szívó szájszervű rovarok a növények nedveit szívogatják. Olvasónk mutatja be, hogy tud hatékonyan védekezni a tripszek ellen.

védekezés tripszek ellen

Kenőszappannal a tripszek ellen

Gyakran észre sem vesszük az apró rovarokat, csak a szívogatás helye, az apró lyukak tűnik fel a növényen. A tripsz szívó kártevő, lárvái és a kifejlett alakjai is károsít, a leveleken apró tűhegynyi ezüst színű pontok maradnak vissza a szívások helyén. Lárvái behúzódnak a gyökerek közé is.

Sajnos minden szobai növényt megfertőz, a beteg növényt ajánlott a többitől elválasztani. Ezek ellen kézi szedegetéssel nem lehet védekezni.

Kindris Brigitta mondja el, mi a legolcsóbb és leghatékonyabb módszer a tripszek ellen.

Ahogy jön a tavasz élednek a kártevő rovarok is. Sajnos nálam az enciánon már megjelent néhány zöld levéltetű, illetve egy citrus a tavaszra takácsatkás lett 😕 így már bevetettem kedvenc csodaszerem: a kenőszappant. A más néven káliszappan egy kenőcs állagú szappan.

kenőszappan a tripszek ellen

Pajzstetű, tripsz, atkák ellen is nagyon jó és nem utolsó szempont, hogy 1 kg párszáz forint. Most a zacskós csomagolásút használom, 1 cl szappant oldok fel 1 l vízben és ezzel permetezem a növényt. A legkisebb mokkáskanállal kb.: púposan 1cl szerintem, az egyik tápoldat mérőjével szoktam adagolni.

Ezt bátran lehet használni kertben, lakásban, erkélyen a kültéri és szobanövények permetezésére is.

Naponta még nem kellett permeteznem 🙂. Nézegetem van-e jövevény és akkor szoktam. Száradás után általában egyből lefújom még egyszer, öröm nézni ahogy pl.: a pajzstetveket leszárítja 🙂

Azért merészkedtem a csomagolást lefotózni, mert eddig ez a zacskós a legolcsóbb, amit találtam és ugyanolyan hatékony, mint aminek az ára ennek többszöröse. Gazdaboltban is kapható, de ezt konkrétan barkácsboltban vásároltam, 🙂 festésnél is használják.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Kindris Brigittának!

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük