Illatos macskamenta (Nepeta cataria) gondozása, felhasználása

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) gondozása roppant egyszerű, hisz igénytelen,  télálló növény. Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot. Leveleinek aromás illata elriasztja a kártevőket. Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza.

macskamenta gondozása

Származása: az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Szinte egész Európában és Ázsia nagy részén őshonos. Magyarországon elsősorban a Mátrában megtalálkozhatunk vele.

Nevét onnan kapta, hogy a benne található illóolajak, szterinek, savak és tanninok teljesen megbabonázzák a macskákat. Különleges illatára a macskák őrült szaglászásba kezdenek, rágcsálják, pofozgatják a növényt, hemperegnek, dorombolnak. Pont úgy viselkednek, mint a párzásra váró nőstény cicák. Érdekes, hogy a házi macskák mellett a legtöbb nagymacskára, például a hiúzokra, leopárdokra, hópárducokra, jaguárokra, és oroszlánokra is hatással van.

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje,

Virágok: Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza. Ha szeretnénk másodvirágzásra bírni, érdemes virágzás után visszavágni.

Virágzási idő: júniustól szeptemberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható

Magasság: Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot.

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen

Macskamenta gondozása

Gondozása: Napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Jól tűri a szárazságot. Öntözésről csak akkor kell gondoskodni, ha nagyon hosszú a csapadékmentes időszak.

Bármelyik jó vízáteresztő képességű talajtípus megfelelő számára.

Szaporítása: Nyáron zölddugvánnyal, tavasszal és ősszel tőosztással szaporítható.

Kártevők: általában nem károsítják

Felhasználása: A szárított leveleiből készített gyógyteája az álmatlanság és hiperektivitás ellen is kitűnő. Mézzel fogyasztva influenza és nátha (talán még koroanvírus, azaz COVID 19 ???) esetén is izzasztásra, láz és hányinger csillapítására használható.

Friss, illatos hajtásai italok és mártások ízesítésére is alkalmasak.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük