Cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása

A japán cikász pálma (Cycas revoluta), egyszerűen csak cikász vagy más néven szágópálma nem épp a legegyszerűbben tartható szobanövények közé tartozik. A mediterrán nyaralások emlékét idéző növény gondozását legtöbben a téli időszakban rontják el azzal, hogy ugyanolyan intenzitással öntözik és nem adnak kellő pihenő időt számára. Májustól októberig érdemes a szabadban tartani, ekkor hozza az újabb leveleit is. Nézzük, miből áll a cikász pálma gondozása, hogy lesz minden évszakban gyönyörű a cikász!

cikász pálma

Cikász pálma (Cycas revoluta) származása, jellemzése

Szágó pálma származása

A japán cikász (Cycas revoluta) a cikászok (Cycadopsida) osztályának egyik legelterjedtebb faja. Ahogy a nevéből is sejthetjük, Japán és Kína az őshazája. Jóformán minden fagymentes területen megél, így a világ minden részén találkozhatunk vele. A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek vége pásztorbotra emlékeztetően begöngyölt. Az egyik legősibb növény, több millió évvel a virágos növények előtt megjelent a Földön.

Jellemzése

Ismertetőjegyei: A japán cikász pálma nagyon mutatós szobanövény télen, nyáron pedig a kert dísze. Külsőre a páfrányfák és a pálmák közötti, átmeneti jellegű növénynek tűnik. Gyökerei nagyon vastagok. Párosan szárnyalt, összetett levele mintegy 2 méter hosszúra nő meg, a legfiatalabb levelek levélkéinek éle begöngyölt. Rendkívül lassan nő, évente egy levélkoszorút fejleszt.

Virágok: Szobanövényként tartva nem virágzik. Természetes környezetben virágai a levélkorona közepén nyílnak. Kétlaki növény. Hímivarú virágai felálló, tömör tobozok, a nőivarúak félgömb alakúak, bennük kerek magkezdeményekkel. A narancsvörös, 3-4 centiméter átmérőjű magvak csonthéjas terméshez hasonlók.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: magja és levele nyersen mérgező, főzve vagy sütve viszont nem.  Keményítőben gazdag leveleiből készítik a szágót, ami fontos táplálék.

Magasság: élőhelyén akár a 3 métert is elérheti.

Habitus: Vaskos, pikkelyes, csak ritkán elágazó törzse legfeljebb 3 m magasra nő.

Cserépben nevelhető-e: igen, télen hűvösebb helyen pihenést igényel, nyáron napsütéses helyen tartva, rendszeresen öntözve és tápoldatozva hozza újabb leveleit.

Virágzási idő: júniustól október

Cikász pálma gondozása

Hely

A cikász napsütéses, világos helyet igényel, kedveli a meleget.

Vízigény, tápoldatozás

Rendszeresen öntözzük. Különösen az új levelek megjelenéséhez és megjelenésekor legyen mindig nedves a földje. Augusztusig hetente tápoldatozzuk zöldítő oldattal, időnként vasat is adhatunk neki. Az új levelek növekedésével fokozatosan elveszti a régieket.

Átültetés

A fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba, fokozatosan szoktassuk a napsütéshez. Elegendő 3 – 4 évente átültetni általános virágföldbe.

A szágópálmát sokan szeretik hazánkban, a Balkonada blog olvasói között is több kedvelője van, így nem csoda, hogy már olvasói tanácsokat is mutattam már a cikász gondozásához

Cikász teleltetése

A szágópálma nem fagytűrő növény, télen 12-15 fokos hőmérséklet ideális számára. Ilyenkor csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni télen nem kell. Nem páraigényes, így a száraz levegőt is jól tűri. Jobb híján nálam lakótelepi lakásban kb. 21 fokon telel, ilyenkor egy kicsit gyakoribb öntözés szükséges. Melegben és gyakori öntözés mellett felnyurgult leveleket hoz, ezeket le kell vágni, mert nem szépek és egyébként is tönkre mennének.

A cikász teleltetése során a másik gyakori jelenség a levelek sárgulása elszáradása, ami részben természtes folyamat. Ezeket is mielőbb vágjuk le.

Cikász metszése

A télen nőtt és az elszáradt leveleket mielőbb vágjuk le, hogy ne vonjanak el energiát a növény épp részeitől

Cikász szaporítása

A cikász magról szaporítható, de nagyon hosszadalmas folyamat. A cserépben egyébként is lassan növő növényből hosszú évek után lesz csak példány. 

Cikász betegségei, kártevői

A kórokozóknak, élősködőknek jól ellenáll, leginkább a takácsatka károsíthatja, bár ez sem túlságosan jellemző. 

Betegségei leginkább gondozási hibából adódnak. A megnyúlt és elszáradt levelek levgágásával azonban ez is nagyon jól orvosolható. Egy külön cikket is szántam már a beteg cikász pálma meggyógyításának, amit itt olvashatsz.

Felhasználása

Főként dísznövényként használható. Önmagában is szépen mutat, soliter növényként érvényesül leginkább szépsége. Magvai nyersen mérgezőek, sütve vagy szárítva azonban ehetővé tehetők. Leveleiből készül a szágó, ami tulajdonképen pálmaliszt vagy keményítő, amiből kenyeret készítenek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + 10 =