Cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása

A cikász pálma vagy más néven szágópálma nem épp a legegyszerűbben tartható szobanövények közé tartozik. Legtöbben a téli időszakban rontják el a gondozását, amikor nem adnak pihenő időt a számára. Nézzük, miből áll a cikász pálma gondozása, hogy lesz minden évszakban gyönyörű a cikász!

cikász pálma

Származása: A japán cikász (Cycas revoluta) a cikászok (Cycadopsida) osztályának egyik legelterjedtebb faja. A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek vége pásztorbotra emlékeztetően begöngyölt. Az egyik legősibb növény, több millió évvel a virágos növények előtt megjelent a Földön.

Ismertetőjegyei: nagyon mutatós szobanövény télen, nyáron pedig a kert dísze. Külsőre a páfrányfák és a pálmák közötti, átmeneti jellegű növénynek tűnik. Gyökerei nagyon vastagok. Párosan szárnyalt, összetett levele mintegy 2 méter hosszúra nő meg, a legfiatalabb levelek levélkéinek éle begöngyölt. Rendkívül lassan nő, évente egy levélkoszorút fejleszt.

Virágok: Szobanövényként tartva nem virágzik. Természetes környezetben virágai a levélkorona közepén nyílnak. Kétlaki növény. Hímivarú virágai felálló, tömör tobozok, a nőivarúak félgömb alakúak, bennük kerek magkezdeményekkel. A narancsvörös, 3-4 centiméter átmérőjű magvak csonthéjas terméshez hasonlók.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nyersen mérgező, főzve vagy sütve viszont nem, keményítőben gazdag leveleiből készítik a szágót, ami fontos táplálék

Magasság: élőhelyén akár a 3 métert is elérheti.

Habitus: Vaskos, pikkelyes, csak ritkán elágazó törzse legfeljebb 3 m magasra nő.

Cserépben nevelhető-e: igen, télen hűvösebb helyen pihenést igényel, nyáron napsütéses helyen tartva, rendszeresen öntözve és tápoldatozva hozza újabb leveleit.

Virágzási idő: júniustól október

Cikász pálma gondozása

Gondozása: napsütéses, világos helyet igényel, kedveli a meleget, rendszeresen öntözzük, különösen az új levelek megjelenésekor legyen mindig nedves a földje, augusztusig hetente tápoldatozzuk zöldítő oldattal, időnként vasat is adhatunk neki. Az új levelek növekedésével fokozatosan elveszti a régieket. A fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba, fokozatosan szoktatva a napsütéshez. Elegendő 3-4 évente átültetni általános virágföldbe.

Teleltetése: Nem fagytűrő, télen 12-15 fokos hőmérséklet ideális számára, csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni ilyen nem kell. Nem páraigényes, így a száraz levegőt is jól tűri. Jobb híján nálam lakótelepi lakásban kb. 21 fokon telel, ilyenkor egy kicsit gyakoribb öntözés szükséges. Melegben és gyakori öntözés mellett felnyurgult leveleket hoz, ezeket le kell vágni, mert nem szépek és egyébként is tönkre mennének.

Metszése: a száraz, télen nőtt leveleket mielőbb vágjuk le, hogy ne vonjanak el energiát a növény épp részeitől

Szaporítása: magról szaporítható, de nagyon hosszadalmas

Kártevők:  kórokozóknak, élősködőknek jól ellenáll; leginkább a takácsatka károsíthatja.

Felhasználása: főként dísznövényként használható, nyersen mérgező, magvai sütve vagy szárítva ehetővé tehetők.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük