Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

A japán cikász pálma (Cycas revoluta), egyszerűen csak cikász vagy más néven szágópálma nem épp a legegyszerűbben tartható szobanövények közé tartozik. Nyáron a szabadban érzi jól magát, de nem fagytűrő, ezért teleltetni kell. Nem való türelmetlen kertészeknek, hiszen lassan nő, évente csak egy levélkoszorút nevel. Már is elmondom, hogy történik a megfelelő gondozása, hogy lesz minden évszakban gyönyörű a cikász.

cikász pálma

Cikász pálma (Cycas revoluta), szágópálma származása

A cikász családfája egészen a dinoszauruszokidejére nyúlik vissza. A japán cikász, latinul Cycas revoluta a cikászok (Cycadopsida) osztályának egyik legelterjedtebb faja. Ahogy a nevéből is sejthetjük, Japán és Kína az őshazája. Jóformán minden fagymentes területen megél, így a világ minden részén találkozhatunk vele. A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek vége pásztorbotra emlékeztetően begöngyölt.

Az egyik legősibb növény, több mint 100  millió évvel ezelőtt, a virágos növények előtt megjelent a Földön. A még ma is létező cikászfajok élő bizonyítékai azoknak az ősi növényeknek, melyek a földtörténeti őrskorban, a triász és kréta időkben, minegy 100-130 millió évvel ezelőtt éltek.

A törzsépítő páfrányok (Cycadacea) ritka családjának ezen tagjai fejlődésükkel a virágos és spórás növények közötti átmenetet alkotják. A petesejtek megterméskenyítése inkább a spórásnövények, állatok és az emberek szaporodásához hasonlít, és nem a virágos növényekhez. A hímivarsejtek a virágos növényekkel ellentétben mozgékonyak.

A cikász lehet vagy nő- vagy hímnemű növény, amit kétlakiségnak hívunk. 

Növekedése miatt a pálmákhoz hasonló, botanikailag nem hozzájuk tartozik, a tűlevelű fákkal áll rokonságban.

A cikász gész évben megvásárolható, de nem mindenhol árusítják. 

cikász pálma a szabadban

Cikász jellemzése, ismertető jelei

További nevei: szágópálma, cikászpálma, szágófa, visszakunkorodott levelű szágófa.

Ismertetőjegyei: A japán cikász pálma nagyon mutatós szobanövény télen, nyáron pedig a kert dísze. Külsőre a páfrányfák és a pálmák közötti, átmeneti jellegű növénynek tűnik. Gyökerei nagyon vastagok. Párosan szárnyalt, összetett levele mintegy 2 méter hosszúra nő meg, a legfiatalabb levelek levélkéinek éle begöngyölt. Rendkívül lassan nő, évente egy levélkoszorút fejleszt.

A legtöbb cikásznak fa jellegű, henger- vagy gumó formájú törzse van és nagy, kemény, méteres hosszúságú pálmalevelei. A pálmalevelei sötétzöldek, egymáshoz közel álló tűkkel, melyek a levél végén inkább tüskékre hasonlítanak. A hosszú, merv, sokáig megmaradó cikászlevelek voltak korábban az ismert „virágvasárnapi pálmalevelek”. A legszebb és legnagyobb cikászokat botanikus kertek mlegházában találjuk. 

Virágok: Szobanövényként tartva nem virágzik. Természetes környezetben virágai minden második évben, a levélkorona közepén nyílnak. A virágok jelentéktelenek. Kétlaki növény. Hímivarú virágai felálló, tömör tobozok, a nőivarúak félgömb alakúak, bennük kerek magkezdeményekkel. A narancsvörös, 3-4 centiméter átmérőjű magvak csonthéjas terméshez hasonlók.

Virágzási idő: júniustól október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: magja és levele nyersen mérgező, főzve vagy sütve viszont nem.  Keményítőben gazdag leveleiből készítik a szágót, ami fontos táplálék.

Magasság: élőhelyén akár a 3 métert is elérheti, ez azonban hosszú évekig eltart.

Habitus: Vaskos, pikkelyes, csak ritkán elágazó törzse legfeljebb 3 m magasra nő.

Cserépben nevelhető-e: igen, télen hűvösebb helyen pihenést igényel, nyáron napsütéses helyen tartva, rendszeresen öntözve és tápoldatozva hozza újabb leveleit.

Cikász pálma gondozása

A cikász rendkívül szép egyedi növény, nagy hely igénnyel. Különösen a az idősebb példányokat kell úgy elhelyezni, hogy minden oldalról jól láthatóak legyenek. A padlóra téve is iegn jól mutat. 

A mediterrán nyaralások emlékét idéző növény gondozását legtöbben a téli időszakban rontják el azzal, hogy ugyanolyan intenzitással öntözik és nem adnak kellő pihenő időt számára. Májustól októberig érdemes a szabadban tartani, ekkor hozza az újabb leveleit is

Hely

Tavasszal és nyáron a félárnyékos,-árnyékos, télen világos hely ideális számára. Kedveli a meleget. Az idősebb növények egy kevés napfényt is eltűrnek. 

Vízigény, tápoldatozás

Rendszeresen öntözzük. Különösen az új levelek megjelenéséhez kell a sok víz. Megjelenésekor legyen mindig nedves a földje. Augusztusig hetente tápoldatozzuk zöldítő oldattal, időnként vasat is adhatunk neki. Az új levelek növekedésével fokozatosan elveszti a régieket.

Télen csak kevés vizet igényel.A levegő nedvesség tartalma legyen magas: rendszeresen permetezzük vízzel a növényt. Az időnkénti zuhanyozás jót tesz és még le is mossa a pélmalevelekről a port.

Szágópálma átültetése

A fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba, fokozatosan szoktassuk a napsütéshez. Elegendő 3 – 4 évente átültetni általános virágföldbe. Egy kis homok is keverhetünk bele, hogy jobb legyen a vízáteresztőképessége.

A szágópálmát sokan szeretik hazánkban, a Balkonada blog olvasói között is több kedvelője van, így nem csoda, hogy már olvasói tanácsokat is mutattam már a cikász gondozásához

Cikász teleltetése

A szágópálma nem fagytűrő növény, ezért teleltetni kell. Télen 12-15 °C-os hőmérséklet ideális számára. Ilyenkor csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni télen nem kell. Nem páraigényes, így a száraz levegőt is jól tűri. Jobb híján nálam a lakótelepi lakásban kb. 21 fokon telel. Minél magasabb hőmérsékleten tartjuk télen, annál gyakoribb öntözés szükséges.

Melegben, túl gyakori öntözés és kevés fény mellett nem pihen, hanem a túlélés érdekében felnyurgult leveleket hoz. Ezek a levelek sosem lesznek szépek, jobb ezektől mielőbb megszabadulni, mert csak neregiát vonnak el a növény törbbi rézsétől. Egyáltalán nem szépek és egyébként is hamar tönkre mennének, ezért jobb mielőbb megválni tőlük.

A cikász teleltetése során a másik gyakori jelenség a levelek sárgulása elszáradása, ami részben természtes folyamat. Ezeket is mielőbb vágjuk le.

Az alábbi cikkben az olvasók részletesen meséltek gondozási tapasztalataikról, amikkel sikerült a sárguló levelű szágópálmát meggyógyítani.

Cikász metszése

A télen nőtt és az elszáradt leveleket mielőbb vágjuk le tőbből, hogy ne vonjanak el energiát a növény épp részeitől. Egyéb metszésre nincs szükség.

Japán cikász szaporítása

Magvetéssel

A cikász magról is szaporítható, de nagyon hosszadalmas folyamat. Már a mag beszerzése sem egyszerű. Érésük után egy hónappal vessük el a magokat virágföld és homok keverékét tartalmazó cserépbe. A legjobb csírázási hőmérséklet 25-30 °C. Hónapokig is eltarthat, míg az első hajtások megjelennek. Két-három hónap múlva kell a csírákat átültetni és félárnyéko helyre állítani.

A cserépben egyébként is lassan növő növényből hosszú évek után lesz csak mutatós, kifejlett példány. 

Oldalhajtásokról

Az idősebb növények törzsén gyakran jelennek meg oldalhajtások. Ezeket levághatjuk és felhasználhatjuk szaporításra. Hogy ne párologtasson el túl sok vizet, esetleg a meglévő nagyobb leveleket is levághatjuk. Tegyük a hajtást földeb, és a cserepet tartsuk 30 °C-os hőmérsékleten, míg néhány hónap múlva új gyökereket nem ereszt. 

Cikász pálma betegségei, kártevői

Az idősebb cikászok többnyire egészséges, ellenálló növények. A fiatalabb, kisebb növények azonban könneyn megbetegszenek és ezért figyelmes gondozást igényelnek.

Általánosságban elmondható, hogy a kórokozóknak, élősködőknek jól ellenáll, leginkább a takácsatka károsíthatja, bár ez sem túlságosan jellemző. 

Betegségei leginkább gondozási hibából adódnak. A megnyúlt és elszáradt levelek levágásával azonban ez is nagyon jól orvosolható.  Az oldalhajtások levágásának helyén fertőzés alakulhat ki, meelőzésként kenejük be a felületet faszénnel. Egy külön cikket is szántam már a beteg cikász pálma meggyógyításának, amit itt olvashatsz.

A beteg pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Pedig a főleg a helytelen teleltetés következtében előforduló sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a sárguló cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

Felhasználása

Főként dísznövényként használható. Önmagában is szépen mutat, soliter növényként érvényesül leginkább szépsége.

Magvai nyersen mérgezőek, sütve vagy szárítva azonban ehetővé tehetők. Leveleiből készül a szágó, ami tulajdonképpen pálmaliszt vagy keményítő, Japánban kenyeret készítenek belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük