Fukszia (Fuchsia) gondozása, szaporítása

A fukszia nem az igénytelenségéről ismert, de megfelelően kiválasztott hely és gondos ápolás esetén tavasztól őszig tartó virágpompával ajándékoz meg. A fukszia, amit Krisztus vércseppje néven is szoktak említeni szépen díszít az erkélyen, félárnyékos helyekre ajánlott. Nézzük mitől lesz eredményes a fukszia gondozása!

fukszia gondozása

Fukszia (Fuchsia) származása, jellemzése

Származása

A fukszia (Fuchsia), amit szokás Krisztus vércseppje néven is illetni, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A szubtrópusi éghajlati övezetben fordul elő, Közép- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Tahiti szigetén őshonos. A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik.

Európában mindössze 200 éve ismerik. Nagyon változatos növény, kb. 100 botanikai faját ismerik, nagyon változatos növény, több színben előfordul. Igazi különlegesség az ausztrál fukszia, aminek a tartása még több odafigyelést, gondoskodást kíván.

Jellemzése

Ismertetőjegyei: lombhullató cserje

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kékes-ibolya színűek, vagy gyakran kétszínűek is lehetnek,  a tölcsér alakú harangocskák fürt- vagy bugavirágzatban helyezkednek el. Négy csészelevél öleli körbe a virágkoronát, amely általában más színű. Ebből emelkednek ki a porzószálak, és egy igen hosszú bibeszál.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter

Habitus:  fuksziák lehetnek csüngő, vagy felfelé törő növekedésűek, de a virágok minden esetben csüngők. Létezik alacsony, lágy szárú változata, vagy magas, fás szárú. A dísznövényként tartott fuksziák többnyire hibrid növények, azaz különböző fajok keresztezéséből hozták létre őket. Törzses fává is nevelhető.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól októberig

Fukszia gondozása

A fuksziát védett félárnyékos vagy világos helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény. Árnyékba is kerülhet, szélvédett helyre. Célszerű olyan helyre tenni vagy ülteti, ahová csak reggel süt a nap. Víz- és tápanyagigényes növény, kedveli a magas páratartalmat. Nyáron folyamatosan locsolásra van szüksége, télen azonban nem igényel túl sok vizet. Májustól rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. 

Viszonylag vízigényes, ezért az ültetéshez használt föld legyen jó víztartó képességű, humuszban gazdag, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű is. A fuksziák a semleges, vagy enyhén savas kémhatású (pH=6-7) talajt kedvelik. Szabadföldbe ültetésnél, javítsuk a a földet szerves anyagokkal, komposzttal, tőzeges virágfölddel.

A frissen vásárolt növényeket minél előbb ültessük át viszonylag nagy méretű cserépbe úgy, hogy a növény ne kerüljön magasabbra, vagy mélyebbre, mint ahogy előző edényében volt.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Fukszia teleltetése

A fuksziára többnyire egynyári növényként gondolunk, de nem lehetetlen a teleltetése. Világos vagy sötét helyen, 6-8 celsius fokon tartsuk, sötétebb helyen valamivel hűvösebb is lehet.

Metszése: Az egynyáriként tartott növényt nem kell metszeni. A teleltetett fuksziát kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes metszeni. Az erősebb vesszőket 1-3 rügyre vágjuk vissza, ezzel elősegíthetjük az újabb hajtások növekedését. Metszéssel akár kisebb fácskává is alakíthatjuk.

Fukszia szaporítása

Szaporítása dugványozással történhet tavasszal vagy nyár végén. A levágott hajtások tápdús földbe dugjuk és rendszeresen öntözve várjuk a gyökeresedést. Gyökereztető hormonnal segíthetjük a gyökerek megjelenését, de sajnos nem minden esetben eredményes ez a munka.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek. Az ezekben termelődő magok elvetése újabb fajtákat eredményezhet, ugyanis a magról hajtatott fuksziák csak a legritkább esetben lesznek olyanok, mint az eredeti növény.

Fukszia felhasználása

A fukszia csak dísznövényként használható, bármilyen balkonnövény közelében nagyon jó hangulatot ad. Önmagában a legszebb, összeültetésekbe inkább ne tegyük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kedves Jucó! Nagyon sokat tanulok a levekből, amiket küldesz! Nagyon szeretem a virágokat, de a szakszerű gondozásukra eddig nem tudtam kelő mértékben figyelni, mert a konyhakert, és a szőlő gondozása minden időmet, és energiámat lekötötte. Most azonban úgy tűnik, hogy a konyhakertet meg kell szüntetni, mert ízületi, és reumatikus problémáim miatt el lettem tiltva a kemény fizikai munkától.
  Abban bízom, hogy a virágaimat még egy ideig el tudom látni! Nagyon köszönöm a sok gyönyörű képet, és információt, amelyeket a leveleidből kapok, és ez nem, csak a virágokra vonatkozik. Jucó! kívánok nagyon jó egészséget, erőt, hogy még sokáig olvashassuk az élménybeszámolóidat!!!Sok szeretettel: Vinczen Józsefné, Magdi

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Magdi!
   Nagyon köszönöm megtisztelő, kedves szavaid.
   Sajnálom, hogy a kertről le kell mondanod. Kívánom, hogy cserepes növények gondozásában épp úgy megtaláld örömed.
   Nagyon jó erőt és egészséget kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük