Külföldről hozott növények – pro és kontra

Külföldi nyaralás alatt a rengeteg gyönyörű és számunkra különleges növényt látva nagyon könnyen elcsábul egy növényimádó. Hamar bekerül a táskába egy-két különleges mag vagy netán bokrokról levágott hajtás. Többször megindokoltam már, hogy miért ne hozz haza növényeket nyaralásból, most az olvasók mesélnek a külföldről hozott növények megtartásának tapasztalatairól. 

Külföldről hozott növények megtartásának tapasztalatai

Füredi Csilla: „Számomra ismeretlen pálmafajtát hoztam egyszer Tunéziából …… még gyökere is volt . Elültettem pálmaföldbe , tutujgattam , aztán szépen lassan elpusztult … Sógornőm is kapott tőlem , az övé kibírt még vagy fél évet . Nekem sajnos a leanderek se jöttek be. „

Marosszéki Zsuzsi: „Spanyolországból hoztam tarka levelű leandert, ez még megvan. A narancs színű és piros murvafürt sajnos nem maradt meg, pedig nagyon szerettem volna.”

Fábrik Karolina: „”Én mindig hoztam hibiszkuszt, majd mind megfogta, most is azok vannak, szépek, rengeteget hoztam, de későn szedtem őket össze, sok megfázott.”

Halász Róbert: „”Murvafürt, agavék,  kaktuszok, leanderek, citromfa ágak, jázmin és amit csak találok jönnek velem. Repülővel mentünk, bőröndben volt minden!”

Kohán Lászlóné: „”Én is hoztam Floridából, ha nyílnak felrakom a képet. Szépen fejlődnek kibírták az utat. A feladott poggyászba tettem bele. Ezek canna gumók voltak és kék csíkos hajnalka mag. Nagyon szépek ott a canna virágai nagyobbak, mint nálunk. Pl a hibiszkusz is az árokparton nő és akkora virága van, mint egy tányér, Benne volt a pakliban, hogy elveszik, de nem tették. Büntetni nem büntettek.”

Borbély Szabina: „”Én is hoznék haza, ha nem lenne büntetendő…”

Fodor Zsuzsanna: „”Én még csak kis hazánkból vittem haza, van egy mondás: Lopott virág mindig megered 😉.”

Nowak-Kutassy Edith: „Mindig hozok virághajtást és leander nélkül haza sem lehet jönni. Szerencse vagy kicsit értek hozzá, de mindig megmaradnak. Az országról nevezem el a leandereket. Volt hogy utcán szedett magot ültettem el, az is kihajtott. Szerencsés vagyok.😊”

Kindris Brigitta: „Korzikán, Franciaország déli részén és Monacoban magokat gyűjtögettem, pálmák közül növögetnek : washingtonia, trachycarpus fortunei, chamaerops humilis, phoenix canariensis, de nevelgetek pár magról ültetett európai ciprust is. Sok szép növényt jó lenne dugványozni, de restellek vágni. Kertészetekben is lehet nézegetni, de a növényeket is árusító áruházakba mindenképp be kell kukkantani, ha van hely az autóban. Ha tervben van utazás az útvonalon lévő cserebere lehetőségeket is böngészem, júliusban több ilyen találkozóm lesz, ami egyébként nem jönne létre, de most útba esik :)”

Hollóné Takács Erzsébet: „Van egy hatalmas tujafánk, aminek a magját vagy húsz éve hoztam Horvátországból, Rab szigetről. Magas, karcsú, ilyent nálunk nem árulnak. Több alkalommal leander ágakat is hoztam, kigyökerezett néhány, de csak pár évig maradtak meg. Tavaly kis kaktuszt hoztam Görögországból, szépen fejlődik. A körülötte levők tele voltak kaktuszfügével, remélem az enyém is teremni fog idővel.”

Budainé Széles Zsuzsanna: „Olajfát, pozsgásokat, kaktuszt hoztam Franciaországból. Egyik pozsgás majdnem meghalt, de sikerült megmenteni, most már szépen megeredt. Az olajfa megbolondult, ötször akkora, mint tavaly volt. Magokat, lecsípett hajtásokat is hoztam innen-onnan, sajnos, nem sok sikert értem el velük. Apumnak mindig hozunk veteményesbe ez-azt, többnyire megmaradnak. A koktélparadicsom annyira szeret nála lenni, hogy lassan 10 éve kipusztíthatatlan.”

Bakonyi-Kis Imréné: „Tunéziából pálmát hoztam, de nem sokáig élt.”

Domonkos Melinda: „Pillangófa magocskát hoztam a tokjában 2 hüvelyt, melyböl mind a 12 db ki is kelt, itthon amit vásároltam előtte évben nem kelt ki sajnos.”

Ne hozz haza növény külföldről!

Bár a fenti olvasói példák többsége sikerről szól, mindenképp azt mondom, hogy fogd vissza gyűjtögető és mindent megszerezni akaró vágyadat és ne hozz haza semmilyen növényt nyaralásból.

Ma már szinte minden növény beszerezhető nálunk is. Nem tudhatok, hogy nem hozol-e be a maggal vagy a növényrészekkel kártevőt, betegséget, esetleg invazív, özönnövenyt az országba, aminek később sok negatív hatása lesz a természetben.

Ha még is olthatatlan vágyat érzel, hogy külföldről hozz virágot, akkor javaslom, hogy menj be egy kertészeti árudába és vedd meg a már kifejlett növényt. Sokkal több sikerélményed és örömöd lesz benne, mint a „lopott” virágban. Mellesleg megjegyzem, hogy a külföldön vásárolt növény behozataláért is megbüntethetnek és kártevők behozatala is fennáll mint eshetőség.

A nyaralások alkalmával a rengeteg különleges növényt látva nehéz ellenállni a csábításnak. Nagy önuralom kell, hogy ne szerezzünk be egy-egy növénydarabkát, hogy aztán hazahozva nevelgessük és továbbélhessünk a nyaralás illúziójával. Elsőre talán jó ötletnek tűnhet a virág hazahozatala, de én azt mondom, inkább ne tedd. Ne hozz haza növényt a nyaralásból! Komoly indokaim vannak, többek közt meg is büntethetnek érte!

Nagyon köszönöm az olvasói véleményeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük