Szobai azálea ápolás bevált módszerei a lakásban tartáshoz

A szobai azálea vagy cserepes azálea (Rhododendron simsii) nagyon szép, de kissé kényes szobanövény. Ápolása, gondozása elméletben egyszerű, de a gyakorlatban sokaknak kudarccal végződik. Olvasók árulták el, nekik milyen módszerrel sikerül hosszan életben tartani és évről évre virágzásra bírni a lakásban, cserépben tartott azáleájukat.

szobai azálea gondozása

Szobai azálea gondozása a lakásban

A cserepes azálea valójában egy Rhododendron hibrid, a kerti havas szépe (Rhododendron) nemesítésének köszönhetően élvezhetjük szépségét a szobában. A Kelet-Ázsiából származó növény virágai fehér, a rózsaszín, piros, lila, és cirmos színekben virítanak.

Bár szobanövénynek hívjuk, egy átlagos szoba hőmérséklete túl sok neki. 15-18 °C fok ideális részére, meleg szobában a bimbók lepotyognak. Világos, de nem napsütötte helyre tegyük, sötétben elmarad a virágzás.

A cserepes azálea nagyobb gondoskodást igényel

A virágzása idején gyakran öntözzük lágy vízzel (esővízzel vagy felforralt és lehűtött vízzel), mindig legyen nedves a földje. Meleg szobában tartva hamar kiszárad a földje. Ezen beáztatással segíthetünk, hetente többször tegyük pár percre egy vödör langyos vízbe cserepet, hogy jól megszívja magát nedvességgel. Hetente egyszer tápoldatozzuk is. Átültetésnél savanyú földbe ültessük.

Igen gyakran kis fává nevelve árulják a szobai azáleát. A törzses azálea életben tartása igazi kihívás. Szobanövényként árulják, ugyanakkor egy átlagos hőmérsétletű szoba túl meleg számára. Olvasók árulták el a szobai azálea gondozása során szerzett tapasztalataikat, praktikáikat, amivel évekig sikerült megtartani és rendszeres virágzásra bírni a kényes azáleát.

És akkor jöjjenek a beígért olvasói praktikák.

Olvasói praktikák a szobai azáleához

Olvasóink jól bevált módszerei többek érnek a szakkönyvekben leírt okosságoknál, hogy az interneten terjedő, sokszor ellentmondásos leírásokat ne is említsem.

Ficze Marika: „Azálea a télen virágzó növények közé sorolható. Nagyon kedvelem, rózsaszín, piros, fehér színűek kaphatók. Tavasszal a kert árnyékos részén jól érzi magát, csak esővízzel locsolom. Ősszel már látni a kis bimbókat, beviszem a lakásba. Nem szereti a meleget, a vizet annál inkább. Karácsonyra virágba borul, virágözönnel hálálja meg a gondozást. Cserépben maradjon, kis tányér alá, mindig legyen alatta víz, így látható, mennyit vizet szív fel.”

Erdélyi Klára: „Az azálea bár csodaszép, de eléggé érzékeny növény, sajnos nekem a legodaadóbb gondoskodás mellett sem bírta ki egy évnél tovább….Pedig többször is próbálkoztam vele. Amit a legfontosabb tudni, hogy mindig lágy (kalciummentes) vízzel kell locsolni, a legjobb az esővíz vagy hólé. De ha más nincs, desztillálni (felforralni és kihűteni) kell az öntözővizet, ami sose legyen hideg hanem inkább állott víz szobahőmérsékleten. Ezen kívül még nem szereti és nem tűri a huzatos helyet, a hideget sem, a túl meleget sem, a fényhiányt sem, a helyváltoztatásnak sem örül. Szóval próbálkozzál, és ha neked sikerül a túlélés az azáleával hosszabb ideig, – amit szívből kívánok – akkor oszd meg a titkot velünk itt . „

A cserepes azálea elszáradt virágait nem szabad levágni

Balogh Dezsőné: „Az enyém áttelelő és nyáron virágzik. Tavaly előtt sokkal szebb volt, rengeteg virág volt rajta. Erről én tehetek, mert sajnos későn néztem utána, hogy az elszáradt virágokat nem szabad levágni. Az idén azt tervezem, hogy átültetem egy dézsába, savanyú földbe.”

Gerzsei Andrea: „A fűtetlen szoba jó lesz neki, ahová csak épp egy kis meleg megy át.”

Vadady Mária: „Egyébként egy kis saját tapasztalat: ez savanyú talajt, lágy vizet igényel, így én a megmaradt ízesítetlen teákat is el szoktam használni az ilyen növények locsolásánál. Vagy tőzeg beáztatásával is csinálhatsz megfelelő vizet.”

Vörös Ferencné: „Nekem is ilyen van novemberben vettem, azóta virágzik. Nem szereti a meleget hetente egyszer locsolom.”Dobos 

Dobos Rita: „Állott víz, leginkább esővíz, savanyú talaj, hűvös hely. Nekem ő is két ablak közt lakik és november óta virágzik.”

Volfram Mónika: „Biztos hogy be kell vinni, hűvös világos helyen teleltesd, télen mivel nyugalmi időszakban lesz kevesebbet kell locsolni.”

Fehér Tímea: „Az enyém egész télen a szoba ablakában van, locsolom hetente egyszer. Melegben igényli a vizet és februártól virágzik májusig. Nagy melegben előbb levirágzik. Igazából 15 fok körül lenne jó neki.”

Nagyon köszönöm az olvasók fotóit és tanácsait!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük