Mit tegyek, ha sárgul a cikász pálma levele? – bevált módszerek

A szágópálmának is hívott cikász levelének sárgulása az egyik leggyakrabban előforduló cikász betegség. Ha sárgul a cikász pálma levele, az többynire gondozási hibára utal, amibek hátterében több dolog is állhat. Fényhiány épp úgy okozhatja a levelek elszíneződősét, mint a kiszáradás vagy épp a túlöntözés. Bár a sárga leveleket már nem tudjuk meggyógyítani, de az egész növénytől nem kell elbúcsúznunk. A továbbiakban részletesen elmondom, hogy mi a teendő ahhoz, hogy a cikász regenerálódjon, újra egészséges és szép leveleket hozzon.

sárgul a cikász pálma levele

Mitől sárgul a cikász pálma levele?

„Mitől sárgulhat a cikász levele? Most a konyhában volt, előtte az irodai ablakban volt és szép volt.  Most kitettem hűvösebb helyre, de semmi változás.” – szólt az olvasói kérdés a fenti fotóhoz.

A cikász gondozását már bemutattam egy külön cikkben. Ott is érintettem, hogy a cikász levelének sárgulása bizonyos mértékig természetes, a régi levelek lehullajtásával és újak hozásával növekszik a növény.

A cikász levelek sárgulásának hátterében leggyakrabban gondozási hiba áll. A fényhiány épp úgy okozhatja, mint a kiszáradás vagy épp a túlöntözés.

Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

Mit lehet tenni a cikász sárgulás ellen?

Tapasztalt cikász gondozó olvasók bevált módszereiket osztották meg az egészséges, szép cikászhoz.

Budainé Széles Zsuzsanna: „Nem szobanövény. Először irodában sínylődött, most konyhában. A mi klímánkon szüksége van pihenő időszakra. A levél sárgulása, hullása majdnem mindig emiatt van. A fagyok elmúltával szabadban kellene lennie, akár egész nap full napon.

A fagyok beállta előtt 10 fok alatti helyiségben kellene teleltetni, szinte 0 locsolással.

Földje legyen 2/4 virágföld+1/4 tőzeg+1/4 marhatrágya. Tápot tavasztól augusztus végéig lehet adni. Legjobb a nitrogén túlsúlyos, ami a növekedést serkenti.

A téli időszakban hagyd a hűvösebb helyiségben, kevés vízzel locsolva, kb havonta. Lehet, hogy lehullik az összes levele, de ha tavasszal úgy csinálod, hogy írtam, jövőre szépen beindul. És akkor már ne vidd be lakásba, csak ősszel.

Nálam amíg lehet, kint van a szabadban, gyakran egész decemberig és minden évben ilyen szép.

egészséges cikász pálma

A kérdező cikásza a fotó alapján egyértelműen fényhiányos. A két sárguló levelet le is vágni, úgyis le fog száradni. levágni azért kell, hogy ne fordítson rá a növény energiát, a több ereje mardajon az új levelek fejlesztésére. A két “új” levél jelzi a legjobban a fényhiányt. Kiküzdött ugyan kettőt, de elnyúlt lett, illetve nem megfelelő hosszúságú levélkéket hozott.

Baromi kicsi a cserép is. Tapasztalatom, hogy átültetéskor akár 2-3 számmal nagyobb cserép kell neki. A megfelelő földdel hihetetlen nagyot tudni nőni átültetés után. A kaspó ugyan szép, de egy lyuk nélküli kaspó növénygyilkos tud lenni. Megáll az aljában a víz, rohasztja a gyökérzetet, illetve nem tud benne szellőzni.

Télen, mint írtam, tedd a hűvösebb helyre, nem számít, hogy napos, vagy sem, ha 15 fok alatti a hőmérséklet (jobb lenne 10 fok alatti), vágd le a két sárguló ágat, illetve a kettő újat is. Vedd ki a kaspóból, mivel télen nagyon kevés víz kell neki, nem muszáj még alátét sem alá.

Majd tavasszal jöjjön az átültetés, meg a többi. Bármilyen hihetetlen, az enyém 2014-ben, mikor hozzám került kisebb volt, mint a tiéd. Ha megtalálod a helyét, és jól telelteted, borzasztó gyorsan fejlődik.”

Cikász sárgulás megszüntetése

Aztán még további olvasók is elmondták véleményüket.

Lászlóné Kiss: „Jó helyen van az ablakban. Fényt kapjon és heti öntözést. Kora tavasszal ki kell tenni délelőttös napos oldalra egészen őszig. Néha tápoldatozni. Nyáron hozza az új leveleket. Ez az én tapaszutalatom.”

Böske Lörinc: „Nálam is lesárgult a levele. Levágtam, átültettem és szép növény lett belőle. Nézd meg a törzsét, ha az kemény, akkor nincs semmi baja. Át kell ültetni, levágni és helyrejön.

Az alábbi cikkben fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a beteg cikász és hogy lesz belőle pár hét alatt újra csodálatosan zöld növény.

Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A szágópálmának is hívott növény Magyarországon is népszerű, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk elmondja a legfontosabb gondozási praktikákat, amivel mindig szép lesz a cikász pálma.

Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok

Nagyon köszönöm a hasznos olvasói tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük