Mit tegyek, ha sárgul a cikász pálma levele? – bevált módszerek

Elkeseredett olvasó kért tanácsot, mert sárgul a cikász pálma levele. A cikász levelének sárgulása egyértelműen gondozási hibára utal: fényhiány épp úgy okozhatja, mint a kiszáradás vagy épp a túlöntözés. Tapasztalt cikász gondozó olvasók bevált módszereiket osztották meg az egészséges, szép cikászhoz.

sárgul a cikász pálma levele

Mitől sárgul a cikász pálma levele?

„Mitől sárgulhat a cikász levele? Most a konyhában volt, előtte az irodai ablakban volt és szép volt.  Most kitettem hűvösebb helyre, de semmi változás.”

A cikász gondozását már bemutattam egy külön cikkben. Ott is érintettem, hogy a cikász levelének sárgulása egyértelműen gondozási hibára utal. A fényhiány épp úgy okozhatja, mint a kiszáradás vagy épp a túlöntözés.

Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

Mit lehet tenni a cikász sárgulás ellen?

Lászlóné Kiss: „Jó helyen van az ablakban. Fényt kapjon és heti öntözést. Kora tavasszal ki kell tenni délelőttös napos oldalra egészen őszig. Néha tápoldatozni. Nyáron hozza az új leveleket. Ez az én tapaszutalatom.”

Böske Lörinc: „Nálam is lesárgult a levele. Levágtam, átültettem és szép növény lett belőle. Nézd meg a törzsét, ha az kemény, akkor nincs semmi baja. Át kell ültetni, levágni és helyrejön.

Budainé Széles Zsuzsanna: „Nem szobanövény. Először irodában sínylődött, most konyhában. A mi klímánkon szüksége van pihenő időszakra. A levél sárgulása, hullása majdnem mindig emiatt van. A fagyok elmúltával szabadban kellene lennie, akár egész nap full napon. A fagyok beállta előtt 10 fok alatti helyiségben kellene teleltetni, szinte 0 locsolással.
Földje legyen 2/4 virágföld+1/4 tőzeg+1/4 marhatrágya. Tápot tavasztól augusztus végéig lehet adni. Legjobb a nitrogén túlsúlyos, ami a növekedést serkenti.
Most hagyd a hűvösebb helyiségben, kevés vízzel locsolva, kb havonta. Lehet, hogy lehullik az összes levele, de ha tavasszal úgy csinálod, hogy írtam, jövőre szépen beindul. És akkor már ne vidd be lakásba, csak ősszel.
A fotó tegnapi, vagyis még kint van. Az időjárást nézve, még decemberig nem mond mínuszt, addig marad is.

egészséges cikász pálma

A kép alapján egyértelműen fényhiányos. A két sárguló levelet le is vághatod, úgyis le fog száradni. Ne fordítson rá a növény energiát. A két “új” levél jelzi a legjobban a fényhiányt. Kiküzdött ugyan kettőt, de elnyúlt lett, illetve nem a megfelelő hosszúságú levélkéket hozott.

Baromi kicsi a cserép is. Tapasztalatom, hogy átültetéskor akár 2-3 számmal nagyobb cserép kell neki. A megfelelő földdel hihetetlen nagyot tudni nőni átültetés után.
A kaspó ugyan szép, de egy lyuk nélküli kaspó növénygyilkos tud lenni. Megáll az aljában a víz, rohasztja a gyökérzetet, illetve nem tud benne szellőzni.
Most, mint írtam, tedd a hűvösebb helyre, nem számít, hogy napos, vagy sem, ha 15 fok alatti a hőmérséklet (jobb lenne 10 fok alatti), vágd le a két sárguló ágat, illetve a kettő újat is. Vedd ki a kaspóból, mivel télen nagyon kevés víz kell neki, nem muszáj még alátét sem alá.
Majd tavasszal jöjjön az átültetés, meg a többi.

Bármilyen hihetetlen, az enyém 2014-ben, mikor hozzám került kisebb volt, mint a tiéd. Ha megtalálod a helyét, és jól telelteted, borzasztó gyorsan fejlődik.”

Cikász sárgulás megszüntetése

Ebben a cikkben fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a beteg cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

Nagyon köszönöm a hasznos olvasói tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük