Ha csak egy virág fér el a szobában, ez legyen az

Fiatalok és idősebbek körében egyaránt igen hamar kedvelt lett a városi (urban) dzsungel lakberendezési stílus. Az új trendben a lakás egészét vagy nagy részét igazi oázissá alakítják. Helyhiány miatt nem mindenki engedheti meg magának ezt a luxust. Egy növénynek azonban a legkisebb fészekben is lehet helyet szorítani. A vitorlavirág (Spathiphyllum) vagy más néven békeliliom nem foglal nagy helyet és egyszerű gondozása miatt kezdőknek is ajánlott. 

Vitorlavirág virágoztatása

Vitorlavirág igényei

Az igen dekoratív és hálás vitorlavirág (Spathiphyllum) zöld növényként is tetszetős, de igazi szépségét a méregzöld levelei közül kiemelkedő, fehér fellevéllel körülölelt fehér virágai adják.

A párás esőerdőkből származó szobanövény a magyar nevét a torzsavirágzatot övező vitorlára emlékeztető fellevelektől kapta. Talán a szépsége és fehér színe miatt ragadt rá a békeliliom név.

Hely

Egyenletesen meleg 15-22 fokos környezetben érzi jól magát, ezért panellakásokba is kiváló választás. Szereti a párás környezetet, ezért érdemes rendszeresen vízzel permetezni a leveleket, vagy kavicságyon tartani a cserepet.

Fényigény

Nagyon nagy a fényigénye. Az ablakban érzi leginkább magát és csak rengeteg fény mellett hajlandó virágozni.

Víz- és tápanyag igény

Szereti, ha nedves a földje, de a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Ha kimarad egy-egy locsolás, azt a levelek lekonyulásával jelzi, de a víz hatására gyorsan regenerálódik.

A téli időszakban hagyjunk egy kis pihenőt neki, ilyenkor nem igényel tápanyagot. Tavasztól őszig az öntöző vízbe hetente egyszer tegyünk  virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

Átültetés, szaporítás

A fiatal növényeket tavasszal és ősszel is érdemes átültetni tőzegalapú, laza szerkezetű általános virágföldbe. A pár éves növényeknél elég ezt csak tavasszal megtenni. Átültetéskor a kis sarjnövényeket válasszuk le, figyelve, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Ültessük őket friss földbe és már is lesznek újabb növényeink. Átültetés után egy hónapig nem kell tápoldatozni, mert a friss föld elég tápanyagot biztosít.

Ha megfelelően gondozzuk, évente többször csodálatos virágokkal hálálja meg a törődést.

A vitorlavirágot a NASA vizsgálatai után Top 10 légtisztító növény közé választották. Bebizonyították, hogy segít elnyelni a tetraklór-etilént, amely a festékeltávolító, vízlepergető, ragasztó és vegytisztító szerekben előforduló vegyi anyag, amit a bútorok összeállításánál használnak.

Ugye szerinted sincs jobb választás, mint egy vitorlavirág?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük