Közönséges borostyán (Hedera helix) gondozása

A borostyán (Hedera helix) az egyik legismertebb örökzöld kúszócserje. Sokoldalúan felhasználható, igénytelen. A sövénytől a bonszaiig szinte bármivé formálható. Gyönyörűen fel tud kapaszkodni a kerítésre vagy a házfalra, így jó árnyékolóvá válhat, ugyanakkor talajtakaróként is jó szolgálatot tesz. Már is mutatom, milyen egyszerű a borostyán gondozása.

borostyán (hedera helix) gondozása

Borostyán (Hedera helix) számazása

A közönséges borostyán (Hedera helix) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj. Nyugat- és Közép-Európában őshonos, közel 800 fajtája ismert.

A szabadban fák, sziklák oldalára, régi várak falára kúszik fel. Magyarországon az Alföld kivételével szinte mindenhol megtalálható az erdőkben.  Ha éppen nem fákon kapaszkodik, akkor a földön terül szét, hasadékokba fut be.

Megfelelő mennyiségű és minőségű talajba gyökerezve akár száz évig is élhet. Rövid léggyökereivel kapaszkodik, aemelyk végén apró lemezeksegítik a megtapadást. Azonban ha ezek a földbe érnek, rendes gyökerekké alakulnak át.

A közhiedelemmel ellentétben a támasztéknak használt fát nem károsítja, nem vesz el tőle tápanyagot. Ám az előfordulhet, hogy ha sűrűn benövi, elzárja tőle a természetes napfényt, és néhány éven belül a borostyán súlya alatt összeroppan a fa.

Számos változatát nemesítették ki, így például van sárga vagy sárga-fehér tarka levelű, lila szárú és lassan növekedő fajtája is.

A borostyán növény magyar neve a szláv eredetű brscsan szóból ered.

Borostyán jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld kúszócserje, kedvező környezetben (fákon, kőszirteken, falakon) 20–30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beteríti.

Magyarországon teljesen télálló, felhasználható árnyéki talajtakaróként, romok, fatörzsek, falak, kerítések befuttatására.

Virágok: sárgászöldek, nem feltűnőek, csak az idősebb és felkapszkodott növények virágoznak. A virágokból novemberre fekete bogyók lesznek, amelyek emberek számára mérgezőek, ám a madaraknak kitűnő táplálékforrás a zord teleken. A méhek számára bőséges nektárforrást biztosító zöldes-fehéres ernyős virágainak nincsen illata.

Virágzási idő: szeptember

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, fekete bogyója erősen mérgező

Magasság: 5-10 métert is elérheti

Habitus: léggyökereivel kúszik, kapaszkodik. Levelei leginkább haragoszöld színben pompáznak. Fiatalkori levelei 3-5 karéjúak, az időskoriak rombuszalakúak, egyes fajták lombja gyakran fehéren vagy sárgán mintázott. Leveleinek sokfélesége formájában is megmutetkozik, találhatunk a leggyakoribb háromszögletű mellett szív-, ötszög-, köralakúakat is.

Akár egy növényen belül is megfigyelhetjük leveleinek változásait. A fiatal hajtásokon karéjosak, a kifejlett növényen található levelek inkább tojásdad alakúak.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Borostyán (Hedera helix) igényei és gondozása

Ma már nemcsak mesebeli kastélyok oldalát futja be az örökzöld borostyán, hanem akár belső terek díszítését, élővé tételét is elősegíti.

A napostól az árnyékon át, bármilyen helyen jól érzi magát, mérsékelten öntözzük, áprilisban és májusban adjunk a tövéhez tartós hatású trágyát.

A szabadban áttelel, a fiatalabb töveket érdemes takarással óvni a kemény fagyoktól.

A borostyán csak akkor virágzik, ha megfelelő magasságig fel tud kapaszkodni.

Borostyán metszése

Visszametszésének legmegfelelőbb ideje a június. Bármilyen alakzatot, formát kialakíthatunk belőle, lehet az gömb, kocka vagy bármilyen állat. Az előre elkészített dróthálóra futtatva csak arra kell ügyelni, hogy kinyúló hajtásokat rendszeresen vágjuk le.

Borostyán szaporítása

Dugványról és fiatal gyökeres hajtásokról is szaporítható. Ha nem a fiatal, hanem a felső, napos helyen hajtott ágaiból vágunk dugványt, akkor nem futónövény, hanem cserje lesz belőle.

Kártevői, betegségei

A levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük,

Felhasználása

Árnyékos helyekre kiváló, jó árnyékoló, a fiatal növények ládába vagy ámpolnába is ültethetők.

A borostyán szinte az egyetlen olyan kúszónövény, amely a falakra felfutva nem tesz kárt a vakolatban, ugyanakkor nemcsak álcázza és elfedi a zord épületet, de szigeteli is, ugyanis olajosan fénylő leveleiről lepereg a csapadék.

Szobanövényként is kitűnő, akár egy magasan elhelyezett kaspóból hagyjuk aláfutni, akár előre kifeszített karókra irányítjuk ágait.

Leveleit, virágát és termését virágkötészeti alkotásokba is szívesen használják. Élénk zöld leveles csüngő ágai jól kiegészítik a színes növényeket, különösen kedvelt kegyeleti készítményekben és menyasszonyi csokrokban, mivel ősidők óta a hűség és házastársi szerelem jelképe.

Az ókorban a papok egy borostyáncsokorral ajándékozták meg az ifjú párt a menyegzőn. Emellett Bacchus szent növénye is, amelyről régebben úgy tartották, hogy a belőle font koszorú megóv a részegségtől, s az alkohol okozta mámor megelőzésére zúzott borostyán leveleket tettek a borba.

A borostyán szimbólumrendszere igen változatos. Egyaránt jelenthet hűséget, házasságot, szerelmet, barátságot, szeretetet, elszántságot, hosszú életet és öröklétet.

Gyógyszerek alapanyagaként is használják. Hatóanyagai: flavonoidok, fahéjsav származékok, poliinek, triterpén szaponinok. A borostyán drogja alkotórésze köptetőknek és görcsoldóknak is. Allergiás reakciót válthat ki azon személyeknél, akik érzékenyek a falkarionolra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük