Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok

A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A szágópálmának is hívott növény Magyarországon is népszerű, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk elmondja a legfontosabb gondozási praktikákat, amivel mindig szép lesz a cikász pálma. 

cikász gondozása

Japán cikász gondozása, hogy mindig szép legyen

A szágópálma vagy cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása nem olyan egyszerű, mint például a leanderé, ennek ellenére érdemes próbálkozni vele. Egy bejegyzésben már részletesen bemutattam és az ápolásához is adtam saját tapasztalataimon alapuló tanácsokat.

Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

Többször írtam már a leggyakoribb betegségéról, a levelek sárgulásáról és arról is, hogy lehet a beteg cikászt meggyógyítani és szép és egészséges új levelek fejlesztésére bírni.

A beteg cikász pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Pedig a főleg a helytelen teleltetés következtében előforduló sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a sárguló cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

De nézzük mit ajánl az olvasónk az évekig szép cikász gondozásához!

Cikász ápolása – olvasói tapasztalatok

„Cikászom rekordot dönt. 56 új levelet hoz😊 A legtöbb 50 volt eddig.
Többen kérdeztétek hogyan tartom. Ez az módszerem.

Ahogy én tartom:
Földje 2/4 florimo virágföld+1/4 tőzeg+1/4 marhatrágya granulátum. Mindig legalább két számmal nagyobb cserépbe tettem, mint indokolt lett volna. Úgy vettem észre szereti a teret maga körül a gyökérzet. Bár jövőre bajban leszek, ennél nagyobb cserépbe nem szeretném tenni, viszont esedékes lesz az átültetés🤔. 3 évente ültetem át.

Kora tavasszal viszem ki a kertbe, mikor már este stabilan 2-3 fok van. Nem szoktam parázni, ha pár hét után jön egy-egy enyhe mínuszos éjszaka. Kint hagyom (volt, hogy áprilisban esett rá a hó. Na, akkor nem voltam nyugodt!🥴) Nálam nincs naphoz szoktatás, örülünk, ha elnavigáljuk a helyére. Egész nap full napon van. (Mondjuk március elején még nem éget a nap.)

Egy hónappal azután, hogy kitettem, kezdem el tápozni. Ferticare I táppal öntözöm hetente egyszer.
Viszonylag kevés vizet igényel. Most ebben a kánikulában is csak kétnaponta kap vizet, a cserép méretéhez képest keveset.

Kint van egészen a tartós éjszakai fagyok beálltáig. Ami azt jelenti, hogy ha szeptember-októberben van egy-egy -1-3 fok, még marad. Ha napi szinten mondja a mínuszt éjjelre, akkor visszük csak be.

9 fokos telelőház hátsó traktusában telel, előtte/körötte kb 200-300 más telelőssel. Kb kétszer adok neki minimális vizet a tél folyamán. Minimális azt jelenti, hogy össz-vissz nem kap egy liter vizet egész télen!
2014-ben vettem törpicurként az egyik multinál.😊”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Budainé Széles Zsuzsannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Cseh Judit szerint:

  Nagyon tetszik a bátorság, a vélemény konkrétsága. Hol lakik Zsuzsa? Azt hiszem, tudnék szót ejteni vele. Én is nagy virágbolond vagyok, ráadásul egy Parókián élek, Kendesen, ahol a kertbe már sok mindent begyűjtöttem. Én is cipelek mindent ki elég korán a kertbe. Az idén a leandereim nem bírták a kiképzést. Van a kertnek egy része, amit faiskolának jelöltem ki, oda ültettem, most már ott rendbe jöttek. Helyettük vettem csemetéket, most őket babusgatom. Szeretik az élesztős lötyit, ezt is itt olvastam egy másik kertbolondtól. azóta használom. le a kalappal, nekem bejönnek ezek a tanácsok, mert iszonyú mennyiségű növény van a templom előtt, körül, a Parókia lépcsőin, a teraszomon. mire hajnalban meglocsolok mindenkit, megvan a reggeli kardio edzésem. A fenekemen már érzem a hatását, mert közben még lépcsőt is mászok, úgyhogy rájöttem, nem csak a Norbi- módszer a hatásos, Béres Alexandrára váltottam ebben az évben, mert 2 évig restaurálták a templomunkat és a Parókiát, alig vártam, hogy újra ültethessek. Hát ebben az évben, mikor végre a markolók, meg a többi kellemes gép elhagyta az udvart, 100-zal ültettem. Azóta minden növényt kölcsön hívok talajtakarásra, árnyékolásra, amit csak lehet. De a szép, az szép. Ilyenkor nem vagyok smucig. Ha pénzért adna zsuzsa, Jucó, kérlek hozz össze vele!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Judit!

   Először is sok sikert kívánok a munkálkodásodhoz.
   Direktbe nem tudlak senkivel összehozni, Zsuzsával sem, mert nincs hozzá felhatalmazásom.
   Javaslom, hogy csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoporthoz, ahol Zsuzsát és még nagyon sok hasonló, lelkes és segítőkész virágimádó tagot találsz.
   Itt éred el a csoportot:
   https://www.facebook.com/groups/balkonada
   Minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük