Illatos macskamenta (Nepeta cataria) gondozása, felhasználása

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) vagy más néven macskagyökér az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény. Leveleinek aromás illata elriasztja a kártevőket és teljesen megbabonázza a cicákat, innen kapta a nevét is. A macskamenta gondozása roppant egyszerű, hisz igénytelen, télálló növény. Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot. Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza.

macskamenta gondozása

Macskamenta származása

Az illatos macskamenta az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Szinte egész Európában és Ázsia nagy részén őshonos. Magyarországon elsősorban a Mátrában megtalálkozhatunk vele. Mára már az egész világon ismert, betelepítették.

Nevét onnan kapta, hogy a benne található illóolajak, szterinek, savak és tanninok teljesen megbabonázzák a cicákat. Különleges illatára a macskák őrült szaglászásba kezdenek, rágcsálják, pofozgatják a növényt, hemperegnek, dorombolnak. Pont úgy viselkednek, mint a párzásra váró nőstény cicák. Érdekes, hogy a házi macskák mellett a legtöbb nagymacskára, például a hiúzokra, leopárdokra, hópárducokra, jaguárokra, és oroszlánokra is hatással van. 

Élő és szárított változatban is vonzóak a macskák számára.

A macskamenta nem menta (Mentha) fajta, valójában egy teljesen más növényfaj, mint a menta (Mentha). Annak ellenére, hogy a nevük hasonló, a két növény különböző családokba tartozik és eltérő jellegzetességekkel rendelkezik.

Míg a menta és a macskamenta mindketten aromás növények, és hasonló néven is ismertek, nincs közvetlen kapcsolat közöttük a botanikai vagy a hasznos tulajdonságok szempontjából. A menta főként emberi fogyasztásra termesztett növény, míg a macskamenta inkább a macskák szórakoztatására és stimulálására szolgál.

Macsakamenta jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, élénkzöld levelei fogazottak

Virágok: Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza. A virágok a fogazott levelek között csoportosan helyezkednek el. Ha szeretnénk másodvirágzásra bírni, érdemes virágzás után visszavágni.

Virágzási idő: júniustól szeptemberig, az egész évszak alatt folyamatosan virágzik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható

Magasság: Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot.

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen, ahogy a legtöbb gyógy- és fűszernövény a macsakmenta is nevelhető cserépben, az illatozó fűszerkert fontos növénye lehet. Földje a cserépben hamar kiszárad. ezért gyakoribb öntözést igényel.

Macskamenta gondozása

Napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Jól tűri a szárazságot. Öntözésről csak akkor kell gondoskodni, ha nagyon hosszú a csapadékmentes időszak.

Bármelyik jó vízáteresztő képességű talajtípus megfelelő számára.

Illatos macskamenta szaporítása

Nyáron zölddugvánnyal, tavasszal és ősszel tőosztással szaporítható.

Kártevői

A macskamentát az illata miatt a kártevők is elkerülik, általában nem károsítják.

Illatos macskament felhasználása

Már kétezer évvel ezelőtt is készítettek belőle főzetet, amelyet menstruációs görcsök, puffadás, megfázás és láz esetén alkalmaztak.

A szárított leveleiből készített gyógyteája az álmatlanság és hiperektivitás ellen is kitűnő. Mézzel fogyasztva influenza és nátha esetén is izzasztásra, láz és hányinger csillapítására használható. Nyugtató hatással van az emésztőrendszerre. Bevethetjük gyomorrontás és hasmenés esetén, hiszen antibiotikus hatással is rendelkezik.

Az illatos macskamenta csökkenti a menstruációs görcsöket, csillapítja a szorongásos fejfájást. Teája megnyugtat és még az elalvást is elősegíti.

Friss, illatos hajtásai italok és mártások ízesítésére is alkalmasak. A frissen szedett levelei sok C-vitamint tartalmaznak. Salátába szórva kellemes illatot és aromás ízt ad és még az emésztést is segíti.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük