Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

A beteg cikász pálma látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Pedig a főleg a helytelen teleltetés következtében előforduló sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a sárguló cikász.

egészséges cikász

Beteg cikász pálma megmentése

A cikász pálma gondozása nem túl bonyolult. Nyáron, amikor a szabadban tartjuk, nem is szokott gondot okozni. Tavasszal azonban gyakran előjönnek a helytelen gondozás következményei. A leggyakoribb probléma, betegségre utaló jel a levelek sárgulása és magasra nyúlt, erőtlen levelek megjelenése. Mindkettő bosszantó, a második még azért is, mert a kezdő cikász tartó biztató jelnek véli a levelek növekedését.

Cikász teleltetése

A japán cikász nem fagytűrő, ezért 12-15 fokos hőmérsékletű, világos helyen kell teleltetni. Télen pihenésre van szüksége, ezért csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, tápoldatozni viszont tilos. Ettől hidegebb helyen megfázhat. A száraz levegőt is jól tűri és a hűvösebb szobában is el van a téli hónapokban, de itt gyakoribb öntözés szükséges.

Melegben és gyakori öntözés mellett levelei elsárgulnak vagy felnyurgult leveleket hoz.

Cikász sárgulása

Túl meleg helyen tartva a levelek sárgulni kezdenek. Ez félig-meddig természetes folyamat, hisz az új levelek érkezésekor lehullajtja a régieket.

A sárga leveleket érdemes mielőbb levágni, hogy ezek már ne vonjanak el energiát a törzstől.

beteg cikász pálma

Amint tartósan fagymentes idő van, kitehetjük a cikászt a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktatva a napsütéshez. Növeljük az öntözések számát és kezdjük el tápoldatozni is. A földje mindig legyen nedves. Hamarosan megjelennek majd az egészséges és szép levél kezdemények. Ezután rendszeres öntözés mellett 2-3 hét alatt kifejlődnek a sötét zöld, erőteljes levelek.

Nyurga levelek

A gyakori öntözéssel és tápoldatozással nem hagyjuk pihenni a növényt. Az ehhez társuló kevés fény hatására felnyúlt, gyenge levelek jelennek meg.

Ezeknek ne örüljünk annyira, sajnos pár hét után tönkre mennek. Szerencsésebb azonnal levágni őket. Ha szerencsénk van a nyáron még hoz új és egészséges leveleket. De nagyon lassan növő növény, így elképzelhető, hogy a következő nyárig várni kell erre.

Többször sikerült már a sárga levelű cikászt helyrehoznom. Fotókon mutatom a változást.

Július 23 – levágtam az összes sárga levelet.

Július 31 – már látszanak az új hajtások

Augusztus 5 – szépen nőnek és bontakoznak ki a levelek

Augusztus 11 – már szép nagyok és egészségesek a levelek

cikász hajtatása

A tápoldatozást szeptemberben hagyjuk abban és a locsolások számát is csökkentsük. A fagyok előtt pedig menekítsük 12-15 fokos helyiségbe.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük