Legjobb légtisztító növények a lakásba

A szobanövények fontos szerepet játszanak az életünkben. Nemcsak szépségükkel bűvölnek el bennünket, de élettani hatásaik sem elhanyagolhatóak. A fűtési időszakban különösen fontos, hogy a lakásban megfelelő legyen a páratartalom és friss a levegő. Nem kell ehhez feltétlenül borsos áron beszerezhető csodaeszköz, sokat tehetünk a kellemes közérzetért jól kiválasztott cserepesekkel is. A légtisztító növények legszebbjeit válogattam össze, melyek jótékony hatását a NASA kutatásai is bizonyították.

Légtisztító növények a NASA szerint, vitorlavirág

Szobanövények szerepe, fontossága

Ősszel és télen napjaink nagy részét zárt térben töltjük, és nem is hinnénk, miylen sok káros anyag lehet bent körülöttünk. A bútorokon, szőnyegeken található festékek, lakkok, egyes kozmatikai szerekben – hajlakk, körömlakk – található vegyszerek, a tisztítószerek, sőt az elektromos készülékek által kibocsátott szmog is ronthatja a levegő minőségét.

Mindez az egészségünkre is hatással lehet: fejfájás, fáradtság, szédülés, kiszáradt bőr, alváspoblémák, de akár légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek.

Egyes növények kifejezetten jó hatással vannak a szoba klímájára, mivel képesek kiszűrni akár a veszélyes gázokat – szén-dioxid, formaldehid, benzol, stb – is. Ezen kívül párásítják a levegőt, ami a téli fűtés időszakában különösen fontos.

A növények pont ellentétesen működnek, mint az emberek. Szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki, és ezzel növelik a levegő páratartalmát. Bizonyított tény, hogy javítják közérzetünket és fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Nézzük, melyek a legjobb légtisztító növények a NASA szerint!

Az otthonunkban rengeteg légszennyező anyagot találunk. A műanyagokból, a bútorokból és a hozzájuk használt ragasztókból formaldehid válik ki. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.

A zárt helyiségek légterében fellelhető kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása.

Legjobb légtisztító növények a NASA szerint

A NASA az 1980-as évek vége óta vizsgálja a növények és az emberek kapcsolatát. A kutatások bizonyították, egyes dísznövények képesek kiszűrni a bennünket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Az általuk listázott növények a szén-dioxidot megkötése és oxigén termelése mellett, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, trikloretilént és a benzolt.

A NASA kutatásainak és kísérleteinek kiemelkedő eredménye volt, amikor 2016 januárjában kinyílt az első virág az világűrben.

A vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása egyszerű, nem véletlenül tartják az egyik leghálásabb szobanövénynek. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai adják, amelyek akár hat hétig is virágoznak. Légtisztító hatása is kiemelkedő. A békeliliomnak is hívott vitorlavirág nem foglal nagy helyet és egyszerű gondozása miatt kezdőknek is ajánlott.

Zöldike, csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) gondozása nem jelent túl nagy kihívást egy virágimádónak. Ha megfelelő helyet biztosítunk számára és a locsolásáról sem feledkezünk meg, akkor sokáig élvezhetjük szépségét. Budainé Széles Zsuzsanna további ápolási tippeket adott, hogy nálad is szépen zöldelljen a zöldike.

Az örökzöld, dekoratív kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a csüngőágú fikusz vagy más néven fikusz benjamin a modern lakások egyik leghálásabb zöld szobanövénye. Apró zöld vagy fehér-zöld tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Az örökzöld és dekoratív kislevelű fikusz gondozása egyáltalán nem bonyolult, lakótelepi lakásokban is hosszan díszít. Ahogy a többi fikusz fajta, úgy az aprólevelű fikusz benjamina is nyáron a szabadban érzi legjobban magát, ahol szépen besűrűsödik. Ha hajtásvégeit nem vágjuk le, több méter magasra is megnőhet.

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém (Chrysanthemum). Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával, egyszerű gondozásával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját. A cserepes krizantém manapság egész évben kapható. Helyettesíthetjük vele a vázába tett krizantém csokrot, nem drágább viszont sokkal tovább tart. A kertbe kiültetett és a cserepes krizantém gondozására és szaporítására is kitérek a továbbiakban.

 • gerbera (Gerbera jamesonii),
 • anyósnyelv (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’),
 • sárkányfa (Dracaena marginata),

A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) vagy szivárványos sárkányfa az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik. Jó választás kezdő kertészkedőknek is, akik épp most ismerkednek a növények világával.

További szobanövények a NASA ajánlásával

 • gyompálma (Chamaedorea sefritzii),
 • borostyán (repkény) (Hedera helix),
 • hegyescsúcsú futóka, vagy szobai futóka, Szcindapszusz (Epipremnum aureum),
 • kúszó filodendron (Philodendron oxycardium, szin. Philodendron cordatum),
 • filodendron (Philodendron bipinnatifidum, szin. Philodendron selloum),
 • elefántfül filodendron (Philodendron domesticum),
 • illatos sárkányfa (Dracaena fragans ‘Massangeana’),
 • „Janet Craig” sávos sárkányfa (Dracaena deremensis ‘Janet Craig’),
 • „Warneckii” sávos sárkányfa (Dracaena deremensis ‘Warneckii’),

A listán szereplő növények szépségük és légtisztító hatásuk mellett igénytelenek, kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

Segítenek az alvásproblémákon és a fejfájáson is

Mutatok még pár növényt, amelyeket szintén érdemes beszerezni a lakás levegőminősének és a komfortérzetünk javításának érdekében.

Szobahárs (Sparmannia africana): nagy levelei az öntözővíz kb. 95 %-át képesek elpárologtatni., ezért télen különösen jó szolgálatot tehet.

Aloé (Aloe vera): ideális a hálószobába, mert éjjel is termel oxigént. Kifejezetten szereti a fűtött szoba száraz levegőjét.

Flamingóvirág (Anthurium): elűzi a kellemetlen szagokat. A párás levegőt szereti, lágyvízzel öntözzük, és időnként szójunk rá vízpermetet.

Az egzotikus flamingóvirág (Anthurium) több színben is elérhető, tartóssága és szépsége miatt méltán népszerű szobanövény a lakásokban. A színes, mutatós virágok vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Az újravirágoztatása nem egyszerű, de szakértő gondoskodással nem lehetetlen. Máris mutatom, hogy lesz hosszútávon sikeres a flamingóvirág gondozása.

Szobai futóka (Epipremnum aureum): mutatós kúszónövény, kiszűrő a káros anyagokat a levegőből, nyugtatja a megfáradt szemet, és megkönnyíti az elalvást. Szinte mindent túlél.

Időszakos vagy tartós álmatlanság esetén sem érdemes azonnal a gyógyszeres fioláért nyúlni. Több gyógynövényről is ismert, hogy jó hatással van az elaludni képtelen emberekre. Legismertebb talán a levendula illóolajának nyugtató, altató hatása. Alvást segítő szobanövények is léteznek, amelyeket érdemes a hálószobában elhelyezni a pihentető alvás érdekében. Ezekből hoztam most egy válogatást.

Bár ezeknek a szobanövényeknek a többsége a mérgező, szakszerű gondozás és kezelés esetén semmiféle egészségkárosodást nem okoznak. Elővigyázatlanság vagy egyéni érzékenység esetén azonban veszélyt jelenthetnek. Nem kell a mérgező növényekről sem lemondani, meg kell tanulni, hogy élhetünk együtt velük és bosszúság helyett garantáltan örömöt hoznak majd.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük