Illatos macskamenta (Nepeta cataria) gondozása, felhasználása

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) vagy más néven macskagyökér az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény, a macskák kedvence, a kertészek álma. Leveleinek aromás illata elriasztja a kártevőket és teljesen megbabonázza a cicákat, innen kapta a nevét is. A macskamenta gondozása roppant egyszerű, hisz igénytelen, télálló növény. Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot. Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza.

macskamenta gondozása

Macskamenta származása

z illatos macskamenta (Nepeta cataria), más néven macskagyökérfű, egy népszerű növény, amelyet sokan azért tartanak, mert kedvenceik, a macskák, különösen vonzódnak hozzá. Azonban a macskamenta nemcsak a cicák számára nyújt élvezetet; különféle felhasználási módjai és egyszerű gondozása miatt a kertészek körében is kedvelt.

Az illatos macskamenta az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Szinte egész Európában és Ázsia nagy részén őshonos. Magyarországon elsősorban a Mátrában megtalálkozhatunk vele. Mára már az egész világon ismert, betelepítették.

Nevét onnan kapta, hogy a benne található illóolajak, szterinek, savak és tanninok teljesen megbabonázzák a cicákat. Különleges illatára a macskák őrült szaglászásba kezdenek, rágcsálják, pofozgatják a növényt, hemperegnek, dorombolnak. Pont úgy viselkednek, mint a párzásra váró nőstény cicák. Érdekes, hogy a házi macskák mellett a legtöbb nagymacskára, például a hiúzokra, leopárdokra, hópárducokra, jaguárokra, és oroszlánokra is hatással van. 

Élő és szárított változatban is vonzóak a macskák számára.

A macskamenta nem menta (Mentha) fajta, valójában egy teljesen más növényfaj, mint a menta (Mentha). Annak ellenére, hogy a nevük hasonló, a két növény különböző családokba tartozik és eltérő jellegzetességekkel rendelkezik.

Míg a menta és a macskamenta mindketten aromás növények, és hasonló néven is ismertek, nincs közvetlen kapcsolat közöttük a botanikai vagy a hasznos tulajdonságok szempontjából. A menta főként emberi fogyasztásra termesztett növény, míg a macskamenta inkább a macskák szórakoztatására és stimulálására szolgál.

illatos macskamenta

Macsakamenta jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, élénkzöld levelei fogazottak

Virágok: Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza. A virágok a fogazott levelek között csoportosan helyezkednek el. Ha szeretnénk másodvirágzásra bírni, érdemes virágzás után visszavágni.

Virágzási idő: júniustól szeptemberig, az egész évszak alatt folyamatosan virágzik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható

Magasság: Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot.

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen, ahogy a legtöbb gyógy- és fűszernövény a macsakmenta is nevelhető cserépben, az illatozó fűszerkert fontos növénye lehet. Földje a cserépben hamar kiszárad. ezért gyakoribb öntözést igényel.

Macskamenta igényei és gondozása

Az illatos macskamenta jól fejlődik szinte bármilyen talajban, de a legjobban a jó vízelvezetésű, közepesen termékeny talajt kedveli. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen a növény számára, mivel gyorsan terjed.

Napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető.

Fényigény: A macskamenta napfényt kedvelő növény, de részleges árnyékban is megél. A legjobb eredmény érdekében naponta legalább 6 órányi közvetlen napsütést biztosítsunk számára.

Öntözés: Bár szárazságtűrő, az első évben rendszeres öntözést igényel a gyökerek megfelelő kialakulásához. A kifejlett növény jól tűri a szárazságot. Öntözésről csak akkor kell gondoskodni, ha nagyon hosszú a csapadékmentes időszak.

Metszés és karbantartás

A növény visszametszése serkenti a dúsabb növekedést és virágzást. A virágzás után vágjuk vissza a szárakat, hogy új hajtások jelenjenek meg. A szezon végén, ősszel is érdemes visszametszeni, hogy a növény erőteljesen induljon újra tavasszal.

Illatos macskamenta szaporítása

Nyáron zölddugvánnyal, tavasszal és ősszel tőosztással szaporítható.

Kártevői, betegségei

A macskamentát az illata miatt a kártevők is elkerülik, általában nem károsítják. Ritkán előfordulhat levéltetvek vagy lisztharmat, de ezek többnyire könnyen kezelhetők biológiai szerekkel vagy egyszerű levéltetűirtóval.

Illatos macskamenta felhasználása

A legnyilvánvalóbb felhasználás, hogy örömet szerezhetünk vele cicáinknak. A macskamenta levelei és virágai olyan vegyületeket tartalmaznak, mint a nepetalakton, amely sok macskát stimulál és játékosabbá tesz.

A macskamenta vonzza a beporzókat, mint például a méheket és a pillangókat, így segítve a kert biodiverzitását. Emellett dekoratív növényként is szolgál, szép, kékes-lila virágaival.

Kiváló talajtakaró növény, amely segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és megakadályozza a gyomok növekedését. Ültethetjük virágágyásokba, szegélyekbe vagy kőfalak mellé.

Gyógyászati felhasználás

Már kétezer évvel ezelőtt is készítettek belőle főzetet, amelyet menstruációs görcsök, puffadás, megfázás és láz esetén alkalmaztak.

A szárított leveleiből készített gyógyteája az álmatlanság és hiperektivitás ellen is kitűnő. Mézzel fogyasztva influenza és nátha esetén is izzasztásra, láz és hányinger csillapítására használható. Nyugtató hatással van az emésztőrendszerre. Bevethetjük gyomorrontás és hasmenés esetén, hiszen antibiotikus hatással is rendelkezik.

Az illatos macskamenta csökkenti a menstruációs görcsöket, csillapítja a szorongásos fejfájást. Teája megnyugtat és még az elalvást is elősegíti.

Felhasználása a konyhában

Bár kevésbé ismert, a macskamenta leveleit és virágait is használhatjuk a konyhában. Aromája hasonlít a mentához, így salátákhoz, italokhoz vagy desszertekhez is adhatunk belőle egy kis különleges ízt.

Friss, illatos hajtásai italok és mártások ízesítésére is alkalmasak. A frissen szedett levelei sok C-vitamint tartalmaznak. Salátába szórva kellemes illatot és aromás ízt ad és még az emésztést is segíti.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük