Így lesz sikeres a murvafürt (Bougainvillea) szaporítása – olvasói tanácsok

A mediterrán balkonok legkedveltebb, színpompás csodája, a murvafürt (Bougainvillea) szaporítása július végén, augusztus elején kecsegtet a legnagyobb sikerrel. Kardkovács Árpád olvasónk, a murvafürtök nagy szakértője mesélt arról, hogy lehetnek új növényeink a félfás hajtások dugványozásával, gyökereztetésével.

murvafürt szaporítása

Murvafürt szaporítása

Ki más tudna hasznos tanácsokat adni a murvafürt szaporításához, mint Kardkovács Árpád, aki minden bizonnyal a legszebb mediterrán balkonnal rendelkezik hazánkban. Bár a cikászok és ólomvirágok is csodálatosak, legnagyobb érdeklődés mégis a sok színben pompázó murvafürtöket övezi. Kérésemre szívesen és készségesen osztotta meg a bougainvilleák gyökereztetésével szerzett több éves tapasztalatát.

“Nagyon szívesen adok tanácsot bugi gyökereztetésében. Rögtön az elején leírom, hogy én így szoktam gyökereztetni, ez nem jelenti azt, hogy nincs más módszer, esetleg más közegben nem gyökeresedne meg a bugi.

A gyökeresedés azóta lett hatékony, mióta az egyik kertész tanácsára tiszta baltikumi tőzeget használok hormonkezelés nélkül. Mivel a tőzeg tiszta, nem penészedik, nem rothad a ledugott hajtás, azonkívül jól tartja a nedvességet, laza szerkezetű, valamint hamar felmelegszik egy kis naptól. A gyökeresedés egyik feltétele a meleg, minél nagyobb meleg, 3 évvel ezelőtti augusztusi kánikulában 90% fölötti volt a gyökeresedés.

A legjobban gyökeresedik a csúcshajtás, én félfás ágat használok, nagyon jók az olyan kisebb ágak, amit csak egyszerűen kitörünk kézzel, az a rész nagyon könnyen gyökeresedik. Szintén nagyon jó az olyan visszavágott ág vége, amelyiken a felső szem kezd megindulni. Egy hosszabb ágat lehet hetente így visszavágni, utána mindig megindul a legfelső szem, amit ha leteszünk egyenesen megindul hajtani.

A hajtáson a felső egy-két kivételével leszedem a leveleket. Az elkészített nedves tőzegben egy ceruzával lyukat csinálok, belehelyezem az ágat, jól hozzá nyomkodom a tőzeget az ághoz, meglocsolom.
Majd befedem, erre megfelelő befőttes üveg, pet palack alsó vagy felső része, esetleg átlátszó műanyag pohár. Aztán csak türleme kell.

Ne feledjük, nem minden bugi gyökeresedik könnyen, a nálunk legelőször megjelent lilától várhatjuk a legnagyobb sikert, érdemes ezzel kezdeni a próbálkozást. Jó gyökeresedést!”

Nagyon köszönjük Árpádnak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük