Sövénykerítés ideális növényei – színes, virágzó cserjék

Legnagyobb örömömre egyre többen rájönnek, hogy nem a tuja a legjobb választás, ha növénykerítést szeretnének kialakítani a kertben. A sövénykerítés ideális növényei gyorsan nőnek, sűrűsödnek és jól formálhatók. Megfelelő növényválasztással hétről hétre változó, tavasztól őszig virágzó, színes, illatos vagy lombdíszt adó kerítésünk lehet, amelyet ráadásul a pillangók is előszeretettel látogatnak. Mutatok néhány alacsony, és magasra növő lombhullató cserjét, és lomblevelű örökzöldet, amelyek különösen alkalmasak kerti sövény kialakításához, és ideális természetes zöld falat képeznek a kertünk köré. Vessünk véget a tuja egyeduralmának és legyen örökzöld kerítés a kertben a tuja sövény helyett!

Sövénykerítés növényei - tűztövis

Kerti sövény ideális növényei – választási szempontok

Sok önkormányzat nem engedi, hogy tömör kerítést építsünk. Helyette ültessünk olyan növényeket, amelyek takarják a kertünket a kíváncsiskodóktól és szép látványt is nyújtanak.

Ha már unod a tuja egyhangúságát és a tujabetegségek elleni örök küzdelmet, akkor épp ideje váltani és sokkal hálásabb és izgalmasabb növényt választani a sövénykerítés kialakításához. 

A tujából kialakított kerítések divatja leáldozóban van, ami teljesen rendjén is van. A tuja nem őshonos nálunk, ráadásul egyre kevésbé viseli a forrró nyarainkat. Télen-nyáron egyforma arcát mutatja, ami hosszú távon ingerszergény és egyhangú. De ha ragaszkodunk a zöldhöz, akkor sokkal jobb választás a tiszafa, aminek piros bogyóit imádják a kis madarak.

Jó megoldás a többsoros sövénykerítés 

Ha már az egyhangúság megszüntetésére törekszünk, akkor legjobb, ha többféle cserjét ültetünk egymás mellé. A lomblevelű cserjék megfelelő összeválogatásával tavasztól őszig virágzó vagy lombdíszt adó, hétről hétre változó kerítésünk lehet, amelyet ráadásul a pillangók is előszeretettel látogatnak. 

Ahhoz, hogy igazán sűrű és így jól takaró növénykerítést kapjunk, érdemes két vagy három sorba ültetni a növényeket. A hátsó sorba kerüljenek a két méternél magasabbra növők, elé pedig az alacsony növekedésűek. 

A növényválasztásnál érdemes arra is gondolni, hogy minden évszakban nyújtson valami érdekeset a sövényt. Ezt biztosíthatjuk, ha különböző időszakban virágzó növényeket ültetünk össze és lombhullató és örökzöld növényeket egyaránt ültetünk.

Ha illatos növényeket választunk, mint például nyári orgona vagy örökzöld japán lonc, akkor már a pillangókat is kertbe csalogathatjuk.  

sövénykerítés növényei: japán lonc

A szebb, vonzóbb látvány kedvéért érdemes hármas-ötös csoportokba ültetni a cserjéket és a csoportokat ismételni.

Jó párosítás lehet például orgonák, spireák, jázminok, aranycserje, nyári orgona, barátcserje, fairy rózsa, sokféle színű mályvabokrok, stb összeültetése.

Sövény kialakításhoz alkalmas növények

A sövények egy-két kivételtől eltekintve nem kényesek. Elég nyírással karbantartani őket, így díszítenek, és természetes módon gátolják, hogy idegenek belássank. Csupán kétfélét nem érdemes telepíteni: leylandi ciprust és tuját, mert ezek kártevői és betegséegei az utóbbi időben megszaporodtak, és kiszáradásra hajlamosak. 

A bambusz első ránézésre egzotikus és tökéletes sövénynövénynek tűnik, de ne dőljünk be neki! Karbantartása minden évbe sziszsifuszi munka, hatalmasra nő, és ha csak egy pillanatig nem figyelünk oda rá, úgy elburjánzik a kertben, hogy eseélye sem marad más növénynek. 

Gyorsan növő cserjék

Ha szeretnénk rövid időn belül ellehetetleníteni a kíváncsiskodást, válasszunk gyorsan növő sövényt. A kis csrjékbő is hipp-hopp terjedelmes bokrok lesznek. Ilyen például a nyári orgona, a keleti tamariska vagy a turkesztáni szil, ami évene akár másfél métert is nőhet. Ide tartozik a télizöld fagyl, a tűztövis, valamint a babérmeggy és a gyertyán is, ez utóbbi árnyékban is szépen fejlődik. Ha gyorsan növő sövényt választunk, készüljünk fel a rendszeres nyírásra.

Virágzó cserjék

Ha arra váágyunk, hogy a sövény a takaró funkciója mellett extra díszítőértékkel is rendelkezzen, ültessünk virágzó fajtát. Ilyen lehet az illatos jezsámen, a mályvacserje, amely színes virágokkal kápráztat el, vagy a nyári orgona, ami pillangókat hívogat a kertbe. 

 Ültethetünk közönséges orgonát és tatár loncot is, melynek termése a madarak kedvenc csemegéje. De mutatós lombozatú a kerti tamariska és a citrus aromájú illatos lonc is kiváló választás lehet.

Formázható sövény növényei

Ha figurális sövényekre vágyunk, amilyenek a francia kertek díszei, választhatjuk a csodasövényt, a télizöld fagyalt, a tűztövist, a gyertyánt vagy a közönséges lucot. Az alakzatok megfelelő kialakításához – legalábbis a kezdetben – érdemes dísznövénykertész segítségét igénybe venni. Kis gyakorlás után a karbantartás ránk maradhat, s még jó szórakozás is lehet. Ezekből a növényekből egyedi, központi kerti díszítőelemek is kialakíthatóak. 

A tűztövis apró tüskékkel is rendelkezik, így az illetéktelen betolakodók ellen is nagyon jó választás. 

Magasra növő lombhullató cserjék sövénykerítés kialakításához

NeveVirágzásTermés
Nyáriorgona (Buddleia davidii)egész nyáronnincs
Fehér som (Cornus alba) május-június ősszel
Vöröslombú borbolya (Berberis x ottawensis ’Superba’)április-májusősszel
Fehér som (Cornus alba)  május-júniusősszel
Vérmogyoró (Coryllus maxima ‘Purpurea’) február-március ősszel
Cserszömörce (Cotinus coggygria)  júniusjúlius-augusztus
Érdeslevelű gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra) május-június nincs
Mályvacserje (Hibiscus syriacus) egész nyáron nincs
Viráglonc (Kolkwitzia amabilis) május-június nincs
Aranycserje (Forsythia x intermedia magasra növő fajtái)  március-áprilisnincs
Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) július-augusztus nincs
Közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) május-június nincs
Orgona (Syringa vulgaris) május nincs
himalájai hortenzia

 

Alacsony növekedésű (max. 1-2 m) lombhullató cserjék

NévVirágzásTermés
Japán borbolya (Berberis thunbergii) április-május ősszel
Japán díszbirs (Chaenomeles speciosa, C. x superba) március-április ősszel
Angol kékszakáll (Caryopteris x clandonensis) nyár végén, kora ősszel nincs
Fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’ ‘Argenteomarginata’) május-június nincs
Gyöngyvirágcserje (Deutzia x hybrida) május-június nincs
Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus ‘Compactus’) jelentéktelen nincs
Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) június-július nincs
Aranycserje (Forsythia x intermedia alacsony fajtái) március-április nincs
Kék sudárzsálya (Perowskia atriplicifolia) augusztus-szeptember nincs
Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) május-június nincs
Rózsalonc (Weigela florida)  május-júniusnincs
Hólyagvessző (Physocarpus opulifolius) június nincs
japánbirs

Lomblevelű örökzöld cserjék

Az örökzöldek télen-nyáron biztosítják a meghitt hangulatot a kertben, közülük több ehető terméssel hívogatja a madarakat. Ilyen például a tűztövis vagy a babérmeggy, ami fényes leveleivel igen dekoratív. 

Tarka levelei miatt jó választás a babérsom vagy a lángvörös hajtásokkal tündöklő kerti korallberkenye. Izgalmas a Júlia-borbolya, amelynek levelei őszre látványos pirosba borulnak.

NévMagasságHely
Japán babérsom (Aucuba japonica)  2-3 méterárnyékos 
Közönséges magyal (Ilex aquifolium) 2-3 méter napos
Mahónia (Mahonia aquifolium)  1-2 méternapos és félárnyékos
Hibrid korallberkenye (Photinia x fraseri) 2-4 méter napos
Babérmeggy (Prunus laurocerasus) 1-4 méterfélárnyékos
Tűztövis (Pyracantha coccinea) 2-3 méter napos 
Ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) 3-4 méter félárnyékos
Prágai bangita (Viburnum x pragense) 2-3 méter napos és félárnyékos

Ehető termésű, virágú növények

Szintén jók sövénynek:

  • a kanadai mézbogyó,
  • a mézalmácska,
  • a fekete bodza,
  • a fekete berkenye.

Nézz növénykerítéseket a Pinterest táblámon!

Dekoratív kerítéseket nézegetnél? Nézd meg a Pinterest táblámat!

Akarsz egy buja, zöldellő sövényt, ami eltakarja a kíváncsi tekinteteket és télen is díszíti a kertedet? De nem akarsz éveket várni, mire a növények összezárnak? Akkor itt a tökéletes megoldás! Ebben a cikkben Molnár Gábor Éva kertészmérnök, népszerű nevén a füvesasszony megosztja veled a sövénytelepítés és -ápolás praktikáit, amelyekkel gyorsan és egyszerűen elérheted a kívánt eredményt. Íme a gyorsan növő sövény titka!

Gondozási tippek a sövény gyors fejlődéséhez

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük