Menta, a frissesség és a gyógyítás illata

A menta, vagy tudományos nevén Mentha, egy friss illatú és ízletes növény, amelyet konyhai és gyógyászati célra egyaránt használhatunk. A mentát gyakran termesztik kertekben vagy cserepes növényként, és számos fajtája létezik, mindegyik kicsit más ízű és illatú. A borsmenta gondozásán és szaporításán túl a felhasználására is kitérek és mutatok néhány receptet is.

borsmenta sötétzöld levelei

Menta (Mentha) fajták és jellegzetességeik

Borsmenta (Mentha x piperita): A legismertebb fajta, amely erős mentolos ízzelel és illattal rendelkezik. Gyakran használják teákban, édességekben és aromaterápiában is.

Fodormenta vagy zöldmenta (Mentha spicata): Enyhe, édes mentaízzel rendelkezik, és gyakran használják fűszerezésre, frissítő italokban és salátákban.

Citrommenta vagy bergamottmenta (Mentha x piperita ‘Citronella’): Friss, citromos ízzel rendelkezik, amely kiválóan illik gyümölcsös italokhoz és desszertekhez.

A borsmenta fél métertől-másfél méterig megnövő évelő növény. Négyszögletes szára az alsó részén elágazik, zöld színű, vörösen foltos, sima, néha gyengén szőrös. A tőben sarjhajtásokat fejleszt, amelyek a föld felszínére kerülve meggyökeresednek és leveles szárakká fejlődnek.

A virágok a szárak végén kalászszerű virágzatot alkotnak. Az egyes virágok apró murvalevelek hónaljában, álörvökben fejlődnek. A virágszirmok barnás-ibolyás színűek. A levelek váltakozó, átellenes állásúak, vöröses-zöld színűek, szárnyas erezettel, tojásdad vagy lándzsás alakúak, fűrészesen fogazottak.

A termesztett borsos menta a két vadontermő mentafajnak: a Mentha aquaticanak és a Mentha viridisnek a leszármazottja. A borsmenta értékét az illóolajban levő menthol adja meg és ebből a szempontból különböző államok borsmentái közül az első helyen van a japán menta, mely 90% körül, a második helyen az angol, mely 70% körül és harmadik helyen van a magyar menta, mely 65-67,5%-ig tartalmaz mentholt.

Bár a neve erre utalna, az illatos macskamenta (Nepeta cataria) vagy más néven macskagyökér nem menta fajta. A macskagyökér az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény. Leveleinek aromás illata elriasztja a kártevőket és teljesen megbabonázza a cicákat, innen kapta a nevét is. A macskamenta gondozása roppant egyszerű, hisz igénytelen, télálló növény. Gyorsan nő, hamar eléri az átlagos 30-50 centiméter magasságot. Kékeslila vagy fehér virágait késő tavasztól őszig hozza.

Menta igényei és gondozása

A menta könnyen termeszthető növény, de néhány dologra oda kell figyelni a gondozás során:

  • Fény és Talaj: Napos vagy félárnyékos helyen, jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban.
  • Öntözés: Rendszeres öntözésre van szüksége, különösen a forró nyári hónapokban, de ne álljon túl vizes talajban.
  • Metszés: Rendszeres metszéssel fenntartható a növény egészséges és kompakt növekedése.

Nyáron ne felejtsük el a mentát folyamatosan szedni, visszavágni, mert csak így lesz elég erős és bokros növekedésű a növény. A menta leveleket mindig csak frissen szedjük le, mert csak így tudjuk a gazdag illóolaj tartalmukat felhasználni.

A borsmenta összetevői és hatóanyagai

A borsmenta nem tartalmaz koleszterint, ugyanakkor gazdag illóolajokban, vitaminokban és élelmi rostban, amely elősegíti az emberi test vér koleszterin és vérnyomásának szabályozását.

A gyógynövény részei számos alapvető illékony olajat tartalmaznak, például mentolt, mentont, mentol-acetátot . Ezek a vegyületek hatással vannak a bőr, a száj és a torok hideg érzékeny receptoraira, és ez a tulajdonság felelős a természetes frissítő, hűtési érzésért, amelyet a bőrön belélegzés, evés vagy a bőrre való felvitel után vált ki. Az illóolaj, a mentol továbbá fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik.

A borsmenta kiváló ásványi anyagforrás, például kálium, kalcium, vas, mangán és magnézium. 100 g friss gyógynövény 569 mg káliumot biztosít. A kálium a sejt- és testfolyadékok fontos alkotóeleme, amely elősegíti a pulzus és a vérnyomás szabályozását. A mangán és a réz az antioxidáns enzim, a szuperoxid diszmutáz kofaktoraiként működik.

Ezenkívül számos antioxidáns vitaminban gazdag, beleértve az A-vitamint, a β-karotint, a C-vitamint és az E-vitamint. A menta levelei számos alapvető B-komplex vitamint is tartalmaznak, például folátokat, riboflavint és piridoxint (B-6-vitamin); és a gyógynövény kiváló K-vitamin forrása.

A borsmenta gyógyászati alkalmazása

A menta nemcsak frissítő ízét és illatát adja ételeknek és italoknak, hanem számos gyógyhatással is rendelkezik:

  • Gyomorproblémák: A menta tea enyhítheti a gyomorégést, puffadást és egyéb emésztési problémákat.
  • Légzőszervi problémák: Az illóolajokkal teli menta segíthet enyhíteni az orrdugulást és a légúti fertőzéseket.
  • Fájdalomcsillapítás: A mentolos krémek és olajok segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a fejfájást.

Illóolajának hatóanyagai, többek között az eugenol és a rozmarinsav segíti a vérkeringést, antikoaguláns, vérhígító tulajdonságai pedig megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Hozzájárul a sejtek megfelelő oxigénellátásához, tisztítja az ereket, és csillapítja a fejfájást is.

Az olajában található szalicilsav segít a reumás eredetű fájdalmak csökkentésében. A migrén elleni küzdelemben, a fájdalmak enyhítésében is hasznosnak tartják.

A mentatea jótékonyan hat az emésztőrendszerre, hatékonyan csökkenti a gyomorégést, az émelygést és a görcsöket. Könnyíti az emésztést, és a hányinger ellen is hatásos. Krónikus gyomorbetegségnél azonban nem alkalmazható, mert egy hosszabb mentakúra irritálhatja a gyomorfalat.

A borsmenta mentolt tartalmaz, ami a nátha és a meghűléses betegségek kezelésében is hasznossá teszi. Enyhén izzasztó, mérsékli a lázat, tisztítja a légutakat, sőt a vírusok legyőzésében is támogatja a szervezetet. Alkalmazható a garatgyulladásos, a hörghurutos és az asztmás köhögés csillapítására, de a dohányzásról való leszokás idején is nyugtatja a torkot.

Menta szaporítása

Magokkal vagy dugványokkal egyaránt szaporíthtó. A legjobb idő erre a tavasz vagy ősz, amikor a növény aktív növekedési időszakban van. A menta gyorsan terjedhet, ezért fontos megfelelő helyet választani neki a kertben vagy cserépben.

Menta felhasználása és receptek

A friss mentaleveleket süteményekhez, koktélokhoz, limonádékhoz használhatjuk, nagyon jó hűsítő hatású.

Jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk, száríthatjuk is. Használjuk teákhoz, italokhoz, zselékhez, szirupokhoz, lekvárhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátával is isteni, de egy egyszerű zöldsalátát is feldobhatunk vele.

A karamellás mentaszörp házilag a legújabb kedvencem. Az igénytelen mentából egyszerűen elkészíthető az egyik leghűsítőbb nyári itóka a mentaszörp. Egy adagból hónapokra elegendő mennyiség készíthető. Azért szeretem így karamellásan, mert szép színe is lesz.

A dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcsszezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár egy egyszerű joghurtot vagy egy szimpla piskótát is feldobhatunk vele.

Figyelmeztetés: Mentoltartalma miatt kisgyerekeknek viszont nem ajánlott adni, irritálhatja a nyálkahártyájukat.

Összefoglalva

A menta nemcsak egy ízletes és illatos kiegészítő a konyhában, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is értékes növény. Termesztése és gondozása viszonylag egyszerű, így bárki élvezheti ennek a fantasztikus növénynek az előnyeit a mindennapokban.

A borsmenta gyógyerejét és jelentőségét jól mutatja, hogy 2024-ben Az Év Gyógynövénye címet is megszerezte.

A macskamenta, más néven macskagyökér vagy Nepeta cataria, valójában egy teljesen más növényfaj, mint a menta (Mentha). Annak ellenére, hogy a nevük hasonló, a két növény különböző családokba tartozik és eltérő jellegzetességekkel rendelkezik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük