Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

A japán cikász pálma (Cycas revoluta), egyszerűen csak cikász vagy más néven szágópálma nem épp a legegyszerűbben tartható szobanövények közé tartozik. A mediterrán nyaralások emlékét idéző növény gondozását legtöbben a téli időszakban rontják el azzal, hogy ugyanolyan intenzitással öntözik és nem adnak kellő pihenő időt számára. Májustól októberig érdemes a szabadban tartani, ekkor hozza az újabb leveleit is. Nézzük, miből áll a cikász pálma gondozása, hogy lesz minden évszakban gyönyörű a cikász!

cikász pálma

Cikász pálma (Cycas revoluta) származása, jellemzése

Szágó pálma származása

A japán cikász (Cycas revoluta) a cikászok (Cycadopsida) osztályának egyik legelterjedtebb faja. Ahogy a nevéből is sejthetjük, Japán és Kína az őshazája. Jóformán minden fagymentes területen megél, így a világ minden részén találkozhatunk vele. A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek vége pásztorbotra emlékeztetően begöngyölt. Az egyik legősibb növény, több millió évvel a virágos növények előtt megjelent a Földön.

Jellemzése

Ismertetőjegyei: A japán cikász pálma nagyon mutatós szobanövény télen, nyáron pedig a kert dísze. Külsőre a páfrányfák és a pálmák közötti, átmeneti jellegű növénynek tűnik. Gyökerei nagyon vastagok. Párosan szárnyalt, összetett levele mintegy 2 méter hosszúra nő meg, a legfiatalabb levelek levélkéinek éle begöngyölt. Rendkívül lassan nő, évente egy levélkoszorút fejleszt.

Virágok: Szobanövényként tartva nem virágzik. Természetes környezetben virágai a levélkorona közepén nyílnak. Kétlaki növény. Hímivarú virágai felálló, tömör tobozok, a nőivarúak félgömb alakúak, bennük kerek magkezdeményekkel. A narancsvörös, 3-4 centiméter átmérőjű magvak csonthéjas terméshez hasonlók.

Virágzási idő: júniustól október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: magja és levele nyersen mérgező, főzve vagy sütve viszont nem.  Keményítőben gazdag leveleiből készítik a szágót, ami fontos táplálék.

Magasság: élőhelyén akár a 3 métert is elérheti.

Habitus: Vaskos, pikkelyes, csak ritkán elágazó törzse legfeljebb 3 m magasra nő.

Cserépben nevelhető-e: igen, télen hűvösebb helyen pihenést igényel, nyáron napsütéses helyen tartva, rendszeresen öntözve és tápoldatozva hozza újabb leveleit.

Cikász pálma gondozása

Hely

A cikász napsütéses, világos helyet igényel, kedveli a meleget.

Vízigény, tápoldatozás

Rendszeresen öntözzük. Különösen az új levelek megjelenéséhez és megjelenésekor legyen mindig nedves a földje. Augusztusig hetente tápoldatozzuk zöldítő oldattal, időnként vasat is adhatunk neki. Az új levelek növekedésével fokozatosan elveszti a régieket.

Szágópálma átültetése

A fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba, fokozatosan szoktassuk a napsütéshez. Elegendő 3 – 4 évente átültetni általános virágföldbe.

A szágópálmát sokan szeretik hazánkban, a Balkonada blog olvasói között is több kedvelője van, így nem csoda, hogy már olvasói tanácsokat is mutattam már a cikász gondozásához

Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok

Cikász teleltetése

A szágópálma nem fagytűrő növény, ezért teleltetni kell. Télen 12-15 fokos hőmérséklet ideális számára. Ilyenkor csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni télen nem kell. Nem páraigényes, így a száraz levegőt is jól tűri. Jobb híján nálam a lakótelepi lakásban kb. 21 fokon telel. Minél magasabb hőmérsékleten tartjuk télen, annál gyakoribb öntözés szükséges.

Melegben, túl gyakori öntözés és kevés fény mellett nem pihen, hanem a túlélés érdekében felnyurgult leveleket hoz. Ezek a levelek sosem lesznek szépek, jobb ezektől mielőbb megszabadulni, mert csak neregiát vonnak el a növény törbbi rézsétől. Egyáltalán nem szépek és egyébként is hamar tönkre mennének, ezért jobb mielőbb megválni tőlük.

A cikász teleltetése során a másik gyakori jelenség a levelek sárgulása elszáradása, ami részben természtes folyamat. Ezeket is mielőbb vágjuk le.

Az alábbi cikkben az olvasók részletesen meséltek gondozási tapasztalataikról, amikkel sikerült a sárguló levelű szágópálmát meggyógyítani.

Mit tegyek, ha sárgul a cikász pálma levele? – bevált módszerek

Cikász metszése

A télen nőtt és az elszáradt leveleket mielőbb vágjuk le, hogy ne vonjanak el energiát a növény épp részeitől. Egyéb metszésre nincs szükség.

Cikász szaporítása

A cikász magról szaporítható, de nagyon hosszadalmas folyamat. Már a mag beszerzése sem egyszerű. A cserépben egyébként is lassan növő növényből hosszú évek után lesz csak mutatós, kifejlett példány. 

Cikász betegségei, kártevői

A kórokozóknak, élősködőknek jól ellenáll, leginkább a takácsatka károsíthatja, bár ez sem túlságosan jellemző. 

Betegségei leginkább gondozási hibából adódnak. A megnyúlt és elszáradt levelek levágásával azonban ez is nagyon jól orvosolható. Egy külön cikket is szántam már a beteg cikász pálma meggyógyításának, amit itt olvashatsz.

A beteg pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Pedig a főleg a helytelen teleltetés következtében előforduló sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a sárguló cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

 

Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

Felhasználása

Főként dísznövényként használható. Önmagában is szépen mutat, soliter növényként érvényesül leginkább szépsége.

Magvai nyersen mérgezőek, sütve vagy szárítva azonban ehetővé tehetők. Leveleiből készül a szágó, ami tulajdonképpen pálmaliszt vagy keményítő, Japánban kenyeret készítenek belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük