Glabra Alexandra bougainvillea gondozása – olvasói tanácsok

Glabra Alexandra bougainvillea az egyik legkedveltebb murvafürt fajta. Nyírbátori olvasónk 11 éves példánya már elérte a három méteres magasságot is. Elmesélte, milyen gondozás mellett nőtt meg ilyen hatalmasra és mitől ontja a virágait egész nyáron át.

Glabra Alexandra bougainvillea

Glabra Alexandra bougainvillea

Meséljen hát a különleges és gyönyörű növény büszke tulajdonosa, Berecz Erzsó.

Kertünk királynője a Glabra Alexandra. Ez a bougainvilleám már 11 éves, és a pincében teleltetem. Ebben a nagy hőségben 20 liter vízzet öntök rá. Férjemmel megmértük, majdnem 3  méter magas, a koronája közel 6 méteres körben.

A cserép, amiben tartjuk, kb 60 literes. A földet úgy keverem össze. Florimo földet használok + florimo marhaföld + egy kis muskátliföld + Kekkila + egy kis perlit.

Pici hajtásként kaptam, én gyökereztettem, és azóta gyönyörűségesen virágzik évről évre. Tápoldatozni szükséges, Woldunger tápsót használok hozzá.

Télen a pincében teleltetem, ahol kb. 10 fok van. Jól összekötözzük, a felső ágakat jól visszahúzzuk, hogy magasságilag is beférjen. Három férfi szokta levinni, metszeni tavasszal szoktam. Mire bepakolom a virágokat semmi fény nincs, az összes levelet ledobja kb. januárra. Kéthetente egy kis vizet adok, de tényleg keveset. Soha ne legyen vizes a földje, mert azt nem szereti.

Tavasszal hozom ki az udvarra, locsolni fokozatosan kezdem, majd mikor megjelennek a kis levélkék, akkor szoktam egy kis alakító metszést végezni.

Nagyon köszönjük Bereczné Erzsónak a hasznos tanácsokat!

Ilyen gyönyörű virágból akár bougainvillea limonádét is készíthetünk.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük