Fukszia (Fuchsia) gondozása, szaporítása

A fuksziák nem az igénytelenségükről ismertek, de megfelelően kiválasztott hely és gondos ápolás esetén tavasztól őszig tartó virágpompával ajándékoznak meg. Szépen díszít, félárnyékos helyekre ajánlott. Nézzük mitől lesz eredményes a fukszia gondozása!

fukszia gondozása

Származása: a fukszia (Fuchsia), amit szokás Krisztus vércseppje néven is illetni, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A szubtrópusi éghajlati övezetben fordul elő, Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahiti szigetén őshonos. A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik.

Európában mindössze 200 éve ismerik. Nagyon változatos növény, kb. 100 botanikai faját ismerik.

Ismertetőjegyei: lombhullató cserje

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kékes-ibolya színűek, vagy gyakran kétszínűek is lehetnek,  a tölcsér alakú harangocskák fürt- vagy bugavirágzatban helyezkednek el.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter

Habitus:  fuksziák lehetnek csüngő, vagy felfelé törő növekedésűek, de a virágok minden esetben csüngők. Létezik alacsony, lágy szárú változata, vagy magas, fás szárú. A dísznövényként tartott fuksziák többnyire hibrid növények, azaz különböző fajok keresztezéséből hozták létre őket. Törzses fává is nevelhető.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól októberig

Fukszia gondozása

Gondozása: Védett félárnyékos vagy világos helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény. Árnyékba is kerülhet, szélvédett helyre.

Viszonylag vízigényes, ezért az ültetéshez használt föld legyen jó víztartó képességű, humuszban gazdag, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű is. A fuksziák a semleges, vagy enyhén savas kémhatású (pH=6-7) talajt kedvelik. Szabadföldbe ültetésnél, javítsuk a a földet szerves anyagokkal, komposzttal, tőzeges virágfölddel.

A frissen vásárolt növényeket minél előbb ültessük át viszonylag nagy méretű cserépbe úgy, hogy a növény ne kerüljön magasabbra, vagy mélyebbre, mint ahogy előző edényében volt.

Rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. 

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Teleltetése: világos vagy sötét helyen, 6-8 celsius fokon tartsuk, sötétebb helyen valamivel hűvösebb is lehet.

Metszése: tavasszal, ha szükséges, az erősebb vesszőket 1-3 rügyre metsszük vissza.

Szaporítása: dugványról tavasszal vagy nyár végén.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, bármilyen balkonnövényel együtt nagyon jó hangulatot ad.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.6K
  • 11
  •  
  •  
  • 1.6K
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük