Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

A beteg cikász pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Főleg a helytelen teleltetés következtében lesz beteg a cikász. A sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások azonban nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a beteg cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

egészséges cikász

Beteg cikász pálma (Cycas revoluta) megmentése

A cikász pálma gondozása nem túl bonyolult. Bár szobanövénynek hívjuk, nyáron a szabadban a helye. Nyáron, amikor a szabadban van, nem is szokott gondot okozni a tartása. Tavasszal azonban gyakran előjönnek a helytelen gondozás következményei. A leggyakoribb probléma, betegségre utaló jel a levelek sárgulása és magasra nyúlt, erőtlen levelek megjelenése. Mindkettő bosszantó, a második még azért is, mert a kezdő cikász tartó biztató jelnek véli a levelek növekedését.

Cikász teleltetése

A japán cikász nem fagytűrő, ezért 12-15 fokos hőmérsékletű, világos helyen kell teleltetni. Télen pihenésre van szüksége, ezért csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni viszont tilos. Ettől hidegebb helyen megfázhat. A száraz levegőt is jól tűri és a hűvösebb szobában is el van a téli hónapokban, de itt gyakoribb öntözés szükséges.

Melegben és gyakori öntözés mellett levelei elsárgulnak vagy felnyurgult leveleket hoz.

Cikász leveleinek sárgulása

Túl meleg helyen tartva a levelek sárgulni kezdenek. Ez félig-meddig természetes folyamat, hisz az új levelek érkezésekor lehullajtja a régieket.

A sárga leveleket érdemes mielőbb levágni, hogy ezek már ne vonjanak el energiát a törzstől.

beteg cikász pálma

Amint tartósan fagymentes idő van, kitehetjük a cikászt a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktatva a napsütéshez. Növeljük az öntözések számát és kezdjük el tápoldatozni is. A földje mindig legyen nedves. Hamarosan megjelennek majd az egészséges és szép levél kezdemények. Ezután rendszeres öntözés mellett 2-3 hét alatt kifejlődnek a sötét zöld, erőteljes levelek.

Itt még többet olvashatsz a cikász leveleinek sárgulásáról.

Mit tegyek, ha sárgul a cikász pálma levele? – bevált módszerek

Nyurga levelek

A gyakori öntözéssel és tápoldatozással nem hagyjuk pihenni a növényt. Az ehhez társuló kevés fény hatására felnyúlt, gyenge levelek jelennek meg.

Ezeknek ne örüljünk annyira, sajnos pár hét után tönkre mennek. Szerencsésebb azonnal levágni őket. Ha szerencsénk van a nyáron még hoz új és egészséges leveleket. De nagyon lassan növő növény, így elképzelhető, hogy a következő nyárig várni kell erre.

Többször sikerült már a sárga levelű cikászt helyrehoznom. Fotókon mutatom a változást.

Július 23 – levágtam az összes sárga levelet.

Július 31 – már látszanak az új hajtások

Augusztus 5 – szépen nőnek és bontakoznak ki a levelek

Augusztus 11 – már szép nagyok és egészségesek a levelek

cikász hajtatása

A tápoldatozást szeptemberben hagyjuk abba és a locsolások számát is csökkentsük. A fagyok előtt pedig menekítsük 12-15 fokos helyiségbe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük