Ez lett az év gyógynövénye 2024-ben

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megválasztja az év gyógynövényét. Olyan elődök után, mint például a citromfű, a levendula vagy a cickafark, Az Év Gyógynövénye 2024 címet a borsmenta érdemelte ki.

karamellás mentaszörp házilag

Az Év Gyógynövénye 2024-ben: a borsmenta

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Szakosztály tagjai között a gyógynövények iránt érdeklődő gyakorló gyógyszerészek, a gyógynövények kutatásával foglalkozó és a hatóságoknál tevékenykedő szakemberek egyaránt megtalálhatóak. Közös törekvésük, hogy a lakosság a megbízható információkon kívül az egészség megőrzésében, a betegségek kezelésében, gyógyításában hasznos, jó minőségű termékekhez is hozzájuthasson. A Szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

2013-ban indított kezdeményzésükkel, az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem.A kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az Év Gyógynövénye díj nyertesei:

2013 Máriatövis
2014 Citromfű
2015 Galagonya
2016 Kamilla
2017 Mák
2018 Levendula
2019 Orbáncfű
2020 Bíbor kasvirág
2021 Fekete nadálytő
2022 Cickafark
2023 Vadgesztenye

2024-ben az Év Gyógynövénye a borsment (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) lett. Az évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény levelét és illóolaját használják a gyógyászatban. Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike.

A borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák. Külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze.

Epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják. Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

A borsmenta nemcsak egy ízletes és illatos kiegészítő a konyhában, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is értékes növény. Termesztése és gondozása viszonylag egyszerű, így bárki élvezheti ennek a fantasztikus növénynek az előnyeit a mindennapokban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük