Bougainvillea kisokos, hogy mindig teljes pompában ragyogjon

A mediterrán nyaralásokat idéző Bougainvillea, más néven murvafürt, egy trópusi kúszónövény, amely élénk színű virágairól és buja lombjáról ismert. Ideális választás lehet teraszra, kerti lugasra, de akár beltérben is nevelhető. Összeszedtem minden tudnivalót a murvafürt gondozásáról, szaporításáról ahhoz, hogy a növény nálad is teljes pompájában ragyogjon.

bugenvillea, murvafürt (bougainvillea) a budapesti erkélyen

Több cikket is készítettem már a murvafürtről. A mostani bejegyzésem egy összefoglalónak szánom. Ha egy-egy téma részletesebben érdekel, akkor kérlek kattints a fotóra és már olvashatod is az információkat.

Murvafürt származása

A murvafürt (Bougainvillea) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjében a csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjának egyik nemzetsége. Latin nevét felfedezőjéről, Louis Antoine de Bougainville francia tengernagyról kapta.

Dél-Amerikából származik, de trópusi, szubtrópusi területeken is megél. A francia utazó 1760 körül találta meg, majd 100 évvel később Európába is eljutott. Különösen Dél-Európában terjedt el széles körben.

A vadon élő kúszónövény indái akár 30 méteresre is megnőhetnek. A alkásban nevelt példányok ettől sokkal kisebbek maradnak.

Legismertebb murvafürt fajták

A szobai nevelésre alkalmas fajok közül legismertebb a jól feismerhető Bougainvillea glabra, melynek fellevelei lilák, rózsaszínűek, pirosak vagy rézvörösek lehetnek.

Magyarországi tartásra leginkább ajánlott bugainvillea fajták:

  • Bougainvillea glabra ‘Alexandra’,
  • Bougainvillea spectabilis ‘Granada’,
  • Bougainvillea Killi Camptel, azutóbbi narancsosan csillogó felleveleivel tűnik ki a többi közül.

Bougainvillea igénye és gondozása

Fény: imádja a napot, ezért a legjobban napos, meleg helyen fejlődik.

Hőmérséklet: A növény a melegebb hőmérsékletet kedveli, ideális számára a 18-24°C. Télen hűvösebb helyre (10-15°C) kell vinni, és óvni kell a fagytól.

Öntözés: közepes vízigényű. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is ázzon el. Nyáron hetente 1-2 alkalommal öntözzük, télen pedig ritkábban.

Páratartalom: A növény szereti a párás környezetet. Ha száraz a levegő, permetezze a leveleket vízzel.

Tápanyag: A növekedési szezonban (tavasszal és nyáron) kéthetente tápoldatozzuk a növényt virágtrágyával.

Talaj: A növény laza, jó vízelvezető talajt kedvel. Használjon virágföldet vagy keverje össze komposztot homokkal és perlittel.

Metszés

A metszés serkenti a virágzást és formában tartja a növényt. Tavasszal vagy ősszel vágja vissza a hajtásokat a kívánt méretre.

Murvafürt teleltetése

Száramzásából következően fagyérzékeny növény, ezért télen védett helyre kell vinni. Ideális a világos, 10-15°C-os hőmérséklet.

Bougainvillea szaporítása

Dugványozással szaporítható. Nyáron vágjon le 10-15 cm-es dugványokat a hajtásokról, távolítsa el az alsó leveleket, és dugványozza őket nedves homokba vagy perlitbe.

Kártevők és betegségek

Ritkán támadják meg kártevők és betegségek. A leggyakoribb problémák a levéltetvek, a pókhálós atkák és a gyökérrothadás.

Tippek a bőséges virágzáshoz:

  • Metsze vissza a hajtásokat tavasszal vagy ősszel.
  • Rendszeresen tápoldatozzon a növényt virágtrágyával.
  • Biztosítson számára napos, meleg helyet.
  • Tartsa a talajt nedvesen, de ne áztassa el.

Végül pedig álljon itt egy recept is!

A murvafürt virágaiból készített limonádé igazi különleges üdítőital. Jól lehűtve és ráadásul immunerősítő hatása is van. Spanyolországban élő olvasónk rendszeresen készíti és most megosztotta velünk a színes murvafürt virágokból készülő limonádé receptjét is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük