Glabra Alexandra bougainvillea gondozása – olvasói tanácsok

Glabra Alexandra bougainvillea az egyik legkedveltebb murvafürt fajta. Nyírbátori olvasónk 11 éves példánya már elérte a három méteres magasságot is. Elmesélte, milyen gondozás mellett nőtt meg ilyen hatalmasra és mitől ontja a virágait egész nyáron át.

Glabra Alexandra bougainvillea

Glabra Alexandra bougainvillea

Meséljen hát a különleges és gyönyörű növény büszke tulajdonosa, Berecz Erzsó.

Kertünk királynője a Glabra Alexandra. Ez a bougainvilleám már 11 éves, és a pincében teleltetem. Ebben a nagy hőségben 20 liter vízzet öntök rá. Férjemmel megmértük, majdnem 3  méter magas, a koronája közel 6 méteres körben.

A cserép, amiben tartjuk, kb 60 literes. A földet úgy keverem össze. Florimo földet használok + florimo marhaföld + egy kis muskátliföld + Kekkila + egy kis perlit.

Pici hajtásként kaptam, én gyökereztettem, és azóta gyönyörűségesen virágzik évről évre. Tápoldatozni szükséges, Woldunger tápsót használok hozzá.

Télen a pincében teleltetem, ahol kb. 10 fok van. Jól összekötözzük, a felső ágakat jól visszahúzzuk, hogy magasságilag is beférjen. Három férfi szokta levinni, metszeni tavasszal szoktam. Mire bepakolom a virágokat semmi fény nincs, az összes levelet ledobja kb. januárra. Kéthetente egy kis vizet adok, de tényleg keveset. Soha ne legyen vizes a földje, mert azt nem szereti.

Tavasszal hozom ki az udvarra, locsolni fokozatosan kezdem, majd mikor megjelennek a kis levélkék, akkor szoktam egy kis alakító metszést végezni.

Nagyon köszönjük Bereczné Erzsónak a hasznos tanácsokat!

Ilyen gyönyörű virágból akár bougainvillea limonádét is készíthetünk.

A bougainvillea limonádé igazi különleges üdítőital. Jól lehűtve és ráadásul immunerősítő hatása is van. Spanyolországban élő olvasónk rendszeresen készíti és most megosztotta velünk a színes murvafürt virágokból készülő limonádé receptjét is.

A mediterrán országok színes színfoltja, a csodálatos murvafürt vagy bugeinvillea (Bougainvillea) tartása hazai balkonokon sem ördöngösség. Ha a téli elhelyezése megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni és éveken keresztül örvendhetünk szépségének. A murvafürt vagy a latin nevéből röviden csak bugi gondozása, teleltetése és szaporítása témában az olvasók is megosztották tapasztalataikat. Elmondták trükkjeiket is, amelyekkel hosszú időn át sikerül életben tartani és virágzásra bírni a bougainvilleát.

A murvafürt (Bougainvillea) teleltetése egyre aktuáliasbb téma napjainkban. Az utóbbi évek egyik slágernövénye az erkélyen vagy a kertben is hosszan virágzik, a fagyokat viszont nem tűri. Teleltetése egyszerű. Sokakat megrémiszt, ha a pihenő időszakban lehullajtja a leveleit. De ettől nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük