Legkedveltebb nyugati tuja fajták

A nyugati tuja (Thuja occidentalis) széles körben elterjedt örökzöld dísznövény, több száz nemesített fajtája létezik. Az utóbbi években megjelent, súlyos károkat okozó kártevői ellenére továbbra is a legnépszerűbb ciprusféle, amit éppen ezért gyakorta „közönséges tujának”, illezve egyszerűen csak tujának neveznek. Egyéb nevei: kanadai cédrus, fehér cédrus, nyugati életfa. A legkedveltebb nyugati tuja fajták között találjuk a sövény tuját, a smaragd tuját és a gömbtujákat is.

nyugati tuja fajták

Legkedveltebb nyugati tuja fajták

A nyugati tuja a fenyőalakúak (Pinales) rendjébe sorolt ciprusfélék (Cupressaceae) családjában a tuja (Thuja) nemzetség legismertebb faja, Észak-Amerika legfontosabb toboztermő fái közé tartozik. Valószínűleg ez volt az első olyan fafaj, amelyet Amerikából (1536 körül) betelepítettek Angliába.

Az indiánok életfának nevezték, és pikkelyleveleiből gyógyteát főztek. A skorbut gyógyítására C-vitamin-tartalma miatt alkalmas.

Thuja occidentalis ’Malonya’ és ’Brabant’ – Sövénytuja

Bár a tuja nem a legjobb választás sövénynek, mégis sokanválasztják. Rendszeres metszéssel és nyírással lehet csak szépen tartani. Évi 3-4 sövénynyírás szükséges, mert a sűrű vágástól lesz mindig sűrű, üde zöld színű a sövényünk. A drasztikus visszametszése azonban csúnya kopasz foltokat eredményez.

Ültetés után két évig intenzív gondozást igényel, mint öntözés, mint tápanyagozás tekintetében.

Thuja occidentalis ‘Smaragd’ – Smaragd tuja

A hatalmas magasra növő smaragd tuja népszerűsége smaragdzöld lombjának köszönhető, valamint annak, hogy a tél folyamán is megtartja üde zöld színét. Oszlopos formájával és gyors növekedésével nagyon gyorsan elterjed a keretekben. A növekedéshez sok tápanyagra van szüksége.

Thuja occidentalis ‘Holmstrup’ – Nyugati oszlopos tuja

A nyugati oszlopos tuja legfeljebb 2-3 m magasra növő, szép sötétzöld lombú, szabályos tömött kúp alakú fajta. Nyíratlan sövényként is nagyon dekoratív fajta.

Thuja occidentalis ’Danika’ és ‘Danica Gold’ – Törpe nyugati tuja

A kis növekedésű, gömb tuják nagyon tetszetősek, míg a Danika zöld, addig a Danica Gold aranysárga színben pompázik. Mindkét változat szikla- vagy tetőkertbe is ültethető, de tarthatjuk edényben is. A félárnyékot elviselik, de erősen árnyékos helyen már kiritkul a levélzetük, elvesztik elegáns tömöttségüket.

Thuja occidentalis ‘Teddy‘ – gömb tuja

A lassúnövésű, kerek formájú, törpe növekedésű örökzöldnek apró tűlevelei vannak, inkább hasonlít fenyőfélére, mint tujára. Mivel évek múlva is csak 40-50 cm magas lesz, igen alkalmas balkonon való nevelésre, de a rendszeres tápoldatozásról ne feledkezzünk meg. Félárnyékban érzi legjobban magát. Kis mérete ellenére is érdemes minden évben megmetszeni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük