Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) gondozás bevált módszerei

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) a kerti hortenzia mellett a másik legkedveltebb hortenzia faj a kertekben. Nem véletlenül. Gondozása egyszerű, az akár 2 méteresre megnövő növény hatalmas virágfejei pedig késő őszig díszítenek. Most egy igazi profi, Sinka Erika, a Zöld Pagony tulajdonosa vezet be a cserjés hortenzia gondozás titkaiba és elárulja, mitől olyan gyönyörűek a kertjében az évelő szépségek.

cserjés hortenzia virága

Cserjés hortenzia ismertetőjegyei

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) a somvirágúak (Cornales) rendjébe tartozó hortenzia (Hydrangea) nemzetség második legismertebb faja, sok kertészeti változattal.

Az Észak-Amerika keleti részéről származó hortenzia rendszeres öntözéssel Magyarország bármely táján a szabadban termeszthető.

A felálló hajtásrendszerű lombhullató cserje levelei élén zöldek, tojásdad alakúak, szélükön kissé fűrészesek. Magassága akár az 1,5-2 métert is elérheti.

Virágai júniustól szeptemberig többször nyílnak, szinte egész nyáron át virágzik. A virágok először még zöldessárgás színben pompáznak, majd egyre nagyobbak és fehérebbek lesznek. A virágok átmérője 8-20 cm között változik. Amerikában a hatalmas virágai miatt hógolyó hortenziának is hívják.

Legelterjedtebb fajtái a lapos, gömbvirágzatú H. a. ‘Grandiflora’ és az óriás virágzatú H. a. ‘Annabelle’.

A többi hortenzia fajtához hasonlóan a cserjés is vízigényes, így a melegebb napokon akár napi kétszer öntözést is kíván. A levelek és a virágok kókadása egyértelműen jelzi, ha szomjas.

Bár a cserjés hortenzia önmagában is szép, de csoportosan ültetve a legszebb. Akár sövényt is nevelehetünk belőle.

cserjés hortenzia hatalmas virágai

Cserjés hortenzia gondozása

„Habár a cserjés hortenzia nem őshonos Magyarországon, mégis az egyik legkedveltebb kerti, virágos növényünk. Népszerűségét nem csak a feltűnően nagy virágzatának és hosszú virágzási idejének köszönheti, hanem árnyéktűrő képességének is. Így olyan helyen is tartható, ahol csak kevés virágzó növény érzi jól magát.

Amerikában és Ázsiában őshonos, amit a 18. században hoztak Európába és hamar elterjedt az egész kontinensen. A kertben 1,5-2 méteres, terebélyes bokorrá nő. Virágai nagyon tartósak, vágott virágként akár egy-két hétig is szép marad a vázában, éppen ezért kedvelt a virágkötők köreiben is. A levágott hortenzia virágokat szépen meg lehet szárítani úgy, hogy nem fog lepotyogni és a színét is nagyjából megtartja.

cserjés hortenzia gondozás titkai


A hortenzia tartásától sokan félnek, de csak néhány dologra kell odafigyelnünk a növény telepítésénél és a gondozásánál, ami garantálja szépen fejlődő, dús virágzatú növényt.

Első lépéskén, a növény megvásárlását követően, a hely kiválasztása a feladatunk, de egy rossz döntéssel már ekkor eldőlhet a növény sorsa.
A Hortenzia kerti növény, tehát a szobanövényként való tartása nem lehetséges. Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk kiültetni a kertbe (pl. nincs kert), akkor a dézsában való tartása esetleg szóba jöhet.

Cserjés hortenzia ültetése

A kert egy hűvösebb, nedves, árnyékos vagy félárnyékos részére ültessük, de a tűző naptól mindenképpen óvjuk. Sokunknál a kertben lévő föld alkalmatlan a hortenzia tartására, de ez igazán nem tarthat minket vissza célunk elérésétől. Szereti az enyhén savanyú talajt, amit ültetés előtt néhány zsák Rhododendron föld beforgatásával biztosíthatunk.


Tehát ha megtaláltuk a megfelelően árnyékos helyet, és a talajt is rendbe hoztuk, akkor nagy baj már biztosan nem történhet. Innentől kezdve már arra összpontosíthatunk, hogy a hortenziánk virágozzon (hisz’ ez lenne a lényeg), és lehetőleg minél többet.

Persze az is fontos, hogy minden évszakban a legjobb formáját hozza. Ősszel ezt tökéletesen teljesíti is: sárga-zöld virágfejek, majd barnás, sárgás, élénksárgás levelek. Utolsó képen északi oldalon él, a nap nem éri, ezért a levelei később sárgulnak majd be és a virágai is tartósabbak.

Cserjés hortenzia öntözése

Azt is érdemes tudni, hogy a hortenzia szereti az esővízzel való öntözést. A legtöbb növény jobban szereti az esővizet, mint a csapvizet, de ha nincs türelmünk vagy lehetőségünk esővizet gyűjteni, akkor sem lesz semmi baj.

Cserjés hortenzia metszése

Tavasszal 2-3 egészséges rügypárig metszem vissza a fiatal hajtásokat. Az öregeket erősebben, vagy teljesen kivágom. Így megfiatalodik, több hajtása lesz, szebb lesz az egész növény.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Demeter Eva szerint:

    Nagyon orvendek hogy ilyen szepen elmondtad a feher hortenzia gondozasat.
    Ugyanis vettem egy hasonlo viragot(bokrot) de meg nem nott meg a kivant
    magassagra.CSak most latom hogy mi is lesz belole.Korulbelul hany ev utan viragzik?
    Elore is koszonom a valaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük