Fukszia (Fuchsia) gondozása, szaporítása

A fukszia (Fuchsia) a nyár jelképe, romantikus, lazán csüngő vörös vagy fehér virágtölcséreit teraszokon, balkonládákban, ablakpárkányokon láthatjuk. Nem az igénytelenségéről ismert, de megfelelően kiválasztott hely és gondos ápolás esetén tavasztól őszig tartó virágpompával ajándékoz meg. A fukszia, amit Krisztus vércseppje néven is szoktak említeni félárnyékos helyekre ajánlott. Nézzük mitől lesz eredményes a fukszia gondozása!

fukszia gondozása

Fukszia (Fuchsia) származása

A fukszia (Fuchsia), amit szokás Krisztus vércseppje néven is illetni, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A szubtrópusi éghajlati övezetben fordul elő, Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahiti szigetén őshonos. A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik.

Európában mindössze 200 éve ismerik. Nagyon változatos növény, kb. 100 botanikai faját ismerik, több színben előfordul. Igazi különlegesség az ausztrál fukszia, amelynek a tartása még több odafigyelést, gondoskodást kíván.

További neve: Krisztus vércseppje

Fukszia jellemzése

Ismertetőjegyei: lombhullató cserje. Számos kultúrfajtája alakult ki. Léteznek lágyszárú és fás, alacsony, cserepes növények, magasabb dézsás növények, csügő, kúszó ámpolnanövények, téálló kerti cserjék, balkonon termeszthető és ablakpárkányra való fajták.

A legtöbb fukszia hibrid, ami az jelenti, hogy különböző fajták többszöri keresztezéséből hozták létre.

Megfelelő gondozás mellett a fukszia több éven át virágozhat, még fácskává is alakítható.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kékes-ibolya színűek, vagy gyakran kétszínűek is lehetnek, a tölcsér alakú harangocskák fürt- vagy bugavirágzatban helyezkednek el, gyenge illatúak.

A virágok az egyedi formájuknak köszönhetően nagyon feltűnőek. Négy színes csészelevél öleli körbe a többnyire más színű virágkoronát, amely általában más színű. Ebből emelkednek ki a porzószálak, és egy igen hosszú bibeszál. A különböző színű csésze-, szirom- és porzólevéllel rendelkező virágzatok káprázatosak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter

Habitus:  fuksziák lehetnek csüngő, vagy felfelé törő növekedésűek, de a virágok minden esetben csüngők. Létezik alacsony, lágy szárú változata, vagy magas, fás szárú. A dísznövényként tartott fuksziák többnyire hibrid növények, azaz különböző fajok keresztezéséből hozták létre őket. Törzses fává is nevelhető.

Cserépben nevelhető-e: igen, egynyári növényként, többnyire cserépben tartjuk. A földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól októberig

Fukszia fajták

Egyszerű, félig telt, telt virágzatok egy- vagy kétszínűek, lágy vagy intenzív tónusok is előfordulnak, így a Fuchsia hidridek sokasága révén alig van teljesíthetetlen kívánság. Az erső színekkel rendelkező nemesítések tűrik legjobban a napot.

Léteznek tömör balkonnövények, lecsüngő fajták és egyenes bokrok és törzzsel rendelkező példányok is.

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) védett, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban a kertben. Télre lombbal vagy tűlevelekkel fedjük be a gyökérzetét. A kb. egy méter magas, széles cserje skarlátvörös virágokat hoz, de vannak fehér és kétszínű fajták is.

Fukszia gondozása

A fukszia akkor nő és virágzik alegszebben, ha megóvjuk a déli naptól.

Vásárlása

Fuksziát általában tavasszal vásárolhatunk, amikor sok rajta a bimbó. Figyeljünk arra, hogy a növény minden része legyen friss és pozsgás. A virágnyelek ne lógjanak ernyedten.

A fukszia szinte minden méretben és változatban létezik. Lehet alacsony cserpes növény, de akár faformájú is. Némelyik télálló, de a többség teleltetést igényel.

Fény és hőmérséklet

A fukszia enyhén árnyékos hűvös, és magas páratartalmú helyen a legszebb. Védett félárnyékos vagy világos helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény. Árnyékba is kerülhet, szélvédett helyre. Célszerű olyan helyre tenni vagy ülteti, ahová csak reggel süt a nap.

Rossz időben tegyük az eresz alá vagy vigyük be a házba.

Öntözés, trágyázás

Víz- és tápanyagigényes növény, kedveli a magas páratartalmat. Nyáron folyamatosan locsolásra van szüksége, télen azonban nem igényel túl sok vizet. Májustól rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. 

Fukszia egy éve

Február

A telelő növény kaphat egy kicsit több vizet, de még ne trágyázzuk.

Március-április

Ha megkezdődött a növekedés, a növényt márciusban vágjuk vissza magasságának kétharmadára, és igazítsuk formára. A levágott részeket dugványként használhatjuk. Lassan megkezdődhet a tápozás.

Május-június

Bőségesen öntözzük, és tíz naponta trágyázzuk. A fagyok elmúltával kitehetjük a szabadba.

Július-augusztus

A hervadt virágokat rendszeresen szedjük le, hogy a növény több virágot hozzon, és megakadályozzuk a magképződést. Ez az időszak a legkedvezőbb a dugványozáshoz.

Szeptember-október

A növényeket fel kell készíteni a télre. Vegyük be őket a házba és tisztítsuk meg, Szedjük le az elsárgult leveleket, és az utolsó virágokat is vágjuk le. Ennek az a célja, hogy a kártevőket petéikkel együtt elpusztítsuk.

November-január

Ebben az időszakban hűvös helyen tartsuk a fuksziát és nagyon ritkán locsoljuk, biztosítva ezzel a pihenésüket.

Fukszia átültetése

Viszonylag vízigényes, ezért az ültetéshez használt föld legyen jó víztartó képességű, humuszban gazdag, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű is. A fuksziák a semleges, vagy enyhén savas kémhatású (pH=6-7) talajt kedvelik. Szabadföldbe ültetésnél, javítsuk a a földet szerves anyagokkal, komposzttal, tőzeges virágfölddel.

A frissen vásárolt növényeket minél előbb ültessük át viszonylag nagy méretű cserépbe úgy, hogy a növény ne kerüljön magasabbra, vagy mélyebbre, mint ahogy előző edényében volt.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Fukszia teleltetése

A fuksziára többnyire egynyári növényként gondolunk, de nem lehetetlen a teleltetése. Világos vagy sötét helyen, 6-8 °C-on tartsuk, sötétebb helyen valamivel hűvösebb is lehet. Mérsékelten locsoljuk, de na hagyjuk kiszáradni a földjét.

Az átteleltetett fuksziát márciusban vágjuk vissza 2-3 rüggyel az előző évi hajtásokat. A nem szép vagy kopasz növényeket kétharmadával is lerövidítethetjük. Ültessük át, de ne túl nagy edénybe. Általános virágföld megfelelő számára, de keverhetünk hozzá egy kis homokot is.

Fukszia metszése

Az egynyáriként tartott növényt nem kell metszeni, de ha nagyon megnyúlt, akkor érdemes formázni. A teleltetett fuksziát kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes metszeni. Az erősebb vesszőket 1-3 rügyre vágjuk vissza, ezzel elősegíthetjük az újabb hajtások növekedését. Nyáron is levághatjuk a csúnya, hosszú hajtásokat, és felhasználhatjuk őket a szaporításhoz.

Metszéssel akár kisebb fácskává is alakíthatjuk. Ehhez törjük le az alsó oldalhajtásokat, míg a törzs a kívánt hosszúságot el nem éri. Ez hosszabb időt vesz igénybe. Végül a koronát is formára vághatjuk. Különösen szép fácska alakítható a csüngő virágú fajtákból.

Ha a fiatal növényt megmetszük, bokrosabbá válik.

Fukszia szaporítása

Szaporítása dugványozással történhet tavasszal vagy nyár végén. A lágyszárúak dugványait nyáron, a fásszárúakét már tavasszal vághatjuk. A levágott hajtásik vízben vagy tőzeg-homok keverékben hamar gyökeret eresztenek. A levágott hajtásokat közvetlenül tápdús földbe is dughatjuk. Rendszeresen öntözve várjuk a gyökeresedést. Gyökereztető hormonnal segíthetjük a gyökerek megjelenését, de sajnos nem minden esetben eredményes ez a munka.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek. Az ezekben termelődő magok elvetése újabb fajtákat eredményezhet, ugyanis a magról hajtatott fuksziák csak a legritkább esetben lesznek olyanok, mint az eredeti növény.

Fukszia kártevői és betegségei

Ha nyáron, a növekedési időszakban lehullanak a levelet, az azt jelzi, hogy túl sötét helyen van a növény. Azonnal tegyük világosabb helyre.

A téli levélhullás részben normális jelenség. Ha azonban az ágak teljesen felkopaszodnak, a növény túl meleg, túl sötét helyen van vagy túl sok vizet kapott.

Ha levéltetvek jelennek meg a levél fonákján, akkor különítsük el a növényt a többitől és permetezzük be rovarírtó szerrel. A zuhanyoztatás is segíthet.

Fehér legyek megjelenésekor egyhetes időközönként többször permetezzük be ellenszerrel.

Fukszia felhasználása

A fukszia csak dísznövényként használható, bármilyen balkonnövény közelében nagyon jó hangulatot ad. Önmagában a legszebb, összeültetésekbe inkább ne tegyük. Szép kísérői lehetnek a gumós begóniák, a nebáncsvirágok, illetve a cserepes árnyliliomok.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Erika Ortl szerint:

  Kedves Juco!
  ugy veszem eszre hogy a fuksziak nagyon kenyes novenyek. Nagyon szeretem oket es nagyon szepek, de en sajnos nem tudtam sok mindent roluk es ezert nem is volt sikerem tartani. Nagyon hamar elhaltak nalam. Az orhideak is. Barhogy is gondoztam a vege mindig az lett hogy elhaltak. Persze valoszinu a egyik ok az lehetett hogy nem tudtam teljesen hogyan kell gondozni a novenyeket. Nalam is az van hogy a kertben mar nem tudok lemenni sok a lepcso es nem birok kerteszkedni az artrozistol. De a balkonon rengeteg cserepes virag van, meg par konyhai fuszernovenyt is tartok, tobbe kevesebb sikerrel. mint pl; petrezselyem, bazsalikom, oregano, es probalok soskat is serepben nevelni, de nincs tul sok. Vannak viragok, kaktuszok erdekes szep viragokkal idonkent. sok muskatli, es egyebb tavaszi, vagy nyari viragokkal. sokszor le kell halozzak a cserepeket, mert vagy a kakaduk eszik le, vagy a hernyok eszik foleg a petrezselymet vagy muskatli leveleket. nem szeretek sok sprayt hasznalni, igy mire eszre veszem mar jocskan megettek leveleket. csak azt tartok most mar amit konnyu utana nezni es nalunk telen is kint vannak novenyek a balkonon mert itt nincs olyan tel es hideg mint Magyarorszagon. koszonom a gondozsi ismereteket. Es kivanok minden jot neked is. es meg sok jo infot es receptet es egyebb ismeretet mindenrol. udvozlette a tavoli Ausztraliabol. Ortl Erika

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Erika!
   Bizony csak akkor maradnak meg a növények, ha a megfelelő feltételeket biztosítani tudjuk számukra.
   Hosszú évek során ki kell tapasztalni, hogy kinek mi válik be. Azoknak kell örülni, a többit pedig távolról csodálni.
   Vannak oylan növények, amelyeket mi itt Magyarországon nem tudunk megtartani, nálatok pedig szépen fejlődik.
   Szívesen veszem, ha küldesz fotókat a nálatok található növényekre egy kis leírással együtt. Szívesen kiteszem a blogra is, ha gondolod.
   Virágos szép napokat kívánok: Jucó

 2. Kedves Jucó! Nagyon sokat tanulok a levekből, amiket küldesz! Nagyon szeretem a virágokat, de a szakszerű gondozásukra eddig nem tudtam kelő mértékben figyelni, mert a konyhakert, és a szőlő gondozása minden időmet, és energiámat lekötötte. Most azonban úgy tűnik, hogy a konyhakertet meg kell szüntetni, mert ízületi, és reumatikus problémáim miatt el lettem tiltva a kemény fizikai munkától.
  Abban bízom, hogy a virágaimat még egy ideig el tudom látni! Nagyon köszönöm a sok gyönyörű képet, és információt, amelyeket a leveleidből kapok, és ez nem, csak a virágokra vonatkozik. Jucó! kívánok nagyon jó egészséget, erőt, hogy még sokáig olvashassuk az élménybeszámolóidat!!!Sok szeretettel: Vinczen Józsefné, Magdi

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Magdi!
   Nagyon köszönöm megtisztelő, kedves szavaid.
   Sajnálom, hogy a kertről le kell mondanod. Kívánom, hogy cserepes növények gondozásában épp úgy megtaláld örömed.
   Nagyon jó erőt és egészséget kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük